Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΚΙΟΣΤΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2014

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών συμμετείχε, για δεύτερη χρονιά, στις εκδηλώσεις της Γκιόστρας Ζακύνθου στις 5,6,7 και 8 Ιουνίου.
Τι είναι η Γκιόστρα; Μάλλον λίγοι Κυθήριοι το γνωρίζουμε. Είναι μεσαιωνικό έθιμο, το οποίο εδραιώθηκε επίσημα στο νησί της Ζακύνθου από τους Ενετούς, οι οποίοι του έδωσαν ιδιαίτερη σημασία και μεγαλοπρέπεια. Πρόκειται για ιππικούς αγώνες, οι οποίοι πλαισιώνονται από άλλα δρώμενα και με το πέρασμα του χρόνου έδωσαν την εικόνα του πάνδημου λαϊκού πανηγυριού.
Τα τελευταία χρόνια η Γκιόστρα της Ζακύνθου αναβιώνει από την Αστική Κερδοσκοπική Εταιρεία « Giostra di Zante ».
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 5/6/2014 στις 21.00 σε μία πανιόνια βραδιά με τίτλο «Τα Επτάνησα χορεύουν και συνυπάρχουν», όπου παρουσιάστηκαν τα χορευτικά τμήματα των Ιόνιων νησιών Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Κυθήρων.
Την Παρασκευή 6/6/2014 στις 11.00 τα χορευτικά με τις σημαίες και τα λάβαρά τους παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Ζακύνθου με στάσεις στις πλατείες, όπου χόρεψαν επτανησιακούς χορούς.
Στις 21.00 της ίδιας μέρας στο πλάτωμα «Κυρίας των Αγγέλων» έγινε η προκήρυξη της Γκιόστρας Ζακύνθου 2014 και η παρουσίαση των αντιπροσωπειών με μια μικρή επίδειξη δρώμενων της κάθε αντιπροσωπείας.
Στη φετινή Γκιόστρα συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Ιονίων νήσων Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Κύθηρα, καθώς και από την πόλη Sulmona της Ιταλίας, το Σαν Μαρίνο και την Τσεχία.
Το Σάββατο το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ούγκο Φώσκολου και ακολούθησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποδοχή των αντιπροσωπειών,όπου έγινε και ανταλλαγή δώρων.
Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε παρέλαση ομάδων της παιδικής Γκιόστρας και ακολούθησε η διεξαγωγή των αγωνισμάτων των παιδιών.
Την Κυριακή 8/6/2014 ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος υποδέχθηκε όλες τις αντιπροσωπείες στη σάλα υποδοχής της Μητρόπολης, απηύθυνε τις ευχές του και στη συνέχεια μας συνόδευσε στο Ιερό Σκήνωμα του προστάτη του νησιού Αγίου Διονυσίου, όπoυ έγινε προσκύνημα. Ο Σεβασμιότατος επεφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στους Κυθηρίους και μας ζήτησε να διαβιβάσουμε τους χαιρετισμούς του στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη του νησιού μας.
 Το απόγευμα της Κυριακής στις 7.30 έγινε η μεγάλη παρέλαση της Γκιόστρας, όπου μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης παρέλασαν, εκτός από τις αντιπροσωπείες των Ιονίων νήσων και των ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετείχαν στην Γκιόστρα, και τοπικά πολιτιστικά σωματεία καθώς και πολλοί κάτοικοι και φίλοι της Ζακύνθου, όλοι ντυμένοι με χαρακτηριστικές, περίτεχνες στολές εποχής, οι οποίες είναι όλες κατασκευασμένες με μεράκι και ύστερα από ιστορική έρευνα. Ανάμεσα τους τα δώδεκα παιδιά των Κυθήρων, έξι πανέμορφες κοπέλες και έξι λεβέντες άντρες ντυμένοι με τις εξαιρετικές κυθηραϊκές στολές του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών έκλεψαν, χωρίς υπερβολή, τις εντυπώσεις.
 Η παρέλαση κατέληξε στο Πλάτωμα Μουσείου, στη μεγάλη πλατεία όπου έγινε η διεξαγωγή του αγωνίσματος της Γκιόστρας. Νικητής ήταν ο ιππότης που εκπροσώπησε τα Κύθηρα. Παρέλαβε το έπαθλο και έφυγε έφιππος, έχοντας πισωκάπουλα στο άλογο του τη κοπέλα που για χάρη της αγωνίστηκε. Τον συνοδεύσαμε με λαμπαδηφορία μέχρι την έξοδο της πόλης, ενώ πίσω ακολουθούσαν όλες οι αποστολές και πλήθος κόσμου. Ο ουρανός στολίστηκε με πυροτεχνήματα. Όλοι γύρισαν στην πλατεία όπου το χορευτικό των Κυθήρων χόρεψε τον μπουρδάρη ως επινίκιο χορό μέσα στις ζητωκραυγές και τις επευφημίες του κόσμου. Ακολούθησαν άλλοι κυθηραϊκοί χοροί, όπου τα χορευτικά της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας και της Ζακύνθου ενώθηκαν με τους Κυθήριους. Τέλος όλοι μαζί χόρεψαν το λεβαντίνικο συρτό.
Ο Πρόεδρος της «Giostra di Zante» κ.Διονύσιος Φλεμοτόμος εξέφρασε από το μικρόφωνο τον ενθουσιασμό του για την παρουσία των Κυθήρων στις εκδηλώσεις και την μεγάλη του επιθυμία να είναι πάντοτε παρόντα τα Κύθηρα σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες των Ιονίων νήσων, γιατί μας συνδέει κοινή ιστορία, παράδοση και πολιτισμός.
Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών θέλει να ευχαριστήσει θερμά και να συγχαρεί το Διοικητικό Συμβούλιο της «Giostra di Zante» γι’αυτή την πολλή μεγάλη προσπάθεια και για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία καθ’όλη την παραμονή της αντιπροσωπείας μας στη Ζάκυνθο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε με τα μέλη των άλλων αντιπροσωπειών, ελληνικών (επτανησιακών) και ξένων  και να ανοίξουμε ένα δρόμο για μελλοντικές σχέσεις και συνεργασίες. Νομίζουμε ότι και οι τοπικές αρχές των Κυθήρων θα πρέπει να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τα παιδιά του χορευτικού μας και τη δασκάλα τους κ.Λίτσα Γαλανάκη για την εξαιρετική τους εμφάνιση, την προθυμία, τον ενθουσιασμό, μα πάνω απ’όλα την αγάπη τους για το νησί μας.






                                                                                  Για τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών
                                                                                        Βάσω Σαμίου-Φλωροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου