Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ - ΌΤΑΝ ΑΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

Με αφορμή πρόσφατο άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου της Αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Φατσέα, σχετικό με τον προϋπολογισμό του Δήμου Κυθήρων γιά το 2012, υπηρετώντας την αλήθεια πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:
Αρμόδιο όργανο για την σύνταξη του προϋπολογισμού είναι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, της οποίας ο Κ. Φατσέας είναι εκλεγμένο μέλος, όπως καί εγώ, ως ένα από τα μέλη που προέρχονται από την πλειοψηφία. Πρότεινα λοιπόν  κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής,  το σχέδιο του προϋπολογισμού να είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα, με τους περιορισμούς που η οικονομική κρίση
επιβάλλει. Επέμεινα ότι με τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να εξασφαλίζεται η λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου γιά την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των Δημοτών και παράλληλα να δημιουργείται η προοπτική βελτίωσης των υποδομών του νησιού με την κατασκευή σημαντικών αναπτυξιακών έργων, εφόσον υπάρξουν πόροι, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ζήτησα δε από τα μέλη της Επιτροπής να καταθέσουν τις προτάσεις τους καί να προτείνουν τις αλλαγές πού έκριναν ότι έπρεπε να γίνουν. Τα μέλη   της μειοψηφίας καί ο κ. Φατσέας συμφώνησαν με το σκεπτικό αυτό, πρότειναν σημαντικές αλλαγές καί δήλωσαν ότι αν γίνουν όλα όσα ζήτησαν θα υπερψηφίσουν τον προϊπολογισμό. Σ' εκείνη την συνεδρίαση μέλη της Επιτροπής, όταν δήλωσα ότι θα υιοθετήσουμε τις προτάσεις του Κ. Φατσέα, τον ρώτησαν, θα ψηφίσεις αφού θα γίνουν οι αλλαγές ή θά κάνουμε τόσο κόπο και στό τέλος πάλι θα καταψηφίσεις. Η απάντηση του κ. Φατσέα ήταν ξεκάθαρη "κάντε τις αλλαγές καί θα τον ψηφίσουμε" αποδεχόμενος έτσι την συναίνεση που ως πλειοψηφία προτείναμε. Έγιναν οι αλλαγές καί στη νέα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Φατσέας με διάφορα προσχήματα, δήλωσε ότι κάνατε μεν τις αλλαγές αλλά δεν θα ψηφίσω τον προϋπολογισμό ! Με την ίδιας σοβαρότητας στάση εμφανίσθηκε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού όπου τον ενόχλησε καί το ύψος 1.800.000€ του ταμειακού υπολοίπου του Δήμου και έσπευσε να το αμφισβητήσει. Ήθελε φαίνεται ο Δήμος Κυθήρων να μην είναι στην λίστα των Δήμων που δεν οφείλουν, αλλά  στή λίστα των υπερχρεωμένων Δήμων που χρωστάνε ακόμη και τους μισθούς στο προσωπικό τους. 
Με αναρτήσεις στο διαδίκτυο,   γιά να δημιουργήσει εντυπώσεις αναφέρει ότι δήθεν οι Δήμοι Σαλαμίνας Ύδρας κλπ έχουν εντάξει στους προϋπολογισμούς έργα πολλών εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ, χωρίς να μπεί στον κόπο να ερευνήσει αν αυτή  η πληροφορία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πέφτοντας  στήν παγίδα του πληροφοριοδότη του. Επιλέγει στην ανακοίνωση του λίγα στοιχεία του προϋπολογισμού, για νά ασκήσει κριτική, δείχνοντας γιά μιά φορά ακόμη  ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι ο προϋπολογισμός και πως λειτουργεί ο Δήμος. Αναφέρει ότι ο Δήμος δεν έχει όριμες μελέτες να εντάξει στο ΕΣΠΑ, γιατί δεν ενδιαφέρεται να μάθει τις ενέργειες και την δουλειά πού έχουμε κάνει ως Δήμος γιά την προώθηση σημαντικών έργων, γιά την διαχείριση των απορριμμάτων στο Λαχνό, για έργα ύδρευσης στην Αγία Πελαγία και τις Όχελες, για τον Βιολογικό στον Ποταμό, γιά αναπλάσεις κλπ. Δεν γνωρίζει αλλά και δεν θέλει να μάθει ότι ο Δήμος αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες και τους πόρους που διαθέτει. Η πρώην  Νομαρχία Πειραιά διέθεσε μόνο  γιά την μελέτη της Γέφυρας του Μάκρωνα 136.000€. Ο δήμος δεν έχει τέτοια δυνατότητα, να διαθέτει πόρους γιά μελέτες έργων που είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν πότε. Έκανε πραγματικότητα όμως, με τους λίγους πόρους που διαθέτει, έργα που έμεναν στα λόγια γιά χρόνια καί δρομολογεί την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής σε όλους τους τομείς, επιζητώντας την συνεργασία καί των άλλων φορέων. Δεν μένουμε όμως μόνο στα έργα, πού τα βλέπει ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος, με συντονισμένες προσπάθειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής, διεκδικήσαμε και  πετύχαμε την αεροπορική σύνδεση του νησιού μας με νέους προορισμούς. Από τον επόμενο μήνα καί  γιά τα επόμενα χρόνια  θα έχουμε τρείς φορές την εβδομάδα   αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο της Κρήτης, από τον επόμενο μήνα γιά τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τρείς φορές την εβδομάδα αεροπορική σύνδεση με όλα τα  επτάνησα Ζάκυνθο, Κεφαλονιά,  Άκτιο, Κέρκυρα. Από τον επόμενο Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε μία ακόμη πτήση τσάρτερ την εβδομάδα από την Δανία και τα Χανιά της Κρήτης. Ζητήσαμε καί πετύχαμε την βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης με την Αθήνα, θα έχουμε από τον επόμενο μήνα οκτώ πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη δύο πτήσεις, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή θα έχουμε βραδινή πτήση μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι το Αεροδρόμιό μας είναι μόνο για την ημέρα! Καθένας από μας αντιλαμβάνεται τι μπορεί να γίνει μέ όλα αυτά στην Τουριστική κίνηση του νησιού. Εκτός αυτού  βέβαια η συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση του αεροδρομίου φέρνει πιό κοντά την επιμήκυνση του διαδρόμου προσγείωσης πού είναι στόχος και επιδίωξη της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Αυτά σαν πρώτη απάντηση στην προσπάθεια του κ. Δημήτρη Φατσέα, που με ανεύθυνο λαϊκισμό     δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος αυτών που δουλεύουν και παράγουν θετικό έργο γιά το νησί μας. 
Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία.


Μιχάλης Δ. Πρωτοψάλτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου