Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στο τελευταίο φύλλο της τοπικής εφημερίδας «Κυθέρεια» υπάρχει εκτενές δημοσίευμα αναφερόμενο στο φετινό εορτασμό της εθνικής επετείου της  28ης Οκτωβρίου στα Κύθηρα. Στο δημοσίευμα αυτό, το οποίο ας σημειωθεί είναι ανυπόγραφο, μετά από ένα εντελώς συνοπτικό και ολιγόλογο ρεπορτάζ σχετικά με τον εορτασμό αυτό καθ’ εαυτό, σε όλο το υπόλοιπο κείμενο, και υπό τον υπότιτλο «Βραβεύσεις ….. προβολής», ασκείται δριμύτατη κριτική στο Ίδρυμά μας και στο ΚΙΠΑ  για τις βραβεύσεις των πρωτευσάντων μαθητών. Είναι δε τόσο περιορισμένη η περιγραφή της εορτής, σε σχέση με την επιχειρούμενη κριτική στις βραβεύσεις, ώστε να δημιουργείται και στον πιο καλόπιστο η εντύπωση ότι, ο εορτασμός της εθνικής επετείου, ήταν απλώς το πρόσχημα για να επιχειρηθεί επίθεση στο Ίδρυμά μας.
Ασφαλώς ο καθένας δικαιούται να διατυπώνει τις απόψεις του, όσο παράλογες ή συμπλεγματικές και αν είναι αυτές, όπως οι εις το εν λόγω δημοσίευμα διατυπούμενες απόψεις ότι: α) με τις βραβεύσεις «τιμωρούνται» δημόσια ή μη βραβευόμενοι μαθητές και β) οι βραβεύσεις έπρεπε να γίνουν στα γραφεία του Ιδρύματος με τη συμμετοχή μόνο των βραβευομένων.
Αυτό όμως το οποίο ουδείς δικαιούται  είναι η αβάσιμη και κακόβουλη κριτική σε θεσμούς με μακρά και γόνιμη προσφορά στο Νησί μας, όπως το Τριφύλλειο Ίδρυμα.
 Προς αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο λοιπόν αναγκαζόμεθα, αφού προκληθήκαμε, να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1.      Η απονομή διακρίσεων και βραβείων, ηθικών ή υλικών, είναι μακρά παγκόσμια παράδοση, η οποία ισχύει και στο Νησί μας.
2.       Ομοίως, κατά μακρά παγκόσμια παράδοση, οι βραβεύσεις γίνονται πάντοτε σε δημόσιες τελετές με πλήθος κόσμου  γιατί αφενός μεν αυτό επιβάλει η ηθική δικαίωση του βραβευόμενου αφετέρου δε γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται κίνητρα για ευγενή άμιλλα στους μη βραβευθέντες.
3.      Στο Νησί μας ανέκαθεν οι τιμητικές διακρίσεις προς τους μαθητές απονέμονταν κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Μπορεί για ένα - δύο χρόνια οι βραβεύσεις να γίνονταν κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, όμως, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ημέρα αυτή κρίθηκε απρόσφορη. Έτσι με κοινή απόφαση όλων, και όχι με μονομερή απόφαση του Ιδρύματός μας, κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο η βράβευση να ενταχθεί, ξανά, στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
4.      Τα βραβεία δεν ήσαν των 100,00 και 150,00 ευρώ, όπως, με προφανή διάθεση υποτίμησης και ευτελισμού, αναγράφεται στο δημοσίευμα, αλλά ανήλθαν στο συνολικό ποσό των τριών χιλιάδων επτακοσίων (3.700,00) ευρώ ήσαν δε ειδικότερα κατά κατηγορία τα ακόλουθα: Ι. Για τους πρωτεύσαντες αποφοίτους του Λυκείου Κυθήρων Α΄ Βραβείο 1.200,00 ευρώ, Β΄ Βραβείο 600,00 ευρώ και Γ΄ Βραβείο 400,00 ευρώ. και ΙΙ. Για τους πρωτεύσαντες αποφοίτους του Γυμνασίου Κυθήρων Α΄ Βραβείο 800,00 ευρώ, Β΄ Βραβείο 400,00 ευρώ και Γ΄ Βραβείο 300,00 ευρώ. Αν και αυτή καθεαυτή η χρηματική αξία των βραβείων είναι τριτεύουσας σημασίας ζήτημα, εν τούτοις, κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα παραδεχθεί ότι, τα ποσά που δόθηκαν δεν είναι ευκαταφρόνητα, ιδίως για τις σημερινές δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό προς την εξοντωτική φορολογία στην οποία υπόκειται το Ίδρυμά μας.
5.      Το Ίδρυμά μας στα σχεδόν εξήντα χρόνια λειτουργίας του ευτύχησε να έχει πάντοτε ως Προέδρους καταξιωμένες προσωπικότητες με επιστημονική και κοινωνική δράση, προσφορά και εμβέλεια  πολύ πέραν των στενών ορίων του μικρού νησιού μας. Έτσι η διατύπωση της άποψης, ότι η βράβευση αποτελεί «μια πολύ καλή ευκαιρία για την προβολή της προσφοράς τους», μόνον όποιον διανοείται τέτοιου είδους μικρότητες εκθέτει.

Κλείνοντας, θα αναμέναμε από τον ανώνυμο συντάκτη του εν λόγω σχολίου, τον τόσο κοπτόμενο για τη νεολαία του νησιού μας, να σχολιάσει και την φετινή προσφορά του Ιδρύματός μας προς την κυθηραϊκή νεολαία, δηλαδή την παροχή δωρεάν στέγης στους αποφοίτους του Λυκείου Κυθήρων που επιτυγχάνουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αττικής. Επ’ αυτού όμως τηρεί  αιδήμονα σιωπή. 

ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου