Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Η ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ''ΓΚΙΟΣΤΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2015'' (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Για μια ακόμη χρονιά, τρίτη κατά σειρά, η χορευτική ομάδα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, ύστερα απο πρόσκληση, βρέθηκε στη Ζάκυνθο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (29/05-01/06) ως αντιπροσωπεία των Κυθήρων στις εορταστικές εκδηλώσεις του αρχαίου Ζακυνθινού εθίμου, της Γκιόστρα, το οποίο τα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα αποτελούσε το μεγαλύτερο γεγονός του τόπου (επίσημα το πρωτοσυναντάμε το 1656).

Πρόκειται για έφιππους αγώνες στους οποίους οι αγωνιζόμενοι προσπαθούν να αποσπάσουν με τα ακόντιά τους έναν κρίκο που κρέμεται απο μια ξύλινη κατασκευή σε σχήμα ‘‘Γ''. Οι τριήμερες εκδηλώσεις, όπου προσκαλούνται αντιπροσωπείες απο τα Επτάνησα και απο πόλεις της Ιταλίας, πραγματοποιούνται σε όλη την πόλη σε κλίμα ζεστό και χαρμόσυνο και περιλαμβάνουν μεσαιωνικά δρώμενα, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων κ.α.

Η αποστολή μας προγραμμάτισε την άφιξη της στη Ζάκυνθο την Παρασκευή το μεσημέρι. Όπως θα έλεγε και ο ποιητής Πάνος Φύλλης : «Η μάνα μας, πήρε το μαντάτο της ‘έλευσης' , πρίν κινήσωμε ακόμα...Επρόσταξε τον ανάλαφρον άνεμο, τα πουλιά και τα αρώματα να μας προυπαντήσουν.. Η μάνα -η σγουρή Αφροδίτη- στο διάβα μας, πανηγύρια της Σκάνδειας ξεδιπλώνει..». Έτσι προϋπάντησαν τα παιδιά της Αφροδίτης οι Ζακυνθινοί διοργανωτές, με συμπάθεια, ευγνωμοσύνη και αναγνώριση της όμοιας ιστορικής μας διαδρομής.
Η τελετή έναρξης της «Γκιόστρα» έλαβε χώρα την Παρασκευή το βράδυ μπροστά στο Δημαρχείο. Ήμασταν εκεί λοιπόν, όπου οι πολιτισμοί συναντιούνται και συνδιαλέγονται, ταξιδεύουν στο χρόνο και ενώνουν πάλι τις κοινές καταβολές τους. Ταξιδέψαμε τα Κύθηρα, ταξιδέψαμε τα σπαλέτα στις ρούγες και στις πλατείες της Ζακύνθου, αφού παρελάσαμε με τις ιδιαίτερες φορεσιές μας και καθώς ήμασταν η μοναδική αντιπροσωπεία με τα νεότερα μέλη, κερδίσαμε τις εντυπώσεις με το χαμόγελο και το τσιριγώτικο ταπεραμέντο μας. Ακολούθησαν οι χοροί μας, που ενθουσίασαν το κοινό και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Το πρωί του Σαββάτου μας υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι διοργανωτές της εκδήλωσης και ανταλλάξαμε δώρα με όλες τις αντιπροσωπείες, σε ένα κλίμα ευφορίας και αδελφικότητας.Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε εκ νέου παρέλαση και παρουσίαση των χορών μας, με την ίδια επιτυχία! Την Κυριακή το βράδυ, μετά απο εντυπωσιακή παρέλαση όλων των καλεσμένων, των ντόπιων και των διοργανωτών με ρούχα εποχής, μπάντες και άμαξες , διεξήχθη το αγώνισμα της ιππικής αναμέτρησης. Νικητής αναβάτης αναδείχθηκε αυτός της Λευκάδας, τον οποίο καταχειροκροτήσαμε με αληθινή χαρά, παραχωρόντας στους Λευκαδίτες την περσινή μας πρώτη θέση.
Όσοι μας είδαν και μας γνώρισαν αυτές τις ημέρες, νομίζω πως τα βρήκαν τα Κύθηρα. Τα βρήκαν βαθιά ριζωμένα στην ψυχή μας και δε θα τα ξεχάσουν ποτέ! Όλη η ομάδα της αποστολής χόρεψε παρέα "Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ, του χρόνου ποίος το ξέρει" σ' ένα κύκλο γεμάτο χαμόγελα, ζωντάνια, ενέργεια.. γεμάτο παλμό, ρυθμό και υπερηφάνεια, σ' ένα κύκλο νιάτα που ξέρουν να γλεντούν και να χαίρονται! Δεκαπέντε βήματα, μα, μιά μόνο ψυχή φύσηξε αέρα Τσιριγώτικο και ύψωσε τα Κύθηρα στην αγκαλιά του Ιονίου! Κάναμε τραγούδι και χορό την αγάπη μας για το νησί μας και ίσως εκείνες τις στιγμές ονείρατα και πράξη δεν ήταν χωρισμένα!
Θερμά ευχαριστώ αξίζουν στο Δ.Σ του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών και στη Συντροφιά Κυθηρίων Κυριών για την υποστήριξη και την ενίσχυσή τους. Και φυσικά στη δασκάλα μας, κυρία Λίτσα Γαλανάκη που, πρώτα απ' όλα, μας διδάσκει τη βαθιά και γνήσια αγάπη της για την πατρίδα και τον πολιτισμό μας και μας εμπνέει με την ακούραστη προσπάθειά της να διασώσει την παράδοση και να προβάλλει σωστά τον τόπο μας. Είναι τιμή μας, όλα αυτά τα χρόνια, να μοιράζεται μαζί μας τα Κύθηρα της καρδιάς της! Γιατί χωρίς αυθεντικούς δασκάλους, δεν υπάρχουν καλοί μαθητές...

















Κλείνοντας, θυμάμαι πάλι τον ποιητή μας (Πάνο Φύλλη) και αφιερώνω τους στίχους του στο μεγαλείο της τσιριγώτικης ψυχής :

‘‘..Εμένα, μες στη φλέβα μου
Μανιάτες αγριεύαν.
Αντιπατούσαν Κρητικοί
και Πειρατές κουρσεύαν..

Στάλα τη στάλα του καιρού
του χρόνου βήμα βήμα
μου ξόρισαν τα κρίματα
ο μπάτης και το κύμα

Τώρα μέσα στη φλέβα μου
Μανιάτες αγαπούνε
χοροπηδούνε Κρητικοί
και Πειρατές γελούνε.''

Εκ μέρους του χορευτικού τμήματος
του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών,
Δήμητρα Παυλάκη

Πηγή - Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Λουράντου, Δήμητρα Παυλάκη, Λίτσα Γαλανάκη, Φιόρο του Λεβάντε (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου