Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 21.6.2015

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole ολοκλήρωσε την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στο διάστημα από τις 9 μέχρι τις 16 Ιουνίου. Στην περυσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ’ όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (70Χ30μ. περίπου). Εν τούτοις η γειτνίαση του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου (350Χ45μ. περίπου), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί σαφέστερη εικόνα για την σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει στην κατανόηση του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις. 
Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Sydney με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius. 
Οι πόροι για τη διενέργεια της έρευνας/ανασκαφής εξασφαλίζονται από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, αμερικάνικους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σημαντική ήταν η συμβολή της παραχώρησης από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας. 
Η ΕΕΑ και οι συνεργάτες της προγραμματίζουν την δεύτερη φάση για το 2015, στο τέλος της θερινής περιόδου, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του Ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.

1. Άποψη της αποτύπωσης με μια πρώτη επεξεργασία μεγάλους μέρους των δεδομένων που συλλέχθηκαν.
2. Άποψη της τρισδιάστατης αποτύπωσης, όπου φαίνεται το έντονο ανάγλυφο του βυθού.
3. Το υποβρύχιο αυτόνομο όχημα Sirius, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η αποτύπωση.
Πηγή: yppo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου