Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ Δ.Τ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 18/2 ΚΑΙ ΤΟ VIDEO

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων το απόγευμα της Τετάρτης 18/2 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Αρχικά ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Δήμαρχο Κηφισίας κ. Γιώργο Θωμάκο που πριν λίγες μέρες δέχθηκε ληστρική επίθεση μέσα στο σπίτι του, ενώ αναφέρθηκε στην απώλεια της μεγάλης ευεργέτριας Βασιλικής Στρατηγού, ευχόμενος η προσφορά της προς τον τόπο να βρίσκει διαρκώς μιμητές. 

Στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος έκανε αναφορά:

• Στην υπογραφή στις 09/02 της σύμβασης για την κατασκευή του νέου ασφαλτοτάπητα στον κεντρικό δρόμο (Φατσάδικα, ΤΚ Κοντολιανίκων), με προθεσμία περάτωσης 3 μηνών και συνολικό κόστος 41.000€. Υπενθυμίζεται ότι η δημοπρασία έγινε στις 25/11/2014 και η καθυστέρηση στην έγκριση των πρακτικών και την υπογραφή του συμφωνητικού οφείλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

• Στη νέα διοίκηση που ορίστηκε στην Πρότυπη Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυθήρων Α.Ε. καθώς και στις προκλήσεις και τους στόχους που καλείται αυτή να υπηρετήσει εντάσσοντας την εταιρεία σε εντελώς νέα βάση και απομακρύνοντάς την από τον διαχειριστικό χαρακτήρα στον οποίο περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια.
• Στις επαφές που είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα καθώς και με τα ανώτατα στελέχη του Υπουργείου προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε με την επίσχεση εργασίας στο πλοίο ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ και να εκτελεστούν τα δρομολόγια μεσούσης της εβδομάδος, αποτρέποντας πολυήμερη παραμονή του πλοίου στον Πειραιά. 
• Στην απόφαση συγκρότησης επιτροπής κρίσης καταλληλότητας για την ανέγερση του νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου και του νέου Νηπιαγωγείου Βορείου Τμήματος Κυθήρων καθώς και στην επικείμενη συγκρότηση της αντίστοιχης επιτροπής για το νέο σχολείο του Νοτίου Τμήματος του νησιού. Επισημαίνεται ότι για την ανέγερση του νέου σχολείου του Ποταμού έχει ήδη επιλεγεί ο χώρος και έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα από τις 24/5/2011 με το οποίο εγκρίνεται τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τη περιοχή «Ξυλοκερατέα». Ωστόσο, λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν έγιναν ενέργειες απόκτησης του χώρου (η σχετική αλληλογραφία του Δήμου για το θέμα σταματά το 2011), αλλά και επειδή η νέα Δημοτική Αρχή ζήτησε στον ίδιο χώρο να κατασκευαστεί επιπλέον και νέο Νηπιαγωγείο (που σήμερα στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες), ο ΟΣΚ ζητά να υπάρχει πρόσφατο πρακτικό της επιτροπής καταλληλότητας προκειμένου να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. 
• Στην λανθασμένη μέχρι σήμερα λειτουργία της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων που σύμφωνα με τη Νομοθεσία επιλαμβάνεται υποθέσεων μόνο αν ο αιτών – πολίτης έχει καταθέσει το αίτημά του με δικόγραφο και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 27 του Ν.3900/2010 (ΦΕΚ 213/Α/17-12-2010). Ο Δήμος είχε ενημερωθεί για την ορθή λειτουργία της Επιτροπής με το υπ΄αρίθμ 18812/2011 έγγραφο του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών που ελήφθη στο Δήμο και έλαβε αρ. πρωτοκόλλου 1665/09-05-2011, χωρίς ωστόσο ποτέ να το εφαρμόσει. Η έως σήμερα λειτουργία της συγκεκριμένης Επιτροπής, που εξέταζε όλες τις αιτήσεις διαγραφής οφειλών, ήταν παράτυπη. Οι αιτήσεις αυτές εξετάζονται μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και εισάγονται στο Δ.Σ. για απόφαση με εισήγηση των αρμοδίων τμημάτων. Για την εισαγωγή οποιασδήποτε υπόθεσης στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ο Νόμος απαιτεί προηγούμενη άσκηση ένδικου μέσου από τον αιτούντα, κάτι που ουδέποτε μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε. Εύλογα γεννάται λοιπόν το ερώτημα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση πιθανού ελέγχου όλων των διαγραφών οφειλών των προηγούμενων ετών που έγιναν από αυτήν την Επιτροπή, χωρίς να συντρέχουν όμως οι δεσμευτικές προϋποθέσεις του Ν.3900/2010, πράξη που μπορεί μελλοντικά να καταλογιστεί αρμοδίως. Η ορθή λειτουργία της Επιτροπής αυτής, καίτοι προβλέπεται στη Νομοθεσία και αναφέρεται αναλυτικά στην ηλεκτρονική βάση της DHMOS-NET που είναι συμβεβλημένη με το Δήμο, στα προηγούμενα χρόνια εργάστηκε με τρόπο παράτυπο. 
Ο κ. Δήμαρχος τόνισε με σαφήνεια ότι σε όλα τα θέματα του Δήμου που λειτουργούσαν με επιλεκτική ερμηνεία των Νόμων ή με προσαρμογή τους σε προσωπικές απόψεις θα «μπει τάξη» γιατί αυτό απαιτούν οι Δημότες και η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. 
Το Δ.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με συγκροτήσεις διαφόρων επιτροπών, διαγραφές λαθών από λογαριασμούς ύδρευσης, εγκρίσεις πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής έργων και άλλα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα. Επίσης το Δ.Σ. ενέκρινε απουσία δύο μηνών για τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Εμμανουήλ Στάθη. 
Στο τέλος ο κ. Δήμαρχος συνεχάρη εκ μέρους του Σώματος τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Εξοχώτατο κ. Προκόπη Παυλόπουλο και εξουσιοδοτήθηκε από το Δ.Σ. για την αποστολή σχετικής συγχαρητήριας επιστολής εκ μέρους του Δήμου και όλων των Κυθηρίων.
Δελτίο Τύπου Μείζονος Αντιπολίτευσης
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 18-2-2015 στις 17.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, υπό την προεδρία του Λάζαρου Βέζου.
Παρόντες ο Δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης. 
Οι αντιδήμαρχοι, Μαθιός Αγγελιουδάκης και Γιώργος Κομηνός.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Παναγιώτης Ζαντιώτης, Μελίνα Μαρουλίδου, Ειρήνη Τραβασάρου, Μηνάς Κορώνης, Μαρία Κασιμάτη, Γιάννης Κατσανεβάκης, από την πλειοψηφία και Μιχάλης Πρωτοψάλτης, Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος, Νίκος Μεγαλοκονόμος, Αντώνης Λαχανάς και Δημήτρης Λουράντος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 23. ενώ συζητήθηκαν και 4 θέματα προ ημερήσιας διάταξης.
Στο στάδιο των ερωτήσεων η παράταξή μας, ζήτησε ενημέρωση για την απόφαση του Δημάρχου να ορίσει εκ νέου επιτροπή, χαρακτηρισμού ως Σχολικού χώρου για την ανέγερση Διδακτηρίου στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Του επισημάναμε ότι, ο χώρος έχει χσρακτηρισθεί σχολικός από την προηγούμενη επιτροπή, ενώ έχει εγκριθεί το τοπικό ρυμοτομικό, έχει εκδοθεί απόφαση του ΣΤΕ, το ΠΔ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 118/1-6-2011 και είναι όλα έτοιμα για την αγορά του οικοπέδου και την κατασκευή του Σχολείου εφόσον εξασφαλισθει η χρηματοδότηση.
Επίσης αναφερθήκαμε στην συνεχιζόμενη εμπλοκή του έργου της διαπλάτυνσης του επαρχιακού δρόμου, από τα Αρωνιάδικα μέχρι την διασταύρωση των Φρατσίων. Το έργο αυτό είναι το τμήμα Ε της Μελέτης ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΠΕΛΑΓΙΑΣ- ΚΑΨΑΛΙΟΥ ΝΗΣΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ.
Για το έργο έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με Κοινή δε Απόφαση των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ, και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, των οποίων ή ισχύς, με πρόσφατη απόφαση παρατάθηκε μέχρι 31-12-2017!
Για το τμήμα από διασταύρωση Φρατσίων μέχρι Δόκανα, ο διευθυντής Δασών έχει χορηγήσει έγκριση επέμβασης από το 2011!
Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει άρει με σήμα της, την διακοπή εργασιών από 30-11-2014!
Ζητήσαμε η προσπάθεια όλων να είναι στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Είναι κρίμα οι κόποι ετών να πάνε χαμένοι, ούτε είναι εύκολο να ξαναβρεθεί χρηματοδότηση 900.000€ γιά αυτό το τόσο χρήσιμο έργο.
Τονίσαμε την διαφωνία μας, με την απόφαση του Δημάρχου να αλλάζει την ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία κάθε φορά που κάνει λίγο κρύο!
Τέλος ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να επισκεφθεί το Νοσοκομείο του νησιού μας να ενημερωθεί για την λειτουργία του, να αναγνώσει την απαντητική επιστολή του Διοικητή του Νοσοκομείου σχετική με την έλλειψη αγροτικού γιατρού στα Αντικύθηρα και τις προσπάθειες της διοίκησης για την κάλυψη του κενού.
Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο καυτό θέμα του "χαρατσιού", αναγνώρισε ότι δεν έχει ευθύνη ο Δήμος και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα τακτοποιήσει το ζήτημα.
Στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε το αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Στάθη, να του χορηγηθεί άδεια μέχρι 31 Μαρτίου, αφού λόγω ελλείψεως πλοίου δεν μπορεί να προσέρχεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Επίσης το ΔΣ όρισε τον Π. Ζαντιώτη ως τακτικό μέλος και τον Μ. Αγγελιουδάκη ως αναπληρωματικό μέλος, της επιτροπής παρακολούθησης του μεγάλου έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων και η δημιουργία ΧΥΤΥ. Το έργο είναι όριμο, προυπολογισμού 5.477.000€, έχει υπογράφει η προγραμματική σύμβαση από 15-5-2014 και αναμένεται η άμεση ένταξή του από την Διαχειριστική Αρχή.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήταν κυρίως συγκρότηση επιτροπών, ενώ εγκρίθηκαν και Πρωτόκολλα Οριστικής Παραλαβής οκτώ έργων.
Η συνεδρίαση έκλεισε με τις ευχές του Δημάρχου για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου στον Δήμαρχο να του απευθύνει συγχαρητήρια επιστολή.


και το video της Συνεδρίασης


Πηγές Δελτίων Τύπου: kythira.gr, Νέα Πορεία Όραμα και Έργο (facebook)
Κάμερα - Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου