Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ (21.5.2015)

Τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 151 Ετών από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα που έλαβαν χώρα στα Κύθηρα τίμησε με την παρουσία του η Αυτού Εξοχώτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ύστερα από πρόσκληση που του είχε παραδώσει ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη συνάντησή τους στις 26 Μαρτίου.
Ο κ. Πρόεδρος με τη συνοδεία του έφθασαν με ελικόπτερο Chinook του Στρατού Ξηράς στο Δημοτικό Ελικοδρόμιο Αντικυθήρων στις 10 το πρωί της Πέμπτης 21 Μαΐου και έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο κ. Στράτο Χαρχαλάκη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, τις αρχές και τους κατοίκους του νησιού και μετέβησαν στον οικισμό του Ποταμού όπου ο Δήμαρχος ξενάγησε τον κ. Πρόεδρο και τη συνοδεία του στα Μνημεία του νησιού με ιδιαίτερη αναφορά στην οικία που διέμειναν φυλακισμένοι επί 6 σχεδόν χρόνια οι εξόριστοι ριζοσπάστες επτανήσιοι (Ιακωβάτος, Μομφεράτος, Δομενεγίνης, Καλλίνικος, κ.λπ.) από τη Βρετανική Διοίκηση. Στην ίδια οικία, που αποτελούσε κατοικία του Ενετού Προβλεπτή των Αντικυθήρων κατά την Β’ Ενετοκρατία των Επτανήσων, στεγάστηκαν αμέσως μετά την ανέλκυσή τους το 1901 και τα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγ. Μύρωνος, όπου τους υποδέχθηκε ο Ιερέας π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης. Ο κ. Πρόεδρος προσκύνησε την Ιερή Εικόνα και τα Λείψανα του Αγ. Μύρωνος και ο Ιερέας π. Αντώνιος του δώρισε ένα αντίγραφο παλαιού Ιερού Ευαγγελίου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας το βιβλίο με την Ακολουθία και το Ιστορικό του Ναού του Αγ. Μύρωνος και ο Πρόεδρος της Ένωσης των Αντικυθηρίων μια εικόνα του Αγίου. Ο κ. Πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος προς τον Ιερέα των Αντικυθήρων «εσείς εδώ φυλάτε Θερμοπύλες, να προσεύχεσθε για εμάς». Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος μετέβη στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων όπου τον υποδέχθηκαν ο Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Γεώργιος Σγούρος με το προσωπικό του Σταθμού, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» κ. Πάνος Λασκαρίδης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα. Αγγελική Σίμωσι και το Μέλος της Ομάδας Έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κ. Γιάννης Μπιτσάκης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Σταθμό ο κ. Πρόεδρος έτυχε αναλυτικής ενημέρωσης αφενός για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο νησί, αφετέρου για τις νέες έρευνες στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, τις οποίες έχει θέσει επίσημα υπό την αιγίδα του από τις 26 Μαρτίου 2015. Η κα. Σίμωσι έκανε αναφορά στη σημασία της έρευνας όπως και ο κ. Λασκαρίδης που επεσήμανε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας σχετικά με την αδειοδότηση της έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Διευθυντής της Ορνιθολογικής και ο κ. Πάνος Λασκαρίδης έδωσαν στον κ. Πρόεδρο αναμνηστικά δώρα. Έξω από τον Ορνιθολογικό Σταθμό ο κ. Πρόεδρος προέβη σε δήλωση προς τα ΜΜΕ όπου επεσήμανε την παγκόσμια σημασία της έρευνας στα Αντικύθηρα. Με έκδηλη αγωνία ο Δήμαρχος έθεσε στον κ. Πρόεδρο το μείζον ζήτημα της ερήμωσης των Αντικυθήρων, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά όπως και για όλα τα μικρά νησιά που βιώνουν πληθυσμιακή συρρίκνωση. 

Μετά τα Αντικύθηρα, το ελικόπτερο του κ. Προέδρου προσγειώθηκε στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» όπου έγινε υποδοχή από τις τοπικές αρχές. Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος μετέβη στη Χώρα, όπου τον υποδέχθηκε επίσημα ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης και απεδόθησαν οι προβλεπόμενες τιμές από άγημα του Στρατού Ξηράς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ υποδέχθηκε τον Υψηλό Επισκέπτη στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού, όπου ο κ. Πρόεδρος ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και στη συνέχεια τελέστηκε λαμπρή Δοξολογία για την 151η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον κ. Πρόεδρο στην Επαρχία του. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο κ. Πρόεδρος με τη συνοδεία του μετέβησαν στην Πλατεία Στάη, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατατέθηκε Στεφάνι από τον κ. Πρόεδρο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Ιστορικός – Φιλόλογος κα. Ελένη Χάρου Κορωναίου και ακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Στρατού Ξηράς. Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος μετέβη στο Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης του επέδωσε την αναμνηστική πλακέτα της ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη καθώς και το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την Ένωση των Επτανήσων. 
Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του κ. Προέδρου κατά την οποία απηύθυνε προσφώνηση ο Δήμαρχος Κυθήρων και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κασιμάτης, ενώ αντιφώνησε ο κ. Πρόεδρος, εξαίροντας την μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία των Κυθήρων και των Αντικυθήρων και δηλώνοντας ευτυχής για την επίσκεψή του αυτή. Ο Δήμαρχος δώρισε στον κ. Πρόεδρο μια πλακέτα που απεικόνιζε τον πίνακα του Βατώ «Η Επιβίβαση για τα Κύθηρα» καθώς και ένα τρίστιχο από ποίημα του Πάνου Φύλλη. Επίσης ο κ. Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Πρόεδρο αντίγραφο της από το 1986 εντολής πληρεξουσιότητας της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας προς τον κ. Πρόεδρο, όταν ως καθηγητής της Νομικής είχε αναλάβει αδαπάνως τη νομική εκπροσώπηση της Εγχωρίου Περιουσίας, γεγονός που συγκίνησε ιδιαίτερα τον κ. Πρόεδρο, ο οποίος τυγχάνει άριστος γνώστης του θεσμού από ιστορικής και νομικής άποψης. 
Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, όπου τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον ξενάγησε στον χώρο και του δώρισε αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας. Πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε τον Ποταμό, όπου του έγινε ενημέρωση για την ιστορία του Ποταμού από τον Ιατρό-Συγγραφέα κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμο. Ο κ. Πρόεδρος προσκύνησε στο Ναό της Ιλαριώτισσας ενώ εντυπωσιάστηκε από την Φιλαρμονική Ποταμού, την οποία παρακολούθησε να εκτελεί γνωστές ελληνικές μελωδίες. Παράλληλα ξεναγήθηκε στην έκθεση παλαιών φωτογραφιών του Εμμ. Σοφίου, από την εγγονή του Εβίτα όπου του δωρήθηκε ένα αντίγραφο της γνωστής φωτογραφίας με την πρώτη απόβαση συμμαχικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, που έγινε στο Καψάλι Κυθήρων τον Σεπτέμβριο 1944 και απαθανατίστηκε από τον Εμμ. Σοφίο. Μπροστά στον ανδριάντα του Στρατηγού Κορωναίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο που ως Πρωθυπουργός παρέστη στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα στα Κύθηρα το 1911. Στον Ποταμό παρατέθηκε κέρασμα και ο κ. Πρόεδρος αναχώρησε για την Αθήνα δηλώνοντας κατά την αναχώρησή του προς τον Δήμαρχο ότι η μέρα αυτή και η επίσκεψή του στα Κύθηρα και Αντικύθηρα «γέμισαν τις μπαταρίες του». 
Τον κ. Πρόεδρο συνόδευσαν στην επίσκεψή του στα Κύθηρα και Αντικύθηρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, η Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (I) κ. Χρήστος Βαΐτσης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και ο Γ.Γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Δήμαρχος της Ελαφονήσου κ. Χαράλαμπος Λιάρος, ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ο τ. Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος, εκπρόσωποι όμορων Δήμων, όλες οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανώσεων, καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. 
Δείτε την προσφώνηση του κ. Δημάρχου προς τον ΠτΔ εδώ.

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Αντικύθηρα:


















Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Κύθηρα:









































































Στο tsirigotv.gr μπορείτε να δείτε τα video από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας 21.5.2015 στα Κύθηρα.

Κείμενο - Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Φωτογραφίες: Διονύσης Ανδρόνικος, Ρενάτα Πανταζίδου
Κάμερα - μοντάζ: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου