Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΑΝΕΜΠΝΕΥΣΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΣΕ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 22/12, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κυθήρων κλήθηκαν να παρευρεθούν σε τακτική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού και του πλαισίου δράσης του δήμου για το έτος 2014. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Α’ αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης ορθώς τόνισε την εξαιρετική σημασία της διαδικασίας, δηλώνοντας πως «η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι το σοβαρότερο καθήκον των δημοτικών συμβούλων». Πολύ σωστά. Έλα όμως που στην πράγματι σημαντικότατη αυτή συνεδρίαση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας έλαμψαν άλλη μια φορά διά της απουσίας των! Για του λόγου το ακριβές, η δημοτική αρχή, με τέσσερις ακριβώς συμβούλους παρόντες, είχε χάσει την πλειοψηφία. Χωρίς τη διπλή ψήφο του προέδρου Λάζαρου Βέζου, δεν θα περνούσε ο προϋπολογισμός...

Το χρόνιο αυτό πρόβλημα, που οφείλεται στη γνωστή τακτική των παλαιών πολιτικών παρατάξεων του νησιού να επιλέγουν υποψήφιους με ψηφοθηρικά ουσιαστικά κριτήρια και ελάχιστα με γνώμονα τις ικανότητές και τη διάθεσή τους για σκληρή δουλειά, είναι φυσικό να πλήττει κυρίως τις ημιθανείς παρατάξεις. Και η παράταξη του κ. Κουκούλη είναι πια φανερό ότι αργοπεθαίνει, όπως πεθαίνει επιτέλους και το παραδοσιακό, αλλά αναποτελεσματικό και τόσο αυτοκαταστροφικό αυτό σύστημα παραγωγής τοπικών «αρχόντων». Ο Α’ αντιδήμαρχος αντιλαμβάνεται φυσικά πολύ καλά την κάκιστη εντύπωση που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις στους ψηφοφόρους, αφού παραδέχθηκε πως «είναι υποχρέωση των δημοτικών συμβούλων να παρακολουθούν τις δημοτικές συνεδριάσεις. Εάν δεν το κάνουν, ας δώσουν εξηγήσεις στον Κυθηραϊκό λαό...».  Ας δούμε κατά πόσον θα το καταφέρουν.

Εκτάκτως, η μειονεκτική θέση της πλειοψηφία οδήγησε τον Α’ αντιδήμαρχο να αντιπαρέλθει τον αλαζονικό τόνο άλλων εποχών και να απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για συνεργασία και αποφυγή αντιπαραθέσεων. Μάλιστα, εκφράζοντας λύπη για τη μη θέσπιση των περιβόητων μεταρρυθμίσεων του εκλογικού νόμου, ζήτησε από τους παρόντες «να αφήσουν την αντιπαράθεση που δημιουργεί το σύστημα και να συνεργασθούν για το μέλλον του νησιού».  Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία συμφωνεί απόλυτα με τα αισθήματα αυτά - μόνο που εμείς είχαμε ζητήσει να γίνουν πραγματικότητα προ τριών ετών, από την επαύριον των εκλογών. Τώρα που λήγει πια η θητεία της δημοτικής αρχής και η παράταξη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, είναι λίγο αργά για εκκλήσεις συνεργασίας...

Όπως τόνισε ο αντιπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, Βύρων Πρωτοψάλτης, εξηγώντας την αρνητική μας ψήφο, κατά τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού η δημοτική αρχή δεν συμβουλεύθηκε ούτε τους τοπικούς αντιπροσώπους, ούτε την αντιπολίτευση.
Πως λοιπόν έρχεται τώρα να ζητήσει την έγκριση της αντιπολίτευσης, τη στιγμή μάλιστα που οι δικοί της δημοτικοί σύμβουλοι φυγομαχούν; Συγχρόνως, βγάζουνε μάτι οι πολλοί (και άνισα κατανεμημένοι) κωδικοί με προφανή προεκλογική στόχευση, κυρίως ποσά 40 και 50.000 ευρώ για «βελτιώσεις οδών» σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα. Βασικότερο πρόβλημα του προϋπολογισμού είναι αναμφισβήτητα η απουσία κάθε ίχνους σχεδιασμού – έλλειψη την οποία επίσης στιγματίζουμε τακτικά, χωρίς φυσικά να ίδρωσε ποτέ το αυτί της συμπολίτευσης.


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 1023/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου