Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ DVD ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Τα DVD, οι μικροί εκείνοι ασημένιοι δίσκοι εγγραφής ψηφιακών δεδομένων, έζησαν την περασμένη δεκαετία μια βραχύβια μόδα ως εργαλεία μάρκετιγκ. Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες διαφημιστές γύρω στο 2001 φαντάσθηκαν ότι βάζοντας ένα βιντεάκι στο τότε «μοδάτο» αυτό μέσον και μοιράζοντάς το, θα προωθούσαν κάποιο προϊόν. Γρήγορα κατάλαβαν το λάθος τους: ο κόσμος συνδέει τα DVD με κινηματογραφικές ταινίες και άλλα είδη ψυχαγωγίας, όπως το ηλεκτρονικά παιχνίδια, και δεν δείχνει καμία πρόθεση να κάτσει από μόνος του να παρακολουθήσει κρυπτο-διαφημιστικό υλικό. Τζίφος το μάρκετιγκ με DVD λοιπόν, κάτι γνωστό τοις πάσι στον χώρο της διαφήμισης. Πλην όμως δεν το πληροφορήθηκαν φαίνεται ποτέ οι παντογνώστες δημοτικοί άρχοντες των Κυθήρων.

Και όμως, από το 2007 μέχρι σήμερα, ο Δήμος Κυθήρων έχει επιδοθεί σε εκτεταμένες και αμφιβόλου αξίας οικονομικές πρωτοβουλίες γύρω από την παραγωγή διαφημιστικών δήθεν DVD. Το συνολικό κόστος των πρωτοβουλιών αυτών ανέρχεται σε 
τουλάχιστον 45.750 ευρώ, και πιθανώς σε πολύ περισσότερα – αυτά τουλάχιστον καταφέραμε να ξεσκεπάσουμε μέχρις σήμερα. Για την ακρίβεια:

• Το 2008, παραγωγή και δημιουργία DVD με τίτλο «Κύθηρα: Μύθος, ιστορία και πραγματικότητα» από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Κυθήρων (το θυμάται κανένας;) & την Lynx Teleproductions. Υπεύθυνοι: Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης και Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη. Κόστος: 
τουλάχιστον 24.000 ευρώ. Το βιντεάκι παίχθηκε δημοσίως δύο ή τρεις φορές, το DVD όμως ουδέποτε κυκλοφόρησε ευρέως.

• Το 2011, παραγωγή και δημιουργία DVD με θέμα «Αρχαιολογικά-Ιστορικά Κύθηρα». Παραγωγή Ρουμελιώτης & Σια ΟΕ. Κόστος: 
6.800 ευρώ. Το DVD ουδέποτε κυκλοφόρησε.

• Πάλι το 2011, παραγωγή και δημιουργία εξωφύλλου και θήκης τουριστικού DVD. Παραγωγή Ρουμελιώτης & Σια ΟΕ. Κόστος: 
2.600 ευρώ. Η μοίρα τους άγνωστη.

• Φέτος, το κερασάκι στην τούρτα: χωρίς να μαθευτεί τίποτα προς τα έξω και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη κανενός, η καινούργια Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυθήρων, την οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά και με μυστικότητα η νυν δημοτική αρχή, ενέκρινε «την προμήθεια μάστερ DVD τουριστικής προβολής Κυθήρων με βάση την μοναδική προσφορά που προέρχεται από την εταιρεία Διαπολιτιστική, ύψους 
12.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ» (απόφαση 37/2012 με ημερομηνία 9/8/12).

Έτσι λοιπόν, φθάσαμε ο Δήμος Κυθήρων να έχει ξοδέψει μέχρις σήμερα το ποσόν των 
45.750 ευρώ τουλάχιστον για ένα διαφημιστικό προϊόν το οποίο, στον βαθμό που πράγματι υπάρχει και δεν πρόκειται για αέρα κοπανιστό, είναι τεχνολογικά και επαγγελματικά ξεπερασμένο και άρα άχρηστο. Και για να προλάβουμε τις αναμενόμενες οργισμένες αντιδράσεις, επιβεβαιώσαμε ότι σε καμία από τις πολλές τουριστικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε ο Δήμος Κυθήρων δεν μοιράσθηκαν ποτέ διαφημιστικά DVD, είτε δωρεάν είτε έναντι κάποιου τιμήματος.

Οι δυστυχείς φορολογούμενοι των Κυθήρων, από την τσέπη των οποίων έφυγαν ανεπιστρεπτί 45.750 ευρώ, παραμένει να μάθουν εάν φταίει απλώς η μουλαρίσια άρνηση της δημοτικής αρχής να παραδεχθεί ότι δεν τα ξέρει όλα, η εάν απεναντίας πίσω από την απίστευτη αυτή σπατάλη κρύβονται υποδεέστερα κίνητρα. Εμείς πάντως θα θέλαμε να ελπίζουμε σε κάποια απάντηση από μέρους του Δήμου.


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 7/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου