Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΌΡΜΟΥ ΒΟΙΩΝ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται δημοσιεύματα που ανεβάζουν το θέμα του αγκυροβολίου των Βατίκων σε μείζων περιβαλλοντικό θέμα με προεξέχουσα την κυβερνητική εφημερίδα Αυγή. Σημειώματα στους υπουργούς, ερωτήσεις στην Βουλή, δημοσιεύσεις σε blog και στα social media. Σε μια περιοχή που ταλαιπωρείται χρόνια από την μόλυνση των θαλασσών από τα διερχόμενα πλοία, που η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους ελάχιστους υδροφόρους της ορίζοντες και στον όρμο που αυτοί καταλήγουν, σε μια περιοχή ακόμα χωρίς βιολογικό καθαρισμό και διαδικασίες διαχείρισης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, ομάδες "ενεργών πολιτών" κυρήσουν ανένδοτο στην προσπάθεια δημιουργίας ειδικού κανονισμού λιμένος που θα βάλει μια τάξη στο αγκυροβόλιο των Βατίκων και στην ευρύτερη περιοχή του διαύλου. 
Η πολιτική σπέκουλα πάνω στο αγκυροβόλιο είναι μεγάλη. Κάποιοι χτίζουν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό χωρίς να ενδιαφέρονται για λύσεις που να ευνοούν τόσο την ανάπτυξη όσο και το περιβάλλον. Βολεμένοι στην ασφάλεια τους καταδικάζουν μια κοινωνία στην παρακμή. Το ποσοστό των νέων Βατικιωτών που επιστρέφουν στον τόπο τους ολοένα και μειώνεται, τα θέματα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της ανάπτυξης δεν έχουν κοινό και ευήκοα ώτα. Το θέμα είναι ανεξάρτητο του αν πρέπει να υπάρχουν πλοία στον κόλπο των Βατίκων ή όχι. Το θέμα είναι ότι μια ομάδα βολεμένων ανθρώπων καταδικάζει μια περιοχή στην ανυπαρξία.
Και μερικές τοποθετήσεις.
Η Νεάπολη ήταν πάντα ναυτικός τόπος δεν είναι δυνατόν να απαξιώνει την θάλασσα άκριτα.
Η Νεάπολη και τα Βάτικα ΔΕΝ είναι ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός συγκριτικά τουλάχιστον με την Μονεμβάσια, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο.
Η Νεάπολη και τα Βάτικα θα μπορούσαν να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως εμπορικό αστικό κέντρο που θα εξυπηρετούσε τους παραπάνω τουριστικούς προορισμούς και την έξοδο των Λακωνικών προϊόντων στις διεθνής αγορές.
Το μόνο τουριστικό προϊόν που θα μπορούσαν να έχουν τα Βάτικα, και κυριολεκτώ χωρίς να το απαξιώνω, θα ήταν ο τουρισμός για την Τρίτη Ηλικία σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό τουρισμό. Θα μπορούσαν τα Βάτικα να γίνουν ελκυστικός προορισμός για συνταξιούχους , μόνιμους, προσωρινούς ή τουρίστες. Αλλά αν αποφασιστεί από την κοινωνία αυτή η στόχευση, που προσωπικά την στηρίζω, να κατευθυνθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, ακόμα και αυτές που επενδύουν στα αγκυροβόλια και τις τροφοδοσίες, να την αναπτύξουν και να την υλοποιήσουν.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι επιλογή για τα Βάτικα και την Λακωνία η πολιτική εκμετάλλευση ενός εργατικού και φιλότιμου κόσμου από τους γνωστούς και σε καμία περίπτωση αγνώστους που βρίσκονται κάθε φορά πίσω από την άρνηση οποιασδήποτε επένδυσης. Από όσους χρησιμοποιούν συλλόγους και οργανώσεις με αμφιλεγόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων. Για όσους στο όνομα "χιλιάδων υπογραφών" συναντούν περιφερειάρχες και μητροπολίτες. Για όσους τελικά αποδυκνείεται ότι εξυπηρετούν ιδιοτελή κομματικά και προσωπικά τους συμφέροντα. Οι Λάκωνες και οι Βατικιώτες δεν πρέπει να πέφτουν θύματα αυτού του εμπαιγμού. Οι Βατικιώτες δεν είναι η αρκούδα στο τσίρκο κάποιων που θέλουν να τους παρουσιάσουν σαν τις "Σκουριές του Νότου". Μόνο δυσφήμιση για τον τόπο μπορούν να αποτελέσουν τέτοια δημοσιεύματα.

Παναγιώτης Κρανιδιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου