Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Για ακόμη μία φορά παρακολουθήσαμε το αντιπολιτευτικό παραλήρημα της μείζονος μειοψηφίας, που μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι οι Δημοτικές Εκλογές ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ με αρνητικό για εκείνην αποτέλεσμα.
Επί του Δελτίου Τύπου των κ. συναδέλφων έχω να απαντήσω τα εξής, όχι επειδή θέλω να πείσω τη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για όσα ισχυρίζομαι - εξάλλου όπως λέει και ο Απ. Παύλος "μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού" - αλλά για να μην δημιουργούνται ΨΕΥΔΕΙΣ εντυπώσεις στον Κυθηραϊκό Λαό.
1. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζαχαρίας Σουρής ΟΥΔΕΠΟΤΕ ρώτησε τη Δημοτική Αρχή για την καθυστέρηση της έκδοσης των αποφάσεων της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεων Δασικών Αμφισβητήσεων. Ρώτησε "τί έχουμε κάνει για το δασικό" γενικά και αόριστα, κάτι τελείως διαφορετικό. Και φυσικά απάντησα ότι το δασικό ως πρόβλημα είναι πανελλαδικό και είναι άλυτο επί δεκαετίες, ενώ η καθυστέρηση ανάρτησης των δασικών χαρτών το επιτείνει. Άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο λοιπόν. Καλό είναι οι ερωτήσεις να γίνονται όταν υπάρχει και η κατάλληλη γνώση για αυτές.
2. Κατηγορείται η Δημοτική Αρχή ότι "έκλεισε" τις Παιδικές Χαρές και το Θέατρο του Ποταμού. Πρόκειται για ασύστολο αντιπολιτευτικό ψεύδος. Το ψέμα όμως έχει πολύ κοντά πόδια. Η αλήθεια είναι ότι δεν παραλάβαμε ΚΑΜΙΑ παιδική χαρά με άδεια λειτουργίας, ΚΑΜΙΑ με πιστοποιημένα όργανα (ας πάνε οι συνάδελφοι να δουν την "παιδικά χαρά" των Κοντολιανίκων, θα έστελναν τα παιδιά τους εκεί;;;;). Οι παιδικές χαρές δεν είναι απλή υπόθεση, ως απλή υπόθεση τις αντιμετώπισαν δυστυχώς οι προκάτοχοί μας παραδίδοντάς μας μια ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα εκραγεί και τί συνέπειες θα έχει. Για να λειτουργεί μια παιδική χαρά χρειάζεται να έχει πιστοποιημένα όργανα, να έχει ελεγχθεί από την ειδική τριμελή επιτροπή της Περιφέρειας και αφού κριθεί ασφαλής να λάβει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας. Μόνο τότε υφίσταται μία παιδική χαρά. Η δική μας Δημοτική Αρχή δεν κουκουλώνει τα προβλήματα όπως έκανε η προηγούμενη, ούτε γράφει τους Νόμους και τις διαδικασίες στα παλαιά της υποδήματα. Η δική μας Δημοτική Αρχή στόχο έχει να λύσει τις παραλείψεις πολλών ετών ΜΟΝΙΜΑ και ΟΡΙΣΤΙΚΑ και όχι προσωρινά. Μέσα στο 2015 θα δημοπρατηθεί το έργο της ανακαίνισης της παιδικής χαράς στα Κοντολιάνικα που θα είναι η πρώτη που θα λάβει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο μέσα στη θητεία αυτή να επισκευαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία και ο,τιδήποτε άλλο είναι ΨΕΥΔΟΣ. Τα ίδια ισχύουν και για το Θέατρο του Ποταμού. Έτσι όπως είναι σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα γιαπί. Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη παρουσίας εκατοντάδων ανθρώπων σε έναν χώρο που δεν έχει πυρασφάλεια, διόδους ασφαλείας, ηλεκτρισμό και με σπασμένα τζάμια τριγύρω. Ο χώρος λοιπόν ΔΕΝ είναι ακόμα Θέατρο. Για να γίνει Θέατρο απαιτείται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, η εγκατάσταση πλήρους συστήματος ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας, ο φωτισμός, η ηχητική κάλυψη, η όδευση κ.λπ. Στον Προϋπολογισμό του 2016 προβλέψαμε 30.000€ για τις μελέτες. Τα προβλήματα αυτά θα τα λύσουμε ΟΡΙΣΤΙΚΑ όσο χρόνο και αν μας πάρει, αυτή είναι η αληθινή προσφορά προς το νησί.
3. Για το Σπήλαιο ευτυχώς τα έγγραφα δίνουν στους πρώην κρατούντες την καλλίτερη απάντηση. Μόνο ένας τυφλός ή ένας άνθρωπος μειωμένης αντίληψης δεν μπορεί να καταλάβει τις τεράστιες ευθύνες τους πάνω στο ζήτημα του Σπηλαίου Μυλοποτάμου. Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου των τελευταίων ετών ήταν στην ουσία ανύπαρκτη. Κανένα όραμα, κανένας σχεδιασμός, καμία συγκεκριμένη στόχευση και προοπτική. Ο πολιτισμός αφέθηκε μόνο στους ιδιώτες καλλιτέχνες που ουδέποτε έλαβαν μια έμπρακτη στήριξη από το Δήμο. Τρανό παράδειγμα απαξίωσης του πολιτισμού μας, η παντελής σιωπή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τα σοβαρά προβλήματα του Σπηλαίου του Μυλοποτάμου, τα οποία είχαν επισήμως τεθεί στο Δήμο από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2007. Προβλήματα με τα οποία κανείς δεν σκέφθηκε να ασχοληθεί σοβαρά, καθώς πάντα κάποιοι έκριναν ότι οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είναι «άσχετοι» και δεν θα πρέπει να τους λαμβάνουμε υπόψη μας. Αλήθεια, οι πρώην κρατούντες ήταν τόσο σίγουροι ότι οι ζητούμενες μελέτες ήταν υπερβολικές; Και με ΠΟΙΑ κριτήρια; Ζητήθηκε επανειλλημμένα η αφαίρεση της ασφάλτου πάνω από το Σπήλαιο γιατί μειώνεται η υγρασία και κινδυνεύουν οι τοιχογραφίες του 10ου αιώνα! Πλήρης σιωπή και απαξίωση απέναντι στις επίσημες κρατικές αρχές. Αλήθεια το ΔΣ ενημερωθηκε το 2007 για τα σοβαρα προβλήματα του Σπηλαίου οπως τα εθεσε το ΥΠΠΟ;;; Ενημερωθηκε για τις ζητουμενες μελετες;;; Ελαβε την απόφαση να μην εκπονηθουν το ΔΣ η μονο ενα προσωπο;;; Το Σπήλαιο πρέπει να αναβαθμιστεί γιατί δεν αρκούμαστε στα σημερινά επίπεδα επισκεψιμότητας. Θα κάνουμε τις μελέτες και θα υποβάλουμε το σχέδιο ανάπτυξης του Σπηλαίου στο ΚΑΣ όπως προβλέπεται από το Νόμο και όπως έχει γίνει στα επισκέψιμα Σπήλαια της Ελλάδας (Πέραμα Ιωαννίνων, Δυρός, Λίμνες Καλαβρύτων, Αλιστράτη Σερρών). ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι σωστές διαδικασίες θα εφαρμοστούν ΚΑΙ εδώ! Οι περιπέτειες στις οποίες έχει εμπλακεί ο Δήμος λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων προσώπων θα λάβουν τέλος.
4. Κτήριο Ποταμού. Η δέσμευσή μας ότι το κτίριο του Ποταμού θα επισκευαστεί γίνεται πράξη μέσα από τη μελέτη που αφορά στην οικοδομική του ανακαίνιση. Αναφέρθηκε ότι δεν προβλέπεται τίποτα για την υγρασία της ταράτσας, η αρμόδια μηχανικός όμως που επισκέφθηκε το κτίριο τον Ιούλιο διαπίστωσε φραγμένες υδρορροές που καλό θα ήταν να καθαρίζουν που και που εκείνοι που κόπτονται. Η μελέτη προβλέπει εργασίες 80.000€, ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 που η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ έχει ψηφίσει (τότε δεν διαφώνησε με το ύψος του ποσού όμως!). Η ράμπα των ΑμΕΑ και ο εξοπλισμός των αιθουσών είναι ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ και δεν σχετίζονται με τη μελέτη οικοδομικών εργασιών, αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι γνωστό! Στον προϋπολογισμό του 2016 έχει προβλεφθεί ποσό 15.000€ για τον εξοπλισμό του κτιρίου. Επίσης έχει μπει επιτέλους το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Αστικού Σχολείου Ποταμού με κόστος 168.000€, ένα έργο που οι Ποταμίτες το αναμένουν επί σειρά ετών. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη αλλά δυστυχώς αυτό δεν γράφεται.
Και τέλος. Ας σταματήσει επιτέλους η γνωστή καραμέλα πως η απάντηση απέναντι στις ψευδείς αιτιάσεις και τοποθετήσεις συνιστά ύβρι, απαξίωση ή φίμωση. Πρόκειται για άκρατο πολιτικαντισμό που έχει απορριφθεί από την ίδια την κοινωνία. Κανείς δεν θέλει να τσακώνεται με τα στελέχη της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ - εξάλλου δεν έχουμε τίποτε το προσωπικό με κανέναν -, όμως θα απαντάμε με ΑΛΗΘΕΙΑ σε κάθε ψεύδος και σε κάθε παραπλάνηση και ανακρίβεια, γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραπλανά τον κόσμο. Για όλα τα ανωτέρω θέματα και για πολλά άλλα η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει την πολιτική της σοβαρότητας, της νομιμότητας και των κανόνων που εφαρμόζονται σε όλη τη Χώρα αλλά δυστυχώς έμοιαζαν αδιανόητοι για το Τσιρίγο. Για όλα αυτά τα θέματα δώσαμε αναλυτική ενημέρωση τον Αύγουστο του 2015 δημοσιεύοντας στοιχεία και ντοκουμέντα που δεν αμφισβητούνται. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ετοιμάζουμε την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, που η παράταξη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ δεν έκανε στα 7,5 χρόνια της θητείας της παρά μόνο μία φορά και παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική από το Νόμο. Δημοσιεύουμε τα πάντα, λέμε την ΑΛΗΘΕΙΑ στον κόσμο ακόμα και αν είναι δυσάρεστη ή πικρή, γιατί αυτό είναι το αληθινό χρέος μας, να μην παραμυθιάζουμε με ψευδείς υποσχέσεις, να μην υποσχόμαστε ανεφάρμοστες λύσεις, να μην παρακάμπτουμε το Νόμο, να προσαρμόζουμε τις πολιτικές αποφάσεις στη νομιμότητα όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες Χώρες του κόσμου. Είναι προφανές ότι οι απαντήσεις και τα τεκμήρια με τα οποία τις συνοδεύουμε ενοχλούν, ενοχλούν κυρίως όσους είχαν συνηθίσει να μην έχουν ανταπάντηση σε τίποτε, να μην έχουν αντίκρουση με επιχειρήματα και ντοκουμέντα. Είναι αντιληπτό. Δεν είναι όμως ανεκτό. Η τοπική πολιτική ζωή πρέπει να εξυγιανθεί και να απομονώσει όσους επί σειρά ετών κουκούλωσαν τα προβλήματα, αντιμετώπισαν τα πάντα επιφανειακά, προτίμησαν να λειτουργούν τις δημόσιες υποδομές χωρίς καμία άδεια και ασφάλεια και εν τέλει παρέδωσαν στα χέρια μας ωρολογιακές βόμβες που για να επιλυθούν σύννομα και όπως πρέπει απαιτούν χρόνο, κόπο και χρήμα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να πάμε μπροστά και να αφήσουμε στη λήθη και στο παρελθόν κάθε αντίληψη σαν αυτές που μας κληροδότησαν άπειρα προβλήματα, από απλήρωτους φόρους και τέλη κυκλοφορίας, μέχρι διαλυμένες παιδικές χαρές και αδήλωτα κληροδοτήματα.
Η προσπάθειά μας είναι συνεχής, το ίδιο και η αγωνία μας για το μέλλον του τόπου. Και είμαστε ευτυχείς γιατί 14 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ο Δήμος μας έχει μπει σε τάξη, ξεκίνησαν οι δημοπρασίες, εκτελούνται έργα σε όλο το νησί, λύσαμε τα προβλήματα των υποδομών στα Αντικύθηρα, βγάλαμε το νησί από την εσωστρέφεια, αυξήσαμε τις χρηματοδοτήσεις που παραλάβαμε, φέραμε - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - έργα από το ΕΣΠΑ, περάσαμε από την Περιφέρεια έργα σχεδόν 5.000.000€ και μόνο για το 2015. Θα συνεχίσουμε. Πάντα με όπλο την αλήθεια και τη μαχητικότητα και το δυναμισμό που μας χαρακτηρίζουν όλους από την πρώτη ημέρα της θητείας μας!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)
Φωτογραφία: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου