Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ MITSUBISHI CORPORATION ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Σύσφιγξη των Ελληνοϊαπωνικών σχέσεων, στενότερη πολιτιστική συνεργασία, επώνυμες παρουσίες και την μίνι παρουσίαση ενός τεχνολογικού κολοσσού περιελάμβανε η επίσημη τελετή δωρεάς από την Mitsubishi Corporation, μεγάλης ποσότητας τριών βιβλίων του Λευκάδιου Χέρν, στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα (Χαλάνδρι Αττικής), την Τετάρτη 11/11 με την συμμετοχή αρκετών παρευρισκομένων.
Παρόντες ήταν ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης, ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και περιφερειακός Διευθύνων Σύμβουλος σε Ευρώπη & Αφρική της Μitsubishi κ. Haruki Hayashi, ο Πρόεδρος της Mitsubishi Hellas A.E. κ. Toshinari Tanaka, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης, η κα. Μαρία Γενιτσαρίου υπεύθυνη για τη δημιουργία του ιστορικού κέντρου στη Λευκάδα για τον Λευκάδιο Χέρν, ο Πρόεδρος του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέσμου Φιλίας κ. Δήμος Βρατσάνος, ο συλλέκτης ερευνητής κ. Τάκης Ευσταθίου, η μεταφράστρια των βιβλίων κα. Τέτη Σώλου και από τα Κύθηρα ο γνωστός ζωγράφος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανώλης Χάρος, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Ειρήνη Βενέρη και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ανήκε στην οικογένεια της μητέρας του Λευκαδίου Χέρν στα Κύθηρα καθηγητής κ. Κλεομένης Πετρόχειλος.
Ο Ιάπωνας Πρέσβης αφού καλώς όρισε τους παρευρισκομένους ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Mitsubishi για αυτή την δωρεά. Ο Έλληνας Υπουργός από τη μεριά του δήλωσε πως Είμαστε Περήφανοι για την καταγωγή και την ευρωπαϊκή παρουσία του Λευκάδιου Χερν αλλά και της παρουσίας του στην Ιαπωνική παράδοση. Ευχαριστώ τους συντελεστές διάδοσης αυτής της παράδοσης στη χώρα μας, τον πρόεδρο της Mitsubishi για τη δωρεά των βιβλίων αλλά και τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα για την προσφορά του στην συνέχιση της παράδοσης του Λευκάδιου Χερν. Η Ελλάδα και η Ιαπωνία έχουν πολλά να προσφέρουν στα προβλήματα της Ελλάδας και να αποδείξουν πως η διεθνής συμμαχία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mitsubishi ανταπέδωσε τα καλά λόγια και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο από αυτό για να προωθήσω την κουλτούρα μεταξύ των χωρών από αυτή τη δωρεά ». 
Ιστορική αναδρομή για τη ζωή, το έργο και την σχέση του Εθνικού Ποιητή της Ιαπωνίας Λευκάδιου Χέρν με τα Κύθηρα παρουσίασε η κα. Μαρία Γενιτσαρίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μία μικρή παρουσίαση του εύρους των δραστηριοτήτων του Ιαπωνικού Κολοσσού ενώ στο τέλος προσφέρθηκαν κεράσματα με ασιατικές γεύσεις.
Τα βιβλία του Λευκάδιου Χέρν που δωρήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας έχουν μεταφρασθεί στα Ελληνικά με πρωτοβουλία του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς από την κα. Τέτη Σώλου και τώρα θα εμπλουτίσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες Γυμνασίων και Λυκείων της Χώρας.


Τα βιβλία του Λευκάδιου Χέρν 
ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi
ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και περιφερειακός Διευθύνων Σύμβουλος σε Ευρώπη & Αφρική της Μitsubishi κ. Haruki Hayashi 


το κοινό παρακολουθεί τις ομιλίες
η κα. Μαρία Γενιτσαρίου υπεύθυνη για τη δημιουργία του Ιστορικου Κεντρου στην Λευκάδα αφιερωμένο στον Λευκάδιο Χέρν
ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης
Η στιγμή που δίνονται τα πρώτα τρία βιβλία της δωρεάς 
Δώρισαν τον κ. Φίλη με παραδοσιακό Ιαπωνικό ένδυμα 
ο Πρόεδρος της Mitsubishi Hellas A.E. κ. Toshinari Tanaka 




Η ώρα του Σάκε! 
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης με τον Δημοτικό Σύμβουλο Κυθήρων κ. Χάρο 
Πηγαδάκι πριν την εκδήλωση, από αριστερά ο κ. Φίλης με την κα. Σώλου, τον κ. Πετρόχειλο, τον κ. Ευσταθίου και τον κ. Nishibayashi
Ασιατικές γεύσεις δοκίμασαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση 


Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης με τον Γλύπτη κ. Ευάγγελο Μουστάκα
από αριστερά ο Γλύπτης κ. Ευάγγελος Μουστάκας με τον Περιφερειακό Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mitsubishi κ. Haruki Hayashi και τον συλλέκτη κ. Τάκη Ευσταθίου
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης με τον Συλλέκτη κ. Τάκη Ευσταθίου
από αριστερά ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και περιφερειακός Διευθύνων Σύμβουλος σε Ευρώπη & Αφρική της Μitsubishi κ. Haruki Hayashi, Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης, ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi και ο Πρόεδρος της Mitsubishi Hellas A.E. κ. Toshinari Tanaka


Τα βιβλία που δωρήθηκαν στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας

Ρεπορτάζ - Κείμενο - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες - πληροφορίες: Μαρία Πετροχείλου
Φωτογραφία: translating - hearn.blogspot.gr
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου