Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η ΛΑΜΠΡΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2014) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEO

Με συμμετοχή εκατοντάδων Κυθηρίων, προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ και παρόντος του σεπτού ιερατείου της νήσου, τα Παναγιοσκέπαστα Κύθηρα εόρτασαν με λαμπρότητα την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μετά την Πανυγηρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων, ακολούθησε η καθιερωμένη από το 1842 λιτάνευσις της Ιεράς, Σεβασμίας και Θαυματουργού Εικόνος της Μυρτιδιωτίσσης, από την Ιερά Μονή μέχρι τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στη Χώρα Κυθήρων, όπου και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε θα ξεκινήσει το δεκαπενθήμερο ταξίδι Της σε όλα τα χωριά των Κυθήρων για να επιστρέψει στο Θρόνο Της την Κυριακή των Μυροφόρων. 

Η γνωστή Κυθηρία φιλόλογος και ιστορικός κα. Ελένη Χάρου - Κορωναίου μας δίνει τις εξής ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το έθιμο αυτό: 

"Σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας που λιτανεύουν τις εικόνες, στα Κύθηρα λιτανεύουμε τη Μυρτιδιώτισσα από το προσκύνημά Της μέχρι τη Χώρα σε απόσταση 16 χιλ. με ενδιάμεσους σταθμούς στις Καλοκαιρινές και στο Λειβάδι. Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε επίσημα στις 12 Οκτωβρίου 1842 με μια "ρηματογραφία" του τότε Υπάρχου Κυθήρων Ιωάννου Καλούτση και του Επαρχιακού Συμβουλίου, η οποία επικυρώθηκε από τον Άγγλο Τοποτηρητή στα Κύθηρα J. Colchunt. H Eικόνα σήμερα βγήκε απ' την κρύπτη Της, όπου παρέμεινε όλο το Χειμώνα και θα επιστρέψει στο προσκύνημά Της την Κυριακή των Μυροφόρων. Αυτή την ημέρα η Χώρα βρισκόταν σε συναγερμό για την υποδοχή της. Όλος ο δρόμος από τη Χώρα μέχρι το Λειβάδι ήταν γεμάτος από αυτούς που έβγαιναν εις προϋπάντησιν της Αγίας Εικόνος της Θεομήτορος".

Καθόλη τη διάρκεια της πεζής λιτανείας (16 χιλιόμετρα), ο πάντα ακούραστος και ακατάβλητος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, οι Ιερείς και ο πιστός λαός της Νήσου έψαλλαν τον ειδικό λιτανευτικό και ικετευτικό κανόνα που ειδικώς ποιήθηκε για την ημέρα αυτή από τον Σεβασμιώτατο. Στον θαυμάσιο αυτόν κανόνα, ο σεπτός Ποιμενάρχης των Κυθήρων δέεται και ικετεύει τη Θεοτόκο Μαρία υπέρ της νεολαίας, των ναυτιλλομένων, των οικογενειών, της περιφρούρησης των ηθών, της προστασίας του γήρατος, των αποδήμων αδελφών μας, των κτητόρων της Μονής Μυρτιδίων και του σύμπαντος κόσμου. Σε ένα τροπάριο του Κανόνος αυτού λέει χαρακτηριστικά:"Δεσμών αμαρτίας φθοροποιών, καί πάσης κακίας, καταχρήσεων συμφορών, και λευκού θανάτου, εκλύτρωσαι Παρθένε, φιλτάτην νεολαίαν, Μυρτιδιώτισσα".

Παρέστησαν οι Αρχές της Νήσου καθώς και ο Ευρωβουλευτής και Υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.




 




και το video με την άφιξη της λιτάνευσης στην Χώρα Κυθήρων:


Κέιμενο: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφίες - Video: Ρενάτα Πανταζίδου - Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου