Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Θαλάσσια ρύπανση και έντονη μυρωδιά πετρελαίου παρατηρήθηκε στις Βορειοανατολικές ακτές των Κυθήρων, το μεσημέρι του Σαββάτου 31/10.
Έκδηλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις αρχές και στους κατοίκους των Κυθήρων μετά τη νέα θαλάσσια ρύπανση που εντοπίζεται κυρίως στις ακτές της Αγίας Πελαγίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 
Έντονη μυρωδιά πετρελαίου αλλά και πυκνός αφρός (σαπουνάδα) καλύπτουν τις ακτές. Στην περιοχή αμέσως βρέθηκαν οι λιμενικές αρχές, ο Δήμαρχος Κυθήρων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τοπικοί φορείς καθώς και κάτοικοι προσπαθώντας να εκτιμήσουν την κατάσταση. Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν έχουν επιτρέψει μέχρι αυτή τη στιγμή τη συνολική εκτίμηση της ρύπανσης. Το τοπικό Λιμεναρχείο έχει ήδη συλλέξει δείγματα, για να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες αναλύσεις, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα υλικά που προκάλεσαν τη ρύπανση και από εκεί ίσως βρεθούν και οι υπαίτιοι. 
Πληροφορίες του σταθμού μας αναφέρουν πως ο Δήμαρχος Κυθήρων είχε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Καραμάνο και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρο, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν πως η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός όπου χρειαστεί για την αποκατάσταση της ρύπανσης. Επίσης επειδή το κόστος της απορρύπανσης αναμένεται να είναι μεγάλο, ο Δήμαρχος Κυθήρων προσανατολίζεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας να απευθυνθεί στο ''Πράσινο Ταμείο'' του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση της ζημιάς.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυθήρων έχει έρθει σε επικοινωνία με εξειδικευμένη εταιρεία για την απορρύπανση, η οποία ωστόσο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορεί ακόμα να κάνει καμία εκτίμηση ούτε να προϋπολογίσει τον χρόνο και το κόστος που θα απαιτήσει η διαδικασία. Υπεύθυνοι της εταιρείας αναμένονται στα Κύθηρα, στα μέσα της εβδομάδας, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφία: Piraeuspress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου