Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΚΣΜΑ

Όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, το 1959 ξεμπάρκαρε στα Κύθηρα ο Ολλανδός μηχανικός και αρχιτέκτονας Γεώργιος Κόκσμα (J.M. Koksma) με τη γυναίκα του Άννα. Ο κ. Κόκσμα έφθασε στα Κύθηρα ως επίσημος απεσταλμένος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, κατόπιν αίτησης του Σεβασμιότατου Επισκόπου Μελετίου, με σκοπό να καταρτίσουν μαζί ένα πρόγραμμα κοινοτικής ανάπτυξης του νησιού. Έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στο νησί, όπου πέθανε το 2004 και όπου ετάφη. 
Από τον Μάιο 1960 μέχρι τον Σεπτέμβριο 1971, ο κ. Κόκσμα ηγήθηκε ομάδας επαγγελματιών και εθελοντών, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων, που με συχνά κοπιώδη προσωπική εργασία και με χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Εκκλησιών και από εράνους και διάφορες δωρεές, σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας σημαντικότατα κοινωνικά έργα όπως τη σκεπαστή αγορά του Ποταμού, την Oικοκυρική Σχολή Μυλοποτάμου, τα πρώτα λιμενικά έργα στο Καψάλι αλλά και έργα υποδομής όπως ύδρευση, διάνοιξη δρόμων και τοπογραφήσεις.
Τακτική συμμετοχή στην ομάδα του κ. Κόκσμα είχε ο επίσης Ολλανδός πολιτικός μηχανικός Jean Bingen, ημιμόνιμος σήμερα κάτοικος Κυθήρων με σπίτι στα Φατσάδικα. Ο κ. Bingen έχει συλλέξει πλούσιο αρχείο σχετικά με τη δράση του ζεύγους Κόκσμα, αποτελούμενο από σχέδια, αναφορές, επίσημα έγγραφα, επιστολές αλλά και εκτεταμένο φωτογραφικό αρχείο με τη μορφή εκτυπώσεων, αρνητικών και εγχρώμων διαφανειών. Μια πρώτη, σύντομη μελέτη του αρχείου που διεξήγαγε στο τέλος του έτους η Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συμπεριλαμβάνει σπουδαιότατα ιστορικά στοιχεία σχετικά με μια εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του νησιού χρονική περίοδο, ενώ το φωτογραφικό περιεχόμενο φαίνεται να είναι όλως ιδιαιτέρως πλούσιο. Η Πολιτιστική Εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον κ. Bingen για την αξιοποίηση και το μέλλον του πολύτιμου αυτού αρχείου, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να κάνουμε μια ποιό εκτεταμένη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.





Γιάννης Σταθάτος
Πρόεδρος Π.Ε.Κ.


Δελτίο τύπου  13/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου