Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Μ.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Απάντηση στην επιστολή του αντιδημάρχου κ. Μιχαήλ Πρωτοψάλτη
  1. Δεν αμφισβήτησα το πολυδιαφημισμένο από τη δημοτική αρχή ταμειακό υπόλοιπο 1.800.000€. Απλώς ρωτήσαμε γιατί παρέμειναν ανεξόφλητες τόσο πολλές οφειλές αφού υπήρχε επαρκές ταμειακό υπόλοιπο. Επ’ αυτού δεν δίνει απάντηση ο κ. αντιδήμαρχος, απλώς κατά την γνωστή πλέον τακτική της δημοτικής αρχής προσποιείται ότι άλλο κατάλαβε, ότι δηλαδή -μιλώντας για τον γράφοντα- «…τον ενόχλησε το ύψος του ταμειακού υπολοίπου και έσπευσε να το αμφισβητήσει…». Η απάντηση βέβαια δόθηκε προχτές στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής όπου εγκρίναμε πληρωμές ύψους πάνω από 800.000€. Έτσι το πολυθρύλητο 1.800.000€ έγινε ήδη 1.000.000€! (σημ. Οι 420.000€ προέρχονται από την πρώην κοινότητα Αντικυθήρων στην οποία δεν έχει γίνει έργο ούτε ενός ευρώ). Σκόπιμα λοιπόν ο δήμος δεν εξοφλούσε αυτές τις οφειλές μέσα στο 2011 ώστε να συσσωρευτεί ένα μεγάλο ποσό για να δημιουργηθούν οι ανάλογες εντυπώσεις στη κοινή γνώμη.
  2. Ο κ. αντιδήμαρχος δεν αρνείται στο κείμενο του ότι ο προϋπολογισμός είναι φουσκωμένος κατά 2.700.000€ περίπου. Δεν αρνείται επίσης τα «λιθόκτιστα» και τους δεκάδες εικονικούς κωδικούς έργων των 1.000€
  3. Αναφέρει ότι δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για τη δουλειά που έχει κάνει ο δήμος: Για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Λαχνό, για έργα ύδρευσης στη Αγ. Πελαγία και τις Όχελες, για το βιολογικό στον Ποταμό…». Πράγματι αν επισκεφθεί κανείς το Λαχνό θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί. Το νερό στην Αγ. Πελαγία είχε αποδειχθεί ακατάλληλο προς πόση, ο δε βιολογικός του Ποταμού έχει στοιχειώσει, οι Ποταμίτες το ξέρουν… Όσον αφορά το νερό από τις Όχελες, τι να πει κανείς, πράγματι οι κυθήριοι απολαμβάνουν το καθαρό και άφθονο νερό των Οχελών…
Και βέβαια η δημοτική αρχή του κ. Κουκούλη βρίσκεται ήδη στον 6ο χρόνο που έχει την ευθύνη του τόπου. Υπενθυμίζουμε ότι για ολόκληρο το 2011 το μοναδικό έργο που εκτελέσθηκε ήταν η επισκευή στις λακκούβες, με κόστος 12.000€, ποσό που θα εισπράξουν οι επιχειρήσεις του κ. αντιδημάρχου. Όσο για την ποιότητα της κατασκευής…..
  1. Αμφισβητεί ότι οι δήμοι της αντιπεριφέρειας Ύδρας, Σαλαμίνας, Τροιζίνας, Αίγινας κλπ δημοπρατούν ήδη έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έκαστος. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι οδυνηρό ο δήμος Κυθήρων να μην έχει φέρει επί πέντε χρόνια ούτε ένα ευρώ για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Αντί όμως να αμφισβητεί μια πραγματικότητα, την οποία μπορεί ο καθένας ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώσει, καλύτερα θα ήταν να ρωτήσει να μάθει τι έκαναν οι άλλοι δήμοι και κατάφεραν να εξασφαλίσουν υψηλή χρηματοδότηση για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
  2. Αναφέρει ότι δεν έχει ο δήμος τη δυνατότητα να διαθέτει πόρους για μελέτες έργων που είναι αμφίβολο… κλπ. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κ. αντιδήμαρχο ότι το 2009 ο δήμος Κυθήρων είχε διαθέσει για καθαρισμό των χόρτων στις άκρες των δρόμων το ποσό των 200.000€! Την αμαρτωλή εκείνη εποχή. Με τα χρήματα αυτά θα είχε κάνει τουλάχιστον δύο έως τρεις μελέτες μεγάλων έργων. Προτίμησε να τα σπαταλήσει στα αγριόχορτα.
  3. Όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις του νησιού που αναφέρει, αν πράγματι γίνουν και αποδειχθούν βιώσιμες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγχαρούμε τη δημοτική αρχή για το έργο. Θα είναι χρήσιμο για τον τόπο.
  4. Τέλος, νομίζω ότι αξίζει να παρατηρήσει κανείς στην επιστολή του κ. αντιδημάρχου, σε ένα κείμενο ούτε δύο σελίδων υπάρχουν εννιά χαρακτηρισμοί και απαξιωτικές εκφράσεις:
«…στοχεύοντας στις εντυπώσεις και όχι στην ουσία…»
«…με την ίδιας σοβαρότητας στάση εμφανίσθηκε…»
«…Ήθελε ο δήμος Κυθήρων ...να είναι στη λίστα των υπερχρεωμένων δήμων…»
«…για να δημιουργήσει εντυπώσεις…»
«…χωρίς να μπει στον κόπο να ερευνήσει…»
«…δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι ο προϋπολογισμός…» !!!
«…δεν ενδιαφέρεται να μάθει τις ενέργειες…»
«…δεν γνωρίζει αλλά και δεν θέλει να μάθει…»
«…με ανεύθυνο λαϊκισμό δημιουργεί εντυπώσεις…»
Η τόσο συχνή χρήση απαξιωτικών εκφράσεων και χαρακτηρισμών δεν δηλώνει τίποτα περισσότερο παρά ένδεια επιχειρημάτων. Μην έχοντας επιχειρήματα στον διάλογο αναγκάζεται να καταφεύγει σε επιθέσεις και χαρακτηρισμούς του συνομιλητή του, ελπίζοντας πως έτσι θα κρύψει την ένδεια επιχειρημάτων, καθώς βρίσκεται σε αδυναμία να στηρίξει τις θέσεις του.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Δημήτρης Φατσέας
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου