Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΠΡΟΚΑΤ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ

Στο δημοτικό συμβούλιο της 19/6, ένα από τα θέματα της ημερησίας διάταξης αφορούσε «προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας KYE ιδιοκτησίας Αφοί Παναγιωτόπουλοι (Μικτό κατάστημα)». Για τους ελάχιστους μη γνωρίζοντες, πρόκειται για την θυριώδη κατασκευή προκάτ που εδώ και αρκετές εβδομάδες ανεβαίνει με γοργους ρυθμούς στα Αρωνιάδικα, λίγα μέτρα βορείως της διασταύρωση προς το αεροδρόμιο. Άργησε βέβαια λίγο να τεθεί το θέμα της... προέγκρισης, τη στιγμή που το κατάστημα σχεδόν τελείωσε, αλλά τί να κάνουμε - τέτοιοι είναι οι ρυθμοί της τοπικής μας αυτοδιοίκησης.
 
Περισσότερο βαραίνει το ερώτημα πως και με ποιές διαδικασίες επιτράπηκε η ανέγερση του αρχιτεκτονικού αυτού τερατουργήματος σε προστατευμένο υποτίθεται παραδοσιακό οικισμό όπως είναι τα Αρωνιάδικα.
Αρκεί να έχει κανείς μάτια για να αντιληφθεί ότι το καμάρι αυτό των Αφών Παναγιωτόπουλου θυμίζει μάλλον κακόγουστο φαστφουντάδικο σε φτωχή συνοικία της Φλόριντα. Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία κατοίκων του χωριού, «σε παραδοσιακό οικισμό, βάσει του νόμου επιτρέπεται μόνο η ανέγερση κτιρίων κατοικίας, κοινής ωφέλειας και κοινωνικού εξοπλισμού (όπως σχολείο, δημόσιο πολιτιστικό κέντρο, μουσείο, νοσοκομείο, βρεφονηπιακός σταθμός). Επομένως δεν επιτρέπεται η ανέγερση εμπορικών καταστημάτων, πολλώ δε μάλλον καταστημάτων εμβαδού 1.000. τ.μ., όπως το προκείμενο μικτό κατάστημα τροφίμων. Η λειτουργία του καταστήματος αυτού θα έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χωριού και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης σε αυτό λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας κοινού και οχημάτων».
 
Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ αλλά και κατά της ανέγερσης τέτοιων μεγάλων μονάδων σε περιοχές όπως τα Κύθηρα. Υπέρ της ανέγερσης είναι σίγουρα η αυξημένη ανταγωνιστικότητα και η αναμενόμενη μείωση των τιμών στο νησί, που είναι πράγματι αυτή τη στιγμή απαράδεκτα υψηλές.
Κατά της ανέγερσης είναι, όπως σημείωσε ο Μάνος Τριφύλλης σε επιστολή του προς τα Νέα & Ανακοινώσεις των Κυθήρων, το γεγονός ότι «μια από τις αιτίες καταστροφής των μικρών μαγαζιών είναι και τα πολυκαταστήματα με τους υπαλλήλους των 450 ευρώ». Σίγουρα όμως κανείς δεν θα διαφωνήσει πως τα πολυκατάστημα αυτό, στην παρούσα αρχιτεκτονική του μορφή, δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να παρεμβαίνει βάναυσα σε παραδοσιακό οικισμό.



Τελικά, κατά της πρότασης του δημάρχου στράφηκαν ο Βύρων Πρωτοψάλτης της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας και οι Παν. Πρωτοψάλτης, Δημ. Φατσέας, Γ.Κ. Κομηνός και Ευσ. Κασιμάτης, ενώ τελικά έγινε δεκτή παρά την ισοψηφία 5-5 με την ψήφο του προέδρου του ΔΣ. Κατά τη γνώμη μας, δεδομένου ότι στον χώρο της κατασκευής πηγαινοέρχονται συνεχώς οχήματα της οικογενειακής του επιχείρησης, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης όφειλε να απέχει της ψηφοφορίας, η πείρα όμως μας έχει διδάξει το πόσο παχυδερμική είναι η δημοτική αρχή όποτε αντιμετωπίζει παρόμοια διλήμματα. Αυτό που σίγουρα όμως δεν δικαιολογείται είναι η απάθεια του κ. Κουκούλη και της παράταξής του απέναντι στο αρχιτεκτονικό και αισθητικό έγκλημα που διαπράττεται στον παραδοσιακό οικισμό, και μάλιστα σε τοποθεσία που το καθιστούν ένα από τα πρώτα σχεδόν πράγματα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης, είτε αεροπορικώς φθάσει, είτε δια θαλάσσης.



Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 4/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου