Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ''4η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ 2014''

Δυναμικό παρών στην διοργάνωση της 4ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας που διοργανώθηκε από τις 13 εως τις 16 Ιουνίου στο Πασαλιμάνι του Πειραιά, έδωσαν τα Βάτικα!
Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών "Τα Βάτικα" με δικό του περίπτερο, προσέφερε τοπικά προϊόντα και πρόβαλε τις ομορφιές της περιοχής μέσα από διαφημιστικό υλικό, προσελκύοντας αρκετούς επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια της Αμφικτυονίας. Επίσης την Κυριακή 15/6, το βράδυ, μέλη του Συλλόγου Αγιονικολαϊτών έκαναν τη διαφορά κι αντί για παραδοσιακούς χορούς πρόβαλαν σε αναπαράσταση ένα παραδοσιακό παιχνίδι της περιοχής, την ''Τόκα'' ή ''Κόστα'' ή ''Μπαλιά'', κερδίζοντας το ενδιαφέρον και το χειροκρότημα των παρευρισκομένων! Το παιχνίδι παίζεται συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου κατά την Μεγάλη Σαρακοστή. Συμμετέχουν σε αυτό από 2 μέχρι 4 ομάδες των 2 εως 3 ατόμων, που προσπαθούν πετώντας τες από απόσταση, να πάνε τις σφαίρικές μπάλες που κρατάνε (παλιά χρησιμοποιούσαν σφαιρικές μπίλιες από ρουλεμάν μηχανών στα πλοία) πιο κοντά σε ένα ξύλο που έχουν τοποθετημένο στο δάπεδο.  Όποιος τα κατάφερνε τις περισσότερες φορές κέρδιζε και το παιχνίδι!
Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες και για την πολύ καλή προβολή των Βατίκων αλλά και για την διατήρηση των ηθών και των εθίμων της περιοχής.
Παρακάτω σας παραθέτουμε χαρακτηριστικές φωτογραφίες αλλά και ένα video με το παιχνίδι αυτό να παίζεται στον Άγιο Νικόλα Βοιών:
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Λιωνής και ο κ. Γιώργος Βαβουλίδης καλωσορίζουν τους επισκέπτες στο περίπτερο των Βατίκων
Απόψεις από το εσωτερικό του περιπτέρου, με εικόνες από την περιοχή των Βατίκων και φυσικά την ιστορία του μοναδικού παραδοσιακού Βατικιώτικου κρεμμυδιού


Εικόνες από την αναπαράσταση του παραδοσιακού παιχνιδιού ''Τόκα'' ή ''Κόστα'' στο Πασαλιμάνι από Αγιονικολαϊτες










και το video σε παλαιότερη αναπαράσταση του παιχνιδιού στον Άγιο Νικόλα Βοιών:



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής - Τσιρίγο FM 105,6
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - PhotoCerigo

1 σχόλιο:

  1. Η ΟΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΗ-ΚΑΙ ΚΑΙ ΣΕΦΙΛΙΚΗΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ----ΚΟΠΙΑΣΑΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ----ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΥ--ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ-ΚΑΙ ΝΑΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙΠΙΟ ΑΡΙΣΤΟ-----ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ-ΚΑΙ ΗΣΩΡΕΙΑ ΤΩΝΠΡΟΣ.,ΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝΕΙΝΑΙ ΦΡΕΝΟ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ.....ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΔΥΝΕΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ--ΟΙΔΩΜΕΝ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή