Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ - 1η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΓΩΣΑΡΩΝΙΚΟΥ & ΚΥΘΗΡΩΝ

Πειραιάς, 3-4-2012

1η Διημερίδα Τουρισμού Αργοσαρωνικού & Κυθήρων
Στη δεύτερη ημέρα της 1ης Διημερίδας Τουρισμού Αργοσαρωνικού & Κυθήρων η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο (31/3-1/4/2-2012), στον Πόρο, συμμετείχε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης.
Η 1η Διημερίδα Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πόρου, αποτελεί σημαντικό γεγονός σε θέματα τουρισμού, σε ολόκληρο το Σαρωνικό.
Τα νησιά του Αργοσαρωνικού και οι παράκτιες περιοχές που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής αποτελούν ένα ανεπτυγμένο τουριστικό προορισμό της χώρας μας. Η συνεργασία των Δήμων της περιοχής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε δράσης προβολής, καθώς τα νησιά του Αργοσαρωνικού και η Τροιζηνία αποτελούν στην πραγματικότητα ένα ΕΝΙΑΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ, με πολλές δυνατότητες αλλά και ανάλογα προβλήματα, ενώ ιδιαιτερότητες λόγω της μεγάλης απόστασης έχει το νησί των Κυθήρων.
Η συγκεκριμένη Διημερίδα χωρίστηκε σε δύο κύριες θεματικές ενότητες:
·     Διαμόρφωση του Ενιαίου Τουριστικού Προϊόντος του Αργοσαρωνικού με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς της περιοχής (Αντιπεριφέρεια, Δήμοι, Φορείς Τουρισμού) για εξεύρεση λύσεων στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή (Αεροδρόμιο, θαλάσσιες Συγκοινωνίες, Καθαριότητα, Έλλειψη Νερού κλπ).
·     Αναγκαιότητα της Στρατηγικής Αλλαγής της Τουριστικής Ταυτότητας του Πόρου, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα της εποχής (οικονομική κρίση, ανάγκη για διαφοροποίηση, εξεύρεση λύσεων στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τουριστικό Προϊόν του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής της Τροιζηνίας).
Τη δεύτερη ημέρα της Διημερίδας «άνοιξε» ο δήμαρχος Πόρου, κ. Δ. Στρατηγός με την ομιλία του και στην συνέχεια το λόγο πήραν οι κ.κ Δ. Κατσικάρης και Σ. Σακκιώτης και Σπ. Σπυρίδων.
Ο κ. Καρύδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στα πρωταρχικά ζητήματα των νησιών, όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε την ανάγκη θέσπισης αλλαγών στο Νόμο περί Καλλικράτη, με τη δημιουργία διαδικασίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι έγινε παρέμβαση για να περιληφθούν τα νησιά στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να ανέβουν στην πρώτη κατηγορία.
Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι η αναπτυξιακή πορεία είναι μονόδρομος, αν και τα νησιά του Αργοσαρωνικού γνώρισαν την απαξίωση στην πορεία του χρόνου, καθώς δεν υπήρχε εξέλιξη στις υποδομές, όπως στην ύδρευση, την αποχέτευση και το βιολογικό. Όπως υπογράμμισε, ο βουλευτής αποτελεί ευκαιρία προς αξιοποίηση, η ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων αλλά και αγκάθι οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, καθώς το μοντέλο των υφιστάμενων ακτοπλοϊκών μεταφορών, έχει φτάσει στα όρια του και μόνο με πίεση προς νέες κατευθύνσεις, θα αποφευχθεί περαιτέρω μείωση δρομολογίων και ανάπτυξη μονοπωλιακών καταστάσεων.
Όσον αφορά στο θέμα του αεροδρομίου, ο κ. Καρύδης δήλωσε ότι χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις, καθώς οι δεσμεύσεις που υφίστανται λόγω της σύμβασης που ισχύει στο διεθνές αεροδρόμιο, Ε. Βενιζέλος, οι οποίες δεν αλλάζουν το λιγότερο για 25 έτη και απαγορεύουν τη δημιουργία νέου αεροδρομίου σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων, αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης μόνο σε επίπεδο διεκδίκησης δυνατότητας διευκόλυνσης εταιρειών χαμηλού κόστους τσάρτερ, με καταβολή της υπέρογκης επιβάρυνσης των φόρων αεροδρομίου από το κράτος.
Σχετικά με την προβολή του εναλλακτικού τουρισμού, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων επισήμανε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε επίπεδο ιστορίας, ανάδειξης ιστορικών μνημείων και θρησκευτικού τουρισμού. Εστίαση θα πρέπει να γίνει στο άνοιγμα σε νέες αγορές και την αξιοποίηση κρουαζιέρας, που αναμένεται να αυξηθεί από 1.5 εκατομμύριο επισκέπτες σε 5 με 6 εκ. λόγω της άρσης του καμποτάζ.
Κοινή παραδοχή που προέκυψε από τις ομιλίες όλων των συμμετεχόντων, είναι πως το ιστορικό τόξο που υφίσταται στον Αργοσαρωνικό, θα πρέπει να δημιουργήσει μια αλληλένδετη ενότητα αποτελούμενη από κοινές εκδηλώσεις και δράσεις ανάληψης πρωτοβουλιών, πχ ημιμαραθώνιος Σπετσών, master beach volley Αίγινας κλπ.
Σημαντικό σημείο στην ομιλία του κ. Καρύδη αποτέλεσε η αναφορά του στο θέμα των τουριστικών επιτροπών, καθώς όπως δήλωσε, δεν αρκεί η σύγκλιση των επιτροπών, αλλά η σύσταση ενός φορέα με επιστημονικό συμβουλευτικό προσωπικό.
Εξίσου σημαντικά σημεία είναι και η απόκτηση γαλάζιων σημαιών στα νησιά του Αργοσαρωνικού και η διάδοση των κρατήσεων μέσω διαδικτύου. «Η υπεραξία που θα δημιουργηθεί για όλες τις περιοχές, μέσω της ανάπτυξης διαφορετικής νοοτροπίας, της ενιαίας έκφρασης των νησιών του Αργοσαρωνικού προς τα έξω και της στήριξης της τουριστικής καμπάνιας, θα είναι πολλαπλάσια στο μέλλον» σημείωσε ο βουλευτής ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Στην συνέχεια της ημέρας, ο κ. Καρύδης πραγματοποίησε περιοδεία στο νησί του Πόρου όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής για τα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν, να ακούσει τους προβληματισμούς τους για τις επικείμενες εκλογές αλλά και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών – ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου