Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΠΟΙΑ ΈΡΓΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΌΡΑΜΑ...

Μέσα Ιουλίου του ‘13. Σε μια Ελλάδα που αγωνίζεται να επιζήσει της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ογδόντα ετών, μια αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται αυτό το καλοκαίρι: Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή (5/7/13), «Ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά αναμένοντας αφίξεις ρεκόρ άνω των 17 εκατομμυρίων... Τον Μάιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,5%. Η αύξηση θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα με την ενσωμάτωση των συγκεντρωτικών στοιχείων του Ιουνίου».

Τις  αυξήσεις όμως αυτές δυστυχώς δεν τις είδαμε στα Κύθηρα, όπου οι πρώτες εκτιμήσεις των επαγγελματιών ήταν πως ο Μάιος και ο Ιούνιος σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερη πτώση από πέρσι! Μένουν οι κρίσιμοι για την οικονομία του νησιού μήνες Ιούλιος και Αύγουστος. Και ξέρετε πως ετοιμάζονται τα Κύθηρα να υποδεχθούν τους τουρίστες του κατακαλόκαιρου, χωρίς τους οποίους το μισό νησί ουσιαστικά πτωχεύει; Χωρίς νερό...

Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, στον Μέσα Δήμο όπου διενεργήσαμε έναν πρώτο έλεγχο, το χωριό Άνω Στραπόδι βρίσκεται χωρίς καθόλου ύδρευση, το Κάτω Στραπόδι έχει καθόλου ή ελάχιστη, το Λειβάδι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, ενώ διαγράφεται στο άμεσο μέλλον κίνδυνος για τον Κάλαμο, τη Χώρα και το Καψάλι. Θέλετε να σκεφθείτε λιγάκι τι ακριβώς σημαίνει μηδενική ύδρευση; Σημαίνει πίνω, μαγειρεύω και πλένομαι με εμφιαλωμένο νερό - όπως ακριβώς στους καταυλισμούς προσφύγων του Σουδάν. Όσο για την περίφημη προτροπή του κ. Δημάρχου να πλένουμε τα αυτοκίνητά μας «με το κουβαδάκι», αυτό πια θα αποτελεί όνειρο (άνυδρης) θερινής νυκτός.

Γιατί όμως, εν μέσω καλοκαιριού, κινδυνεύει να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα ύδρευσης; Ο λόγος δεν είναι πρωτίστως η έλλειψη νερού, αν και το πρόβλημα του υδροφόρου ορίζοντα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθεί άμεσα (σιγά που θα αντιμετωπισθεί...). Το πρόβλημα είναι πως τρεις από τις έξη γεωτρήσεις που κατά κύριο λόγο τροφοδοτούν τα χωριά του Μέσα Δήμου, και για την ακρίβεια της Μηλαπιδέας, του Χάλα (στην Οδηγήτρια) και η μια από τις δύο στην Κακή Μέλισσα δεν λειτουργούν. Και δεν λειτουργούν γιατί οι βυθισμένες στο βάθος των γεωτρήσεων αντλίες έχουν χαλάσει. Αυτή τη στιγμή ο δήμος περιμένει την άφιξη, άγνωστο πότε, του ειδικού ο οποίος θα αντικαταστήσει τις χαλασμένες με τις καινούργιες που ο δήμος επιτέλους προμηθεύθηκε.

Θα πείτε ίσως πως όλα χαλάνε, και πως για κακή μας τύχη, έτυχαν απανωτές ζημιές στην κακιά την ώρα. Λάθος! Όσο απίστευτο και αν σας φανεί, η Μηλαπιδέα βρίσκεται εκτός υπηρεσίας από τον περασμένο Μάρτιο, η Χάλα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και η Κακή Μέλισσα εδώ και... ενάμιση χρόνο! Στις αρχές του 2013, ο δήμος όχι μόνο δεν διέθετε ούτε μια εφεδρική αντλία, αλλά ούτε καν επαρκή ποσότητα ασφαλειών για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των γεωτρήσεων.

Παραδεχόμαστε ότι το δίκτυο ύδρευσης των Κυθήρων είναι μεγάλο, πολύπλοκο και εν πολλοίς απηρχαιωμένο. Σωστά όλα αυτά. Δεν δικαιολογούν όμως το γεγονός της απόλυτης έλλειψης προγραμματισμού, της απόλυτης έλλειψης συντήρησης, της απόλυτης έλλειψης εφεδρείας που επιδεικνύει στο θέμα αυτό, όπως και σε τόσα άλλα, η δημοτική αρχή του Θεόδωρου Κουκούλη. Εδώ και εφτά χρόνια, αντί να θέσει σε ενέργεια ένα πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης σε βάθος χρόνου του δικτύου ύδρευσης, η δημοτική αρχή παραπαίει όπως πάντα, αντιδρώντας σπασμωδικά και με πανικό, την τελευταία στιγμή, σε απολύτως προβλέψιμες κρίσεις. Και οι κρίσεις, κατά 95%, δεν οφείλονται στην κακιά την ώρα, παρά σε κακό ή ανύπαρκτο προγραμματισμό.

Αυτά είναι τα έργα και αι ημέραι της παράταξης με την ειρωνική επωνυμία «Όραμα και Έργο»...


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 13/7/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου