Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ TH MH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE

Η παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία» και ο επικεφαλής της στο Δ.Σ. κ. Μανόλης Χάρος, προέβησαν σε μια αναίτια επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά σχετικά με την απόφαση να μην υποβληθεί φέτος η πρόταση «Deep Blue» στο πρόγραμμα LIFE, που αφορούσε το θαλάσσιο περιβάλλον των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. 
Ο κ. Χάρος βιάστηκε να κατηγορήσει τη Δημοτική Αρχή για ένα ζήτημα για το οποίο ο Δήμος δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη. 
Ο κυθηραϊκός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, η οποία έγκειται στα εξής:
·         Το Μάιο του 2015, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου μας, το Δ.Σ. ενημερώθηκε για την πρόθεση ομάδας επιστημονικών ιδρυμάτων να προβούν στη σύνταξη και κατάθεση πρότασης για το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, της φύσης και της βιοποικιλότητας. Η πρόταση υποβλήθηκε με τη μορφή προσχεδίου (draft) και έτσι το Δ.Σ. της Εταιρείας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σε νέα συνεδρίασή του και μετά την υποβολή οριστικής πρότασης.  
·         Από το Μάιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο η ομάδα των φορέων που θεωρητικά συνέτασσε τη συγκεκριμένη πρόταση δεν παρείχε καμία απολύτως ενημέρωση προς το Δήμο, ούτε για την πρόοδο της πρότασης ούτε για το αν αυτή τελικά θα υποβαλλόταν στις 7 Οκτωβρίου (καταληκτική προθεσμία υποβολής), ούτε για το είδος της βοήθειας που θα απαιτούνταν από το Δήμο.
·         Λίγες μέρες πριν αναχωρήσει ο κ. Δήμαρχος για την Ελβετία, επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη από την Άνοιξη και είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ελήφθη από το Δήμο η πρόσκληση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 24/9/2015 (ανήμερα της εορτής της Μυρτιδιώτισσας) στην οποία περιλαμβανόταν η έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας στην υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης LIFE. Η Δημοτική Αρχή, καθώς δεν είχε ενημερωθεί επισήμως από κανέναν για αυτό επί σειρά μηνών, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους υπευθύνους.
·         Το σχέδιο της πρότασης προωθήθηκε στο Δήμαρχο Κυθήρων με email από τον συντάκτη της κ. Ευάγγελο Παππά (με τον οποίο ο κ. Δήμαρχος επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία), στις 22/9 και ώρα 19:40 το βράδυ, δηλαδή στην εκπνοή του προγράμματος, μόλις 2 ημέρες πριν τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μόλις 2 εβδομάδες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Ζητήθηκε από το Δήμο η παροχή σύμφωνης γνώμης, αρχικά προφορικά, καθώς ουδέποτε ζητήθηκε η υπογραφή γράμματος υποστήριξης ή δέσμευσης (letter of commitment). Όλα αυτά μόλις 2 μέρες πριν ο κ. Δήμαρχος αναχωρήσει για το εξωτερικό.
·         Στις 24 Σεπτεμβρίου ο κ. Δήμαρχος επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με την περιφερειακή σύμβουλο κα. Σταυροπούλου, στην οποία έδωσε την αρχική προφορική του συγκατάθεση για την ψήφιση της πρότασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως και έγινε, προκειμένου να μη χαθεί η προθεσμία. Επιφυλάχθηκε ωστόσο για την υλοποίηση της πρότασης ζητώντας πλήρη και αναλυτική ενημέρωση.
·         Παράλληλα, κατά την απουσία του κ. Δημάρχου στο εξωτερικό, του ζητήθηκε με email η αποστολή ενός εγγράφου με τα στοιχεία του Δήμου Κυθήρων, το οποίο θα μπορούσε να συμπληρώσει ο καθένας, και το οποίο τελικά ο κ. Δήμαρχος απέστειλε εμπρόθεσμα (6/10), ενώ η καταληκτική μέρα υποβολής των προτάσεων είναι η 7/10 και ώρα 16:00. Συνεπώς η αιτίαση ότι ο Δήμος καθυστέρησε και μάλιστα αδικαιολόγητα να αποστείλει στοιχεία και ως εκ τούτου δεν υποβλήθηκε η πρόταση, είναι μια αιτίαση ψευδέστατη, χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα και τα αληθή γεγονότα.
·         Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μας ενημέρωσε στις 6/10 ότι η πρόταση είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%, συνεπώς η πρόταση δεν ήταν έτοιμη και ολοκληρωμένη για εμπρόθεσμη κατάθεση και υποβολή.
·         Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Δήμος ή το νησί έχασαν χρήματα από τη μη υποβολή της πρότασης, καθώς η σχετική απόφαση της Περιφέρειας ήταν μόνο για τη συμμετοχή στην υποβολή πρότασης στην ΕΕ. Το πρόγραμμα θα κρινόταν από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εξωτερικούς αξιολογητές μέχρι την προσεχή άνοιξη που θα γνωρίζαμε αν η πρόταση θα εγκρινόταν ή όχι. Είχε άραγε ο κ. Χάρος κάποια εσωτερική πληροφόρηση και γνώριζε από πριν τη σίγουρη έγκριση της πρότασης; Αν ναι, πρέπει να μας το πει. Συνεπώς τα περί 2 ή 2,5 εκατομμυρίων που δήθεν χάθηκαν ήταν μόνο ευχές και ουδέποτε χάθηκαν αυτά τα χρήματα από το νησί, ακριβώς επειδή ουδέποτε εγκρίθηκε ένα τέτοιο ποσό.
Διευκρινίζεται ότι υπεύθυνος για την υποβολή της πρότασης δεν ήταν ο Δήμος Κυθήρων αλλά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η εταιρεία συμβούλων ΟΙΚΟΜ Ε.Π.Ε., οι οποίοι είχαν κάθε δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της πρότασης. Η πρόταση δεν υποβλήθηκε επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι δεν την στηρίζει, όπως αποδεικνύεται από επιστολή του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δρόσου Κουτσούμπα, στις 7/10/2015. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πρόταση δεν υπεβλήθη για τεχνικούς λόγους με τους οποίους ο Δήμος Κυθήρων δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Πρέπει επίσης να τονιστεί, ότι για το όλο θέμα αλλά και τη μη υποβολή αντίστοιχης πρότασης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας η οποία δεν έτυχε της υποστήριξης που έπρεπε (εκεί όμως δεν είδαμε καμία ανάλογη αντίδραση, καίτοι η Ορνιθολογική έχει μέχρι σήμερα διαχειριστεί επιτυχώς 17 προγράμματα LIFE με 2 πανευρωπαϊκά βραβεία), ενημερώθηκε γραπτώς με επιστολή του Δημάρχου και η Περιφερειάρχης κα. Δούρου στις 21/09/2015, καθώς και τηλεφωνικά στις 07/10.
Τέλος, η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε αντιδράσεις από τους επαγγελματίες αλιείς των Κυθήρων, η δραστηριότητα των οποίων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και καταστροφές από τα θαλάσσια κοίτη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υποστήριζουμε την ανάγκη προστασίας τους, με τρόπο όμως λελογισμένο και σε συνεργασία με τους αλιείς), οι οποίοι δεν είχαν καμία ενημέρωση για το ζήτημα, ούτε κλήθηκαν σε διαβούλευση που είναι πάντοτε απαραίτητη πριν την υποβολή τέτοιων προτάσεων.
Η εσπευσμένη αντίδραση του κ. Χάρου, η αναιτιολόγητη επίθεσή του στο Δήμο και η συνακόλουθη τοποθέτησή του σε Μ.Μ.Ε. δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς ο Δήμος υποστήριξε την συγκεκριμένη πρόταση όπως ακριβώς του ζητήθηκε όπως εξάλλου αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24/9 στο οποίο ο κ. Χάρος ήταν παρών. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού ο Δήμος δεν είχε την ευθύνη υποβολής της πρότασης, και αφού η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο Δήμος Κυθήρων στηρίζει ενεργά κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που μπορεί να ταιριάξει στις ιδιαιτερότητες αλλά και την καθημερινή πραγματικότητα του τόπου και των κατοίκων του. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη μείωση των αλιευμάτων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία συγκεκριμένων ζωνών αναπαραγωγής, προκειμένου οι αλιείς μας να μην αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα υποαλίευσης στα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που ζητούν και οι ίδιοι. Ωστόσο, πριν από κάθε ενέργεια θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη δημόσια διαβούλευση και διάλογος, που στην συγκεκριμένη πρόταση δεν υπήρξε.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του δημότη κ. Πρωτοψάλτη σχετικά με το θέμα, καλά θα κάνει ο κ. Πρωτοψάλτης να μην αγγίζει το θέμα των ευρωπαϊκών και γενικότερων χρηματοδοτήσεων γιατί επί 8 χρόνια δικής του αντιδημαρχίας, το νησί βρισκόταν στην τελευταία θέση χρηματοδότησης μεγάλων έργων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Αυτοκριτική λοιπόν, γνώση των θεμάτων πριν τις δημόσιες τοποθετήσεις και καλλίτερη ενημέρωση, θα έκαναν πολύ καλό σε έναν δημότη που επιθυμεί δημόσιες παρεμβάσεις για ζητήματα που προφανώς αγνοεί.
Τέλος, ο πολιτισμός που διακρίνει τον κ. Χάρο αλλά και η παιδεία του, του επιβάλλουν να ανακαλέσει δημοσίως τα όσα έγραψε και είπε και την επόμενη φορά να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν κατηγορεί πρόσωπα που καθημερινά δίνουν πολύ μεγάλο αγώνα για την σωστή επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων ετών, για τα οποία ουδεμία δημόσια γραπτή τοποθέτηση της παράταξης του κ. Χάρου υπήρξε τους τελευταίους 13 μήνες. Τον ενημερώνουμε επίσης ότι οι δραστηριότητες του Δήμου και του Δημάρχου, για τις οποίες αναφέρθηκε σε ΜΜΕ με τρόπο ειρωνικό, πρέπει να δημοσιεύονται σύμφωνα με το Νόμο γιατί έτσι ενισχύεται η ενημέρωση των δημοτών που αποτελεί θεσμική και νομική υποχρέωση του Δήμου μας.
Η αντιπολίτευση έχει αξία όταν είναι εποικοδομητική και βασίζεται σε αλήθειες και όχι σε διαδόσεις και ιδεοληψίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Συνημμένα (Πατήστε πάνω στους τίτλους για να δείτε τα έγγραφα):

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου