Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΦΩΤΕΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ)


Μια πρώτη αξιολόγηση της Δημόσιας Διαβούλευσης για την Εγχώριο Περιουσία που διεξάχθηκε το Σάββατο 15/12 στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο οδηγεί σε συμπεράσματα εν μέρει θετικά και εν μέρει αρνητικά.
 
Στα θετικά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Κυθήρων έλαβε χώρα μια τέτοια πρωτοβουλία,
έστω και αν κατά βάθος η δημοτική αρχή συμμετείχε με μισή καρδιά. Για όσους ελπίζουν σε ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση, το ουσιώδες είναι πως έγινε η αρχή, και ότι στο μέλλον θα μπορέσει να ζητηθεί αντίστοιχη διαβούλευση για άλλα θέματα μείζονος ενδιαφερόντως.
 
Θετική επίσης υπήρξε και η συμμετοχή των δημοτών: παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή της ελιάς συνεχίζει ακόμα, απασχολώντας τους περισσότερους συμπατριώτες μας σε καθημερινή βάση, παρευρέθηκαν κατά τo πρώτο στάδιο της διαβούλευσης περί τα 120 άτομα. Ο αριθμός αυτός, χωρίς βέβαια να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός, ήταν αρκετός για να αποστομώσει όσους κακοθελητές ήλπιζαν σε περιορισμένη προσέλευση του κοινού.
 
Πολύτιμη αποδείχθηκε η συμμετοχή του καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη, ο οποίος έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα του ιστορικού, συνταγματικού και νομικού πλαισίου που διέπει την Εγχώριο Περιουσία. Πέραν τούτου, απάντησε σε μια σειρά από δύσκολες ερωτήσεις τεχνικής και νομικής φύσης, διευκρινίσεις που οπωσδήποτε συνέβαλαν στην κατανόηση του δύσκολου αυτού θέματος.
 
Υπήρξε ξεκάθαρος όσον αφορά τα δικαιώματα του Δήμου, διευκρινίζοντας ότι η εγχώριος περιουσία (δηλαδή η καθαυτό ακίνητη περιουσία) αποτελεί αδιαμφισβήτητα δημοτική ιδιοκτησία. Η περιουσία όμως αυτή, διευκρίνισε, διαχειρίζεται αποκλειστικά από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Ως εκ τούτου, ο κ. καθηγητής επέμεινε στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.
 
Σχετικά με αιτήματα που διατυπώθηκαν τόσο από μέρους της Επιτροπής όσο και από την Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία και άλλους ομιλητές, αντέκρουσε την πρόταση της δημοτικής αρχής που περιορίζει το εκλεκτορικό σώμα για τα μέλη της επιτροπής στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Αναφέρθηκε στον βέβαιο κίνδυνο δημιουργίας επιβλαβών πελατειακών σχέσεων που θα απέρρεαν από την ταύτιση του εκλεκτορικού σώματος με τον Δήμο. Επιπλέον, απέρριψε ως εντελώς ανεδαφική την πρόταση του Δήμου να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Επιτροπής, κάτι που μόνον η υπερκείμενη αρχή (Περιφέρεια) μπορεί να κάνει· αντιθέτως, ο Δήμος έχει το δικαίωμα να ζητάει απολογισμό έργου τουλάχιστον κάθε χρόνο (κάτι, σημειωτέον, το οποίο ο Δήμος έχει πράξει μία μόνον φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών).
 
Το πρώτο μέρος της διαβούλευσης εκτυλίχθηκε σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά, με κύριους εισηγητές (κατά σειράν ομιλίας) τον δήμαρχο Θεόδωρο Κουκούλη, τον Παναγιώτη Κομνηνό εκ μέρους της Επιτροπής, τον Παναγιώτη Πρωτοψάλτη εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, τον Γιάννη Σταθάτο εκ μέρους της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, τον καθηγητή Γ. Κασιμάτη και τέλος τον Α’ αντιδήμαρχο Μιχάλη Πρωτοψάλτη. Οι περισσότεροι ομιλητές σεβάσθηκαν τους χρόνους που συνέστησε το προεδρείο· εξαίρεση αποτέλεσαν ο δήμαρχος και ο καθηγητής, στον οποίον όμως δόθηκε ειδική παράταση.
 
Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το ακροατήριο, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο ωφέλιμες, πάντα όμως σε ουσιαστικά ήπιο τόνο. Αίσθηση προκάλεσε η επέμβαση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανώλη Λουράνδου (Πιέρρου), ο οποίος ουσιαστικά συντάχθηκε με τη δημοτική αρχή, κάνοντας προτάσεις οι οποίες σύμφωνα με τον καθηγητή «θα ισοδυναμούσαν με κλείσιμο της Επιτροπής».
 
Ερχόμαστε τώρα στα αρνητικά. Η βραδιά εκτροχιάσθηκε από τη στιγμή που ζήτησε τον λόγο ο Μανώλης Κασιμάτης (Πορταλαμίος). Αγνοώντας το χρονικό όριο των 2’ που είχε ορισθεί για ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, ο κ. Κασιμάτης άρχισε να διαβάζει έναν μακροσκελέστατο λόγο πολλών σελίδων. Όταν, μετά από αρκετό χρόνο, επενέβη ο μέχρις τότε συντονιστής της διαβούλευσης Λάζαρος Βέζος, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να συντομεύσει, κατηγορώντας μάλιστα τον συντονιστή για απόπειρα λογοκρισίας. Δυστυχώς, κανένα μέλος του προεδρείου δεν είχε την πυγμή να αφαιρέσει τον λόγο από τον ομιλούντα. Μετά από ένα τέταρτο, και εν μέσω κατακραυγής του ακροατηρίου, ο μεν κ. Βέζος παραιτήθηκε από το προεδρείο, ο δε κ. δήμαρχος επέδειξε εκπληκτική πράγματι απάθεια, επιτρέποντας ουσιαστικά στον κ. Κασιμάτη να συνεχίσει κατά βούλησιν.
 
Τελικά, ο κ. Κασιμάτης γαντζώθηκε στο μικρόφωνο για τριάντα ολόκληρα λεπτά της ώρας. Η πρόδηλη περιφρόνησή του για τους παρευρισκόμενους αλλά και για τους κανόνες του πολιτισμένου διαλόγου κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα το εύθραυστο κλίμα συναίνεσης που χαρακτήριζε μέχρι το σημείο εκείνο τη διαβούλευση. Σοβαρότερη όμως επίπτωση υπήρξε η επιταχυνόμενη αποχώρηση των απογοητευμένων ακροατών, εμφανώς ενοχλημένοι τόσο από την εγωιστική συμπεριφορά του ομιλητή όσο και από τα σημεία διάλυσης που ακολούθησαν. Η συρρίκνωση αυτή του ακροατηρίου έδωσε λίγο αργότερα την ευκαιρία στον δήμαρχο να απορρίψει ασυζητητί το αίτημα της Πρωτοβουλίας για ένα τελικό ψήφισμα των παρευρισκομένων που θα ανακεφαλαίωνε τις προτάσεις εκείνες που έτυχαν γενικής αποδοχής.
 
Η στάση αυτή του κ. δημάρχου δεν εκπλήσσει. Η δημοτική αρχή ουσιαστικά εξαναγκάσθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την αίτηση που υπέβαλλαν οι δημότες Κυθήρων και Αντικυθήρων και από τις ενέργειες της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας. Στην πλειοψηφία της, η παρούσα δημοτική αρχή ούτε αγαπάει, ούτε εμπιστεύεται τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Η συμμετοχή της στη διαβούλευση υπήρξε μίζερη και μη εποικοδομητική, και οι ομιλητές που την αντιπροσώπευσαν ουδέποτε πήραν τον κόπο να απαντήσουν στην κρητική που της ασκήθηκε, παρά αρκέσθηκαν στην επανάληψη παγιωμένων θέσεων. Όποιος αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει, συνοπτικά έστω, την βιντεοσκόπηση της διαβούλευσης που κατέγραψε για άλλη μια φορά ο Βαλέριος Καλοκαιρινός.
 
Εν τούτοις, τα θετικά σημεία πρέπει σίγουρα να λογιστούν περισσότερα από τα αρνητικά. Είτε μέσω της παρουσίας τους στη διαβούλευση, είτε χάρη στην αναμετάδοση της και στη δημοσιότητα που σίγουρα θα λάβει από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όλοι θα είναι πολύ καλύτερα πληροφορημένοι σχετικά με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, τα προβλήματα που εγείρονται, και τη στάση του Δήμου και των άλλων παρατάξεων απέναντί τους. Εάν η δημοτική αρχή εμμείνει σε ορισμένες τοποθετήσεις που στιγματίσθηκαν ξεκάθαρα ως ανεδαφικές, αναποτελεσματικές ή και μη νόμιμες, τουλάχιστον θα το πράξει γνωρίζοντας ότι θα κριθεί από ενημερωμένους δημότες. Και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει δείγμα προόδου και πολιτικής ωρίμανσης.

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 17/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου