Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - 22.10.2015

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων στις 21/10 υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Κατά το στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε κατά σειρά όλες τις μείζονες ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου κατά τον τελευταίο μήνα. Έκανε αναλυτική αναφορά στην παρουσία του Δήμου μας στην Ελβετία με αφορμή την έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και στην προγραμματιζόμενη συμμετοχή του Δήμου μας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Βέρνης τον προσεχή Ιανουάριο, στη συνεργασία με την Περιφέρεια για θέματα τουρισμού και προβολής και στις προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος αποσπώντας θετικότατα σχόλια για τη μεθοδικότητα και τον οργανωμένο τρόπο παρουσίασής τους, στην πορεία εκτέλεσης του έργου του κεντρικού δρόμου που εξελίσσεται ταχύτατα και αναμένεται η διάστρωση της ασφάλτου μόλις σταματήσουν οι βροχοπτώσεις, στην προετοιμασία για τα νέα έργα ύψους περίπου 5.000.000€ που έχουν εγκριθεί για τα Κύθηρα από την Περιφέρεια, στην επίσκεψη των Γιατρών του Αιγαίου στα Κύθηρα και Αντικύθηρα μετά από πρόσκληση του Δήμου μας, στην παρουσία του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Δήμων και Περιφερειών (Open Days) στις Βρυξέλλες και στην πορεία εκτέλεσης των δημοτικών έργων που υλοποιούνται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ανέφερε δε ότι ο Προϋπολογισμός του Δήμου έτους 2015 εκτελείται άκρως ικανοποιητικά και στο πλαίσιο του εφικτού, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 (προηγούμενη Δημοτική Αρχή) υπέστη πάνω από 13 αναμορφώσεις, τη στιγμή που ο τρέχων Προϋπολογισμός του 2015 έχει υποστεί μόνο 3, γεγονός που αποδεικνύει ότι εκτελείται σωστά και έγινε εξαρχής με το σωστό τρόπο.  Επεσήμανε ότι ο Δήμος ετοιμάζεται πυρετωδώς για την καθιερωμένη παρουσία του στην 31η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIAτης Θεσσαλονίκης τον προσεχή Νοέμβριο, εκτυπώνοντας νέα φυλλάδια και αλλάζοντας εντελώς την εικόνα του περιπτέρου και του προωθητικού υλικού που παρέμενε το ίδιο επί σειρά ετών. 
Ο Αντιδήμαρχος κ. Αγγελιουδάκης ανέφερε σχετικά με την διαδικασία συντήρησης όλων των δημοτικών οχημάτων καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή του στα Αντικύθηρα με αφορμή τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Αντιπολίτευσης ο κ. Δήμαρχος επεσήμανε τα εξής:
1.       Για το δασικό πρόβλημα ότι η οριστική του λύση θα επέλθει μόνο με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που δεν αποτελεί αρμοδιότητα ή ευθύνη του Δήμου, αλλά του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
2.       Για τη χρήση των παιδικών χαρών ότι παρελήφθησαν όλες από την προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς νομιμοποίηση και πιστοποιημένα όργανα και χωρίς αδειοδότηση λειτουργίας και ότι η επισκευή της κάθε μίας κοστίζει πάνω από 50.000€, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν μπορούν όλες να επισκευαστούν άμεσα. Απαιτείται η χρήση ειδικών και πιστοποιημένων οργάνων προκειμένου οι παιδικές χαρές να έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών διαρκώς επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες των Δήμων σε περίπτωση ατυχήματος.
3.       Για τη χρήση του Θεάτρου Ποταμού ότι απαιτείται η σύνταξη σειράς μελετών και η υλοποίηση πολλών εργασιών πριν αυτό ελεγχθεί και λάβει τη σχετική άδεια, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί οικοδομικά, δεν διαθέτει κανενός είδους ασφάλεια ή πυρασφάλεια, ούτε εξόδους διαφυγής, ούτε έχει γίνει η ηχητική και ηλεκτρολογική του εγκατάσταση παρά μόνο η νομιμοποίηση του κτηρίου με το νόμο περί αυθαιρέτων η οποία δεν είναι τελεσίδικη λόγω του δασικού χαρακτήρα της περιοχής. Τόνισε δε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ελλείψεις και ότι η Δημοτική Αρχή προέβλεψε ποσό 30.000€ στον Προϋπολογισμό του 2016 για την εκπόνηση των μελετών. Σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου αναρτήθηκε στις 22/4/2015.
4.       Για την σωστή λειτουργία των φίλτρων ύδρευσης στον Ποταμό ότι αυτά δεν έχουν συντηρηθεί επί χρόνια και ότι στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου προβλέφθηκε δαπάνη για την αποσιδήρωση και απομαγγάνωση του νερού στην περιοχή καθώς και για την συντήρηση των φίλτρων ύδρευσης.
5.       Για το Σπήλαιο του Μυλοποτάμου ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επί 7 χρόνια δεν έπραξε τίποτε από όσα εγγράφως και επίμονα ζητούσε η Εφορεία Σπηλαιολογίας,με αποτέλεσμα σήμερα να ζητούνται μελέτες που το κόστος τους είναι δυσθεώρητο για τα δεδομένα του Δήμου, οι οποίες ίσως να μην χρειάζονταν αν ο Δήμος το 2007 είχε ακολουθήσει τις οδηγίες και επισημάνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που καταγράφονται αναλυτικά σε πρακτικό σύσκεψης στο Δήμο Κυθήρων τον Μάρτιο του 2007 παρόντος του Δημάρχου κ. Κουκούλη. Οι ευθύνες στο θέμα αυτό είναι τεράστιες και αποδεικνύονται από τα έγγραφα που θέτουμε σήμερα σε δημοσίευση.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το ΔΣ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη μελέτη για τη συντήρηση του Δημοτικού Καταστήματος Ποταμού, το οποίο θα μετατραπεί σε κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, δαπάνης 80.000€ με το ΦΠΑ, η οποία θα δημοπρατηθεί άμεσα και θα καλύψει τις οικοδομικές και κτηριακές ανάγκες ανακαίνισης που απαιτούνται. Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ποταμού ψήφισαν στο συγκεκριμένο θέμα «παρών», θεωρώντας τη μελέτη ελλειπή, παρά το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα που τέθηκαν θα αντιμετωπιστούν από το Δήμο με ξεχωριστούς κωδικούς όπως η ράμπα των ΑμΕΑ, ο εξοπλισμός του κτηρίου και η επισκευή της πρόσβασης στο ΑΤΜ, δαπάνες που έχουν ήδη ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2016. 
Το ΔΣ ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», μια σημαντική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους Δήμους μέσα από την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων και δράσεων από την ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν πολλοί Ελληνικοί και Ευρωπαϊκοί Δήμοι. 
Το ΔΣ ψήφισε και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν όλοι οι Δήμοι που ανήκουν στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και αφορά στην αποτύπωση δράσεων που πρέπει να αναληφθούν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι το 2020. 
Τέλος, το ΔΣ ενέκρινε τη μετακίνηση του Δημάρχου στις Βρυξέλλεςαπό 7 μέχρι 10 Δεκεμβρίου, όπου μαζί με άλλους νέους Δημάρχους θα επισκεφθεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θέτοντας τα ειδικά ζητήματα των μικρών νησιών και προτείνοντας και αναζητώντας λύσεις. Ήδη σε συνεργασία με στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρυθμίζονται οι συναντήσεις που θα γίνουν με τα στελέχη των θεσμικών οργάνων προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα έξοδα καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει προσκαλέσει τον Δήμαρχο.


Πηγή: kythira.gr
Φωτογραφία: Νίκος Καλλίγερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου