Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5.8.2013

Ο συναγερμός για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς έληξε, οι τελευταίες μικρές εστίες έχουν κατασβεσθεί και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος αναζωπύρωσης στην περιοχή της Αγίας Ελέσας, στο Μελιδόνι, στο Ξερουλακι και αλλού.
Η Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στα Κομηνιάνικα την 1/8, ημέρα που γιορτάζει η Αγία Ελέσσα.
Λόγω του ισχυρού ανέμου πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις σε πολλά μέτωπα. Η κινητοποίηση του Δήμου, της πυροσβεστικής και του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση. Πέταξαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τα οποία όμως λόγω των ισχυρών ανέμων δεν κατόρθωσαν να επιχειρήσουν, ενώ ελικόπτερο με τον υποστράτηγο επιτελάρχη της πυροσβεστικής και πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών της ΕΜΑΚ έφθασαν στο σημείο της πυρκαγιάς σε πολύ λίγες ώρες. 
Το πλοίο Πορφυρούσα πραγματοποίησε έκτακτο δρομολόγιο για την μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων από την Πελοπόννησο. Με την άφιξη των ιδιαίτερα σημαντικών ενισχύσεων, την μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών Κυθηρίων, και τον άριστο συντονισμό από τους επικεφαλής αξιωματικούς της πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 4 τα ξημερώματα. Στο διάστημα αυτό των λίγων ωρών αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 3.000 στρέμματα θαμνώδους έκτασης και καλλιεργειών, κυψέλες, καθώς και οι εγκαταστάσεις της παραλίας στο Μελιδόνι. 
Την περιοχή περιφρουρούσαν οι άνδρες της πυροσβεστικής με επιτυχία για 48 ώρες για τυχόν αναζωπυρώσεις. Οι λουόμενοι που εγκλωβίστηκαν στο Μελιδόνι μεταφέρθηκαν με σκάφος στο Καψάλι. Η καταστροφική πυρκαγιά προκλήθηκε σύμφωνα με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) από σύρμα της ΔΕΗ, κάποιοι όμως ισχυρίζονται ότι είχαν δει το σύρμα κομμένο πολύ νωρίτερα από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Είναι αναγκαίο να ερευνηθεί και αυτή η εκδοχή γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η 3η πυρκαγιά που εκδηλώνεται στην ίδια περιοχή τα δύο τελευταία χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα αίτια αυτών των πυρκαγιών.
Ο τεχνικός της ΔΕΗ που προσήχθη από την ΔΑΕΕ ως υπεύθυνος για την πυρκαγιά, αφέθηκε ελεύθερος. Μια ακόμη μεγάλη πυρκαγιά έσβησε, αφήνοντας πίσω καταστροφές στις περιουσίες συμπατριωτών μας και στο περιβάλλον, μεγάλες δαπάνες για την πολιτεία από το έργο της κατάσβεσης και ερωτηματικά για το πως μπορεί να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει αγροτικό δίκτυο που βοηθά στην κίνηση οχημάτων και προσωπικού.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου