Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Στα Κύθηρα λειτουργούν δύο Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, στη Χώρα και στον Ποταμό, που φιλοξενούν παιδιά προσχολικής ηλικίας των οποίων οι γονείς εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα ενδιαφερόμενα παιδιά είναι φέτος 16 στη Χώρα και 21 στον Ποταμό. Η χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των μισθών των εργαζομένων και της μίσθωσης δύο κτιρίων, καλύπτετο μέχρις σήμερα από τον Δήμο Κυθήρων και συνεισφορές των γονέων αλλά και από σημαντική κρατική επιχορήγηση.

Δυστυχώς, η επιχορήγηση από κρατικούς πόρους μειώθηκε πρόσφατα δραματικά, ενώ παράλληλα η οικονομική κρίση χτύπησε ιδιαιτέρως βαριά εκείνους ακριβώς τους εργαζόμενους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη των υπηρεσιών αυτών. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Κυθήρων βυθίζεται όλο και ποιό βαθιά σε οικονομικό αδιέξοδο – αδιέξοδο, βέβαια, που θα μπορούσε να αμβλύνει μια συνεπέστερη διαχείριση των ομολογουμένως περιορισμένων πόρων, όπως λόγου χάριν το να μην σπαταλώνται τέτοια ώρα 12.500 ευρώ στην παραγωγή αχρείαστου και αγνώστου ταυτότητας διαφημιστικού DVD…

Μπροστά στον σαφή κίνδυνο να μην λειτουργήσουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί, ο δημοτικός σύμβουλος Ευστράτιος Κασιμάτης συγκάλεσε χθες, Παρασκευή 14/9, έκτακτη συνεδρίαση του Πνευματικού & Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κυθήρων, που για κάποιο λόγο έχει και την ευθύνη των παιδικών σταθμών. Προεδρεύων, ο κ. Κασιμάτης τόνισε πως «με τα προβλήματα αυτά, δεν καθίσταται εφικτή η επίτευξη του σκοπού των παιδικών σταθμών», και ανέφερε ότι «υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα για τη συνέχιση της ομαλούς και σύννομης λειτουργίας των». Στα οικονομικά προβλήματα προστέθηκε, είπε, το γεγονός ότι «το πρόβλημα του προσωπικού κατέστη οξύτατο κατόπιν της συνταξιοδότησης των Διευθυντών των δύο σταθμών».

Μοναδική λύση στην παρούσα κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, είναι «η προσωρινή μεταστέγαση και των δύο σταθμών σε ένα κτίριο, χωρίς πληρωμή ενοικίου και ευρισκόμενο κατά το δυνατόν στο μέσον του νησιού». Τέτοιο χτήριο είναι το ιδιοκτησίας του Δήμου πολιτιστικό κέντρο Φρατσίων, το ισόγειο του οποίου έχει εμβαδόν περίπου 180 τ.μ., χρειάζεται όμως επισκευές καθώς και την κατασκευή παιδικών αποχωρητηρίων. Τελικά, κατόπιν διαβεβαίωσης του προέδρου ότι ο Δήμος διαθέτει σε κατάλληλο κωδικό τους πόρους για την απαραίτητη μετατροπή, το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την μεταστέγαση των δύο σταθμών στα Φράτσια.

Η λύση αυτή, αν και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, κυρίως της μεταφοράς των παιδιών προς και από τα Φράτσια, είναι μάλλον η λιγότερο οδυνηρή με την παρούσα οικονομική κατάσταση, και ως εκ τούτου έγινε δεκτή και από τον αντιπρόσωπο της Πρωτοβουλίας, Βύρωνα Πρωτοψάλτη. Θα θέλαμε όμως να εξετασθεί σοβαρότερα η πρόταση του κ. Λάζαρου Βέζου για μεταστέγαση των σταθμών σε υπάρχοντα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου σε Χώρα και Ποταμό (λ.χ., στο καινούργιο κτίριο δίπλα στον οδοστρωτήρα, στη Χώρα), γλιτώνοντας έτσι τους γονείς από τα σημαντικά έξοδα μεταφοράς.


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 15/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου