Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25.4.2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα είχε ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης συνοδευόμενος από εκπροσώπους φορέων και σωματείων του νησιού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος και τα ανώτατα στελέχη της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών. Ο κ. Δήμαρχος έθεσε ευθαρσώς και μετ΄ επιτάσεως όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες στην περιφερειακή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Δήμου και ζήτησε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις. Τέθηκε το ζήτημα της μη έγκαιρης ανακοίνωσης δρομολογίων, της ανυπαρξίας ειδικών πλάνων για τα τριήμερα και τις εορτές, της δημοσιοποίησης δρομολογίων χωρίς πρότερη ενημέρωση των δημοτικών αρχών, της ακύρωσης δρομολογίων με επίκληση τις καιρικές συνθήκες χωρίς όμως την ύπαρξη απαγορευτικού απόπλου κ.λπ. Μετά από συζήτηση σχεδόν 2 ωρών και ανάλογες τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων, ο κ. Δήμαρχος έλαβε τις εξής απαντήσεις – δεσμεύσεις από πλευράς Υπουργείου:

1. Το Υπουργείο θα ζητήσει άμεσα έγγραφη δέσμευση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» σχετικά με την ακριβή ημέρα δρομολόγησής του στη γραμμή Κάσου – Καρπάθου ώστε να απεμπλακεί από αυτήν το «ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» και να επανέλθει στα εγκεκριμένα του δρομολόγια. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, το «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» θα δεξαμενιστεί στις 27 Απριλίου και προγραμματίζεται η δρομολόγησή του σε Κάσο και Κάρπαθο για τις 8 Μαΐου με πιθανό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης καθυστέρησης. 
2. Θα ζητηθεί από τη ΛΑΝΕ με έγγραφο του Υπουργείου η άμεση υποβολή πινάκων δρομολογίων προς έγκριση και ανακοίνωση για όλο το διάστημα μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015, δηλαδή μέχρι τη λήξη της τρέχουσας δρομολογιακής περιόδου όπως έχει υποχρέωση να πράττει η εταιρεία κάθε 1η του Απρίλη. Ο κ. Δήμαρχος έθεσε με έντονο τρόπο το γεγονός ότι η ανακοίνωση δρομολογίων «με το σταγονόμετρο» πλήττει βάναυσα την κοινωνία και την οικονομία του νησιού, ενώ επιφέρει απώλεια εσόδων και στο Δήμο αφού λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης υπάρχει και συνακόλουθη μείωση των τελών, όπως του τέλους παρεπιδημούντων που εισπράττει ο Δήμος από τις τουριστικές επιχειρήσεις (0,5% επί του τζίρου). 

3. Θα υπάρχει ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής κάθε φορά που θα υποβάλλονται από τη ΛΑΝΕ δρομολογιακοί πίνακες προς έγκριση, ζήτημα στο οποίο ο κ. Δήμαρχος επέμεινε πάρα πολύ και προς τούτο θα δοθεί άμεση σχετική εντολή στις οικείες Λιμενικές Αρχές προς τις οποίες διαβιβάζονται τα δρομολόγια πριν εγκριθούν από την Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών. 
Ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη της μέγιστης δυνατής διαβούλευσης ανάμεσα στις πλοιοκτήτριες εταιρείες, το Υπουργείο και τις τοπικές αρχές, προκειμένου τα δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας να εκτελούνται απρόσκοπτα και να μη δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε επίσης προς τον Υπαρχηγό του Λ.Σ. ότι η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών δεν έχει απαντήσει ακόμα στο εξώδικο του Δήμου Κυθήρων το οποίο απευθύνθηκε και σε αυτήν, ενώ δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί ξανά την ανακοίνωση δρομολογίων χωρίς πρότερη ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής, κάτι που επιβάλλεται από τον δημόσιο χαρακτήρα της σύμβασης της ΛΑΝΕ για την εξυπηρέτηση γραμμών δημόσιας υπηρεσίας. Τέλος δήλωσε ότι ο Δήμος και οι επαγγελματίες είναι έτοιμοι, εφόσον η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί, να προσφύγουν στην αστική και ποινική δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου. 
Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου και την ομαλοποίηση στην εκτέλεση των δρομολογίων και κυρίως την άμεση ανακοίνωση των πινάκων δρομολογίων μέχρι 31/10/2015 και το συνακόλουθο άνοιγμα των πλάνων κρατήσεων από τη ΛΑΝΕ.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου