Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΕΚΑΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Κυθήρων, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Νομού Αττικής, βουλευτές Α' Πειραιώς
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Κυθηραϊκά Μέσα Ενημέρωσης.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιπεριφερειάρχη και κύριοι βουλευτές, 
όπως θα έχετε πληροφορηθεί ξεκινά η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ανοικτά της Κρήτης, σε απόσταση “αναπνοής” από τις ακτές των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, ακριβώς στα όρια των νομών Αττικής και Χανίων και συνάμα όρια των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Η εξουδετέρωση των χημικών θα γίνει επί του πλοίου Cape Ray σε διεθνή ύδατα, το οποίο αποπλέει από την Δυτική Κρήτη με προορισμό τη Μάλτα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον τύπο, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως καταγγέλλεται, επιχειρείται η διαδικασία αυτή σε διεθνή ύδατα ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για τη θάλασσα που απαγορεύει τη διασυνοριακή διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων και τη διάθεσή τους.
Το πλοίο Cape Ray (τύπου Ro-Ro) αποτελεί μέρος αμερικανικού στόλου που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτός ο τύπος πλοίου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές και σε εισροή νερού και οι βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στο πλοίο δεν εγγυώνται επαρκή ικανότητα πλεύσης σε περίπτωση σοβαρής δομικής βλάβης. Το Cape Ray κατασκευάστηκε πριν από 36 χρόνια.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τον ΟΗΕ και τον OPCW (Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), για την τοποθεσία και για τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και έχει εύλογα δημιουργήσει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις θάλασσές μας, την αλιεία, τον τουρισμό και την υγεία των πολιτών.
Για τους λόγους αυτούς και ύστερα από γνώση για ενέργειες επί του θέματος από θεσμικά πρόσωπα και φορείς όπως σας επισυνάπτω κάτωθι, ζητώ να μας ενημερώσετε, σε ποιες ενέργειες εσείς έχετε προβεί και τι προτίθεστε να κάνετε στη συνέχεια, όπως οφείλετε βάσει των καθηκόντων της θέσης από την οποία υπηρετείτε. Το θέμα είναι κατεπείγον και όλα κρίνονται σε κάθε λεπτό που περνάει.

Με εκτίμηση,
Ιππόλυτος Πρέκας
κάτοικος Κυθήρων Νομού Αττικής

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

1) Νέα παρέμβαση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη που ζητά την άμεση διακοπή της διαδικασίας.
2) Αίτημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χ. Καφαντάρη, Ηρ. Διώτη, Απ. Αλεξόπουλο, Αφ. Θεοπεφτάτου, Κ. Ζαχαριά και Κ. Ιγγλέζη προς την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Αυγερινοπούλου, που θεωρούν απαραίτητη την πρόσκληση για ενημέρωση από τους καθ' ύλην αρμοδίους υπουργούς Ευ. Βενιζέλο, Δ. Αβραμόπουλο, Γ. Μανιάτη και Μ. Βαρβιτσιώτη δεδομένου ότι:
- "Η κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στην Κρήτη, βρίσκεται σε συναγερμό, φοβούμενη οιαδήποτε εμπλοκή στη διαδικασία καταστροφής, που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες.
- Τα χημικά όπλα της Συρίας θα μπορούσαν να υποστούν επεξεργασία επί εδάφους, όπου οι διαθέσιμες τεχνικές είναι ασφαλέστερες, πλην όμως σειρά κρατών υποδοχής που τους προτάθηκε το αρνήθηκαν κατηγορηματικά, αναδεικνύοντας αν μη τι άλλο τους κινδύνους του εγχειρήματος.
- Τα θέματα αυτά είναι εξόχως σημαντικά και άπτονται ζητημάτων που αφορούν, εκτός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την εθνική κυριαρχία”.
3) Αντίδραση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης, με νέα παρέμβασή του στην Κυβέρνηση ο οποίος και μεταφέρει τις επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων Ευριπίδη Στεφάνου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (Διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών) και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Ευάγγελου Γιδαράκου.
4) Κοινή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, των προέδρων των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου
5) ερώτηση του Βουλευτή Ν.Δ Χανίων Μανούσου Βολουδάκη στον υφυπουργό εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα
6) Διακομματική ομάδα 37 Ευρωβουλευτών από Ελλάδα, Kύπρο, Ιταλία και Mάλτα, που κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προς την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Κάθριν Άστον.

ΠΗΓΕΣ
http://www.avgi.gr/article/1860510/na-enimerothei-i-bouli-gia-tin-katastrofi-ton-suriakon-ximikon


Πηγή: Ιππόλυτος Πρέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου