Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 15/1 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Για πρώτη φορά συνεδρίασε την Πέμπτη 15/1 το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας Κυθήρων μετά την αλλαγή της δημοτικής αρχής υπό την προεδρία του Στράτου Χαρχαλάκη.
Παρόντες εκπρόσωποι των τοπικών δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και τοπικοί πρόεδροι κοινοτήτων. Το κλίμα ήταν πολύ καλό κι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων.
Πρώτος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κυθήρων τονίζοντας πως στόχος της νέας Δημοτικής αρχής είναι η συνεχής ενδυνάμωση του τοπικού πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων και πως με την έναρξη χρήσης του νέου προϋπολογισμού θα αρχίσουν και οι πρώτες πιστώσεις για την πολιτική προστασία των νησιών. Στη συνέχεια έθεσε κάποιους βασικούς άξονες ως προτεραιότητες:
1) Την ανάγκη επισκευής και αύξησης των σημείων υδροληψιών (κρουνούς - υδροστόμια)
2) Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οχήματα πυρόσβεσης
3) Την επισήμανση των σημείων με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και την καλύτερη επιτήρησή τους
4) Την ανάγκη μιας συγκεντρωτικής καταγραφής των ιδιωτών που διαθέτουν βυτία και μπορούν να βοηθήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση.
5) Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού
6) Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δασικοί και οι αγροτικοί δρόμοι και η ανάγκη συνολικής καταγραφής τους σε μια λίστα ανα περιοχή από τους κατά τόπους Προέδρους των κοινοτήτων.
7) Τον σπουδαίο ρόλο του εθελοντισμού στην πολιτική προστασία και το ορισμό εθελοντών ανά τοπική κοινότητα.
8) Την πραγματοποίηση την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο μιας μεγάλης διακλαδικής άσκησης αντιμετώπισης κινδύνων στην περιοχή μας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός χάρτη αποτύπωσης των σημείων πάνω στα όρια του Δήμου όπου θα αναγράφονται τα τα βυτία-δεξαμενές, τα σημεία υδροληψίας καθώς και τα σημεία φύλαξης. Το ίδιο (αποτύπωση) τόνισε πως πρέπει να γίνει και με τους δασικούς δρόμους οι οποίοι πρέπει να καθαριστούν και να τοποθετηθεί και σήμανση.
Τέλος αναφέρθηκε στην ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει στα παιδιά στα σχολεία για την πολιτική προστασία αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενων κινδύνων.

Ακολούθησε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος ο οποίος μίλησε για μη ύπαρξη καλής συνεργασίας με το τοπικό πυροσβεστικό κλιμάκιο των Κυθήρων.

Οι Διοικητές του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Κυθήρων, του Αστυνομικού τμήματος Κυθήρων και ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σώματος τόνισαν ότι θα είναι παρόντες όπου χρειαστεί και θα βοηθήσουν με ότι δυνάμεις διαθέτουν για την προστασία των νησιών.



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Γυθείου κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος ξεκινώντας από το γεγονός πως η σωστή γνώση και η σωστή ενημέρωση είναι τα πιο βασικά στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Συνέχισε αναφερόμενος στις δυσκολίες και στα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό καθιστώντας την επιφυλακή σε χαμηλά επίπεδα και τα σημεία επιτήρησης κατά τους θερινούς μήνες ελάχιστα. Εξήρε την σπουδαία και ανιδιοτελή προσφορά των πολιτών σε έκτακτες καταστάσεις οι οποίοι πάντα συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής ενώ τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν και τους κινδύνους στον χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών (Λαχνός). Οι νέοι εθελοντές πυροσβέστες στα Κύθηρα που το Σάββατο 17/1 επίσημα θα παραλάβουν τα διπλώματα τους καθώς και τον εξοπλισμό τους θα συνδράμουν στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού κλιμακίου στα Κύθηρα και θα συνυπηρετήσουν με τους ήδη υπάρχοντες πυροσβέστες για την καλύτερη προστασία της περιοχής μας.

Από την μεριά του ο δασονόμος κ. Βαφέας χαρακτήρισε αναγκαία την χαρτογράφηση των δασικών δρόμων και των σημείων υδροληψιών ενώ τόνισε πως η υπηρεσία του με τα στοιχεία που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης μίλησε για την αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών που πρέπει να ζητήσει ο Δήμος και την ιεράρχηση στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τα δίκτυα και τα υδροστόμια.

Ακολούθησαν οι εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και συλλόγων, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κυθήρων η κα. Ελένη Στάθη η οποία μίλησε την δεδομένη συνδρομή της ομάδας διάσωσης όπου χρειαστεί, τη συζήτηση που πρέπει να γίνει με τους ιδιώτες που διαθέτουν βυτία και μπορούν να συνδράμουν σε έκτακτες ανάγκες ενώ ζήτησε την διενέργεια, πέραν της μεγάλης άσκησης ετοιμότητας και μικρότερων πιο συχνών ασκήσεων που βοηθούν στην καλύτερη ετοιμότητα της κάθε ομάδας. Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κυθήρων κ. Αντώνης Πρωτονοτάριος μίλησε για την συντήρηση που πρέπει να υπάρξει στο δίκτυο ύδρευσης και στην επέκτασή του, στον καθαρισμό των δασικών δρόμων και στην ετοιμότητα του συντονιστικού για την αντιμετώπιση κι άλλων δύσκολων και έκτακτων καταστάσεων πέρα των πυρκαγιών όπως για παράδειγμα  τους σεισμούς ή την έλευση λαθρομεταναστών.


Ο κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας πρόσθεσε την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου πυρασφάλειας και στα λιμάνια του νησιού καθώς και την αναγραφή τοπωνυμίων στην χαρτογράφηση για την καλύτερη καθοδήγηση.

Από τους τρεις τοπικούς προέδρους που παρευρέθησαν (σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία των υπολοίπων) οι δυο πήραν το λόγο ο κ. Τσάκος του Καραβά και ο κ. Καλλίγερος της Χώρας δηλώνοντας την συνδρομή τους στην πρόληψη και την βοήθεια τους όπου χρειαστεί σε περίπτωση κινδύνου στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.


Ενημέρωση έγινε και για το πρόβλημα στα οχήματα της πυροσβεστικής στα Αντικύθηρα και πως παλαιότερη χρήση τους με θαλασσινό νερό τα έχει καταστήσει επιχειρησιακά ανενεργά. Επίσης τέθηκε το θέμα πρόκλησης πυρκαγιών από το δίκτυο της ΔΕΗ και το αναγκαίο πλύσιμο που πρέπει να γίνεται. Τέλος ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την πρόθεση τοποθέτησης θερμικών καμερών σε κάποια σημεία των Κυθήρων για την καλύτερη επιτήρηση και έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς (όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) αναφέροντας μάλιστα πως η δαπάνη έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2015 και θα φτάσει τα 15.000€.

Το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας θα συγκαλείται σε τακτά όσο γίνεται χρονικά διαστήματα για την καλύτερη επικοινωνία των φορέων που συμμετέχουν.


και το video:

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: Παναγιώτης Μπαχτής - Τσιρίγο FM 105,6 
Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου