Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΙΨΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.4.2014

Σε συνέχεια των δράσεών μας κατά της «εξουδετέρωσης» των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, χτές 26/04 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Καψάλι Κυθήρων κατοίκων του νησιού. Στόχος ήταν να προϋπαντήσουμε το καϊκι "Άγιος Νικόλαος" (ήταν ένα από τα δύο καράβια  που είχαν "σπάσει" το εμπάργκο της Γάζας το 2008) το οποίο έκανε ενδιάμεση στάση στο νησί μας. 

Ο προορισμός  του είναι το λιμάνι των Σφακίων όπου σήμερα 27/04 πραγματοποιήθηκε παγκρήτια συγκέντρωση και συμβολικός αποκλεισμός του θαλάσσιου στενού της Γαύδου. 

Στο "Άγιος Νικόλαος" επιβιβάστηκαν 2 μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κυθήρων και Αντικυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου  και 2 πολίτες για να παραβρεθούν σήμερα στη συγκέντρωση και στην εν πλώ διαμαρτυρία. Σε αυτό επέβαινε και ο κ Β. Πισσίας, (καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, υπεύθυνος εργαστηρίου διαχείρισης υδάτινων πόρων και με πολύπλευρη επιστημονική, κινηματική και οικολογική δράση) ο οποίος έκανε μία σύντομη ενημέρωση για την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη της συμμετοχής όλων των πολιτών. 

Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε και η επιστημονική πληροφορία που πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη δράση όλων μας, είναι ότι πουθενά και ουδέποτε έχει δοκιμαστεί η μέθοδος υδρόλυσης και εξουδετέρωσης των χημικών που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν στη θάλασσά μας. Αποτελούμε το πειραματόζωο, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την ασφάλεια της όλης διαδικασίας γιατί πολύ απλά κανείς δεν την έχει εφαρμόσει έως τώρα.  

Ακόμα όμως κι αν όλα κυλήσουν ομαλά και η υδρόλυση πραγματοποιηθεί με  ασφάλεια και επιτυχία, ας αναλογιστούμε όλοι το κακό προηγούμενο που δημιουργείται για την περιοχή της Μεσογείου ως τόπου πρόσφορου για απόρριψη αποβλήτων καθώς και την συμβολική απαξίωσή της: είναι πχ ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη η ζημιά στον ευαίσθητο τουριστικό τομέα απλά και μόνο από τη φήμη για πιθανή χημική μόλυνση της θάλασσας.

Ώς Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κυθήρων και Αντικυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου  ζητάμε τη στήριξη όλων -με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας- στην προσπάθειά να γλιτώσουμε τη θάλασσά μας από την καταστροφή. 

Υπογραφές συλλέγονται ήδη σε όλο το νησί, (παρακάτω επισυνάπτουμε και το ψήφισμα). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δράσης και λεπτομέρειες για τους τρόπους που μπορείτε να μας στηρίξετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα μέλη της Επιτροπής στα εξής τηλέφωνα: 

ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΜΑΡΙΑ  6948 213460
ΦΑΤΣΕΑ ΧΡΥΣΑ  6974 112419
ΜΟΛΛΑ ΔΡΟΣΙΑ  6977 911975 
ΣΚΛΑΒΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ  6983 458536
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ  6944 382438
ΧΑΡΗΣ ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ  6944 164183 
ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ  6946 364336 











ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ 

18-04-2014 

Οι πολίτες των Κυθήρων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών των Κυθήρων, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβασή της στον Ο.Η.Ε.

   Η «εξουδετέρωση των χημικών» αποτελεί μέγιστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων. 

   Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Κύθηρα), με επιπτώσεις στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις οικονομίες των περιοχών αυτών (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα. 

   Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».  

   Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά, με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων, θάλασσα της περιοχής των Κυθήρων.  

   Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία. 

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κυθήρων και Αντικυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου 

Συντονιστική ομάδα: 

ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΜΑΡΙΑ  6948 213460 / marialogotheti83@hotmail.com 
ΦΑΤΣΕΑ ΧΡΥΣΑ  6974 112419 / fxphoto@hotmail.com 
ΜΟΛΛΑ ΔΡΟΣΙΑ  6977 911975 /  drosia@teemail.gr 
ΣΚΛΑΒΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ  6983 458536 / vrettossk@gmail.com 
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ  6944 382438 / billakism@yahoo.com 
ΧΑΡΗΣ ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ  6944 164183 / harry@tzortzopoulos-estate.gr  
ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ  6946 364336 / p_coroneos@hotmail.com

Φωτογραφίες: Χρύσα Φατσέα
Πηγή: Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κατά της Εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου