Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΌΡΑΜΑ & ΈΡΓΟ - ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016.

Μαζί με τις ευχές μας για την νέα Χρονιά, κρίνουμε σκόπιμο να καταθέσουμε λίγες σκέψεις μας για την πολιτική κατάσταση στο νησί μας, συγκρίνοντας το παρελθόν με το παρόν γιατί έτσι μπορεί κανείς να διδαχθεί για το μέλλον.
Είναι γεγονός ότι όποιος δοκιμάσει με καλή πίστη να μπει στην Ελληνική πολιτική σκηνή, συνήθως συναντά την ειρωνεία αλλά και κακόβουλα σχόλια του τύπου «πάει για να φάει, ή του σάλεψε»!
Οι φίλοι και γνωστοί προφητεύουν "θα χάσεις το χρόνο σου, τα λεφτά σου και την οικογένειά σου, θα σου ρίξουν λάσπη και βρωμιά"
Από αυτό τον κανόνα δεν μπορούσε να εξαιρεθεί το νησί μας.

Το 2006 μια ομάδα Κυθήριοι αδιαφορώντας για όλα αυτά, αγνοώντας το προσωπικό κόστος, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το νησί μας και προβληματισμένοι για τη πορεία του την περιόδο εκείνη, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με την διοίκηση του τόπου μας. 
Είμαστε ερασιτέχνες στην πολιτική, κοινός παρανομαστής όλων η ανιδιοτελής προσφορά.
Την προσπάθειά μας αγκάλιασαν ευρύτερες ομάδες της κοινωνίας των Κυθήρων, πέρα και πάνω από κομματικούς η άλλους διαχωρισμούς. Επικεφαλής της προσπάθειας επελέγει να τεθεί ο Θόδωρος Κουκούλης μετριοπαθής, καλλιεργημένος Κυθήριος με εντιμότητα γνώση και εμπειρία.

Στις εκλογές του 2006 η παράταξη που δημιουργήσαμε "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΑΜΑ & ΕΡΓΟ", κόντρα στις προβλέψεις, κέρδισε άνετα τις εκλογές. Αντίπαλοί μας τότε, οι παλιές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είχαν διασπαστεί.
Από την πρώτη ώρα ανάληψης των καθηκόντων μας, με το βλέμμα μπροστά, δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τα πεπραγμένα των προκατόχων μας. Στην ατζέντα μας δεν υπήρχαν έλεγχοι, καταγγελίες, λασπολογία είς βάρος των αντιπάλων μας. Εργαζόμαστε για την υλοποίηση του προγράμματος το οποίο είχε εγκρίνει ο Κυθηραικός Λαός, χωρίς να ενδιαφερόμαστε για την προβολή του.

Με γνώμονα το συμφέρον των Δημοτών, υλοποίησαμε έργα και δράσεις που βελτίωσαν τις υποδομές και καλυτερεύσαν την ζωή των κατοίκων του νησιού μας.
Σε κάθε τομέα εργαζόμενοι σκληρά, πετυχαίναμε το καλύτερο. Το νησί μας ήταν τραυματισμένο από τον μεγάλο σεισμό, με συντονισμένες προσπάθειες εξασφαλίσαμε τις πιστώσεις ώστε να επουλωθούν όλες οι πληγές. 
Προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία αντιμετωπίστηκαν έξυπνα και μεθοδικά. Μετά το ατύχημα του "Μυρτιδιώτισσα", την αποχώρηση του "Ανδρέας" δρομολογήσαμε και πετύχαμε τις καλύτερες λύσεις. 
Στον τομέα της υγείας, με συνεργασία των αρμοδίων φορέων, κατασκευάστηκε και λειτουργεί νέο Νοσοκομείο στα Κύθηρα, έργο που κάποιοι δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν. 
Τολμήσαμε την ενοποίηση των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δύο εξαθέσια, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα της μαθητικής κοινότητας. Δημιουργήσαμε Δημοτική Βιβλιοθήκη, με άοκνες προσπάθειες πετύχαμε την αναστύλωση του κτηρίου, ώστε σήμερα τα Κύθηρα να διαθέτουν υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος κατασκευάστηκε και λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού στο Καψάλι, δρομολογήθηκε εξ αρχής η δημιουργία ΧΥΤΥ και ΣΜΑΥ στο Λαχνό,
Εφαρμόσαμε καινοτόμες λύσεις, για να είναι καθαρά τα Κύθηρα, δημιουργήσαμε υπηρεσία καθαριότητας, το νησί μας ήταν το πρώτο στο οποίο λειτουργεί ανακύκλωση. Με την τοποθέτηση ανοιχτών κοντέινερ σε κάθε χωριό εξαλείφθηκε το φαινόμενο της απόρριψης σκουπιδιών στα δάση, τα γεφύρια και στα ρέματα. Για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Λαχνό τα μεγάλα οχήματα, διανοίξαμε τον παρακαμπτήριο δρόμο στην Τρύπια Πέτρα. Έργο σπουδαίο για την εξυπηρέτηση της Ιεράς Μονής και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού του νησιού μας.
Προστατεύαμε το πράσινο, με τον καθαρισμό των ζωνών πυρασφάλειας στο δάσος του Γερακαρίου και του Ποταμού, την φύτευση και δημιουργία νέων αλσυλλίων.
Στον τομέα της ύδρευσης έργα, όπως η υδροδότηση των οικισμών, του Διακοφτιού, της Παλαιόπολης, του Προγκίου, των Κλαραδίκων, Κερομυτιανίκων, τα οποία αποτελούσαν αιτήματα δεκαετιών ικανοποιήθηκαν άμεσα. Η κατασκευή επτά νέων δεξαμενών, η κατασκευή νέων δικτύων και η αντικατάσταση παλαιών, η εγκατάσταση φίλτρων, η αδειοδότηση των υδροληψιών, βελτίωσαν την ποιότητα και την επάρκεια του νερού στο νησί. 
Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για την βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, αν δεν είχαν υλοποιηθεί οι παρεμβάσεις αυτές, στην Αγία Πελαγία, το Καψάλι, τον Αβλέμωνα, το Διακόφτι, την Πλατεία Αμμο, δεν θα μπορούσε κανένα, αλιευτικό η τουριστικό σκάφος να ελιμανίζεται στο νησί. 
Την ίδια τακτική ακολουθήσαμε σε όλους τους τομείς, επισκευάσαμε όλα τα κτήρια του Δήμου, κατασκευάσαμε έργα οδοποιίας σε κάθε οικισμό, ξεκινήσαμε την ασφαλτόστρωση των οδών προς τις δημοφιλείς παραλίες, κατασκευάσαμε μεγάλα έργα ανάπλασης στο Λιβάδι, το Μυλοπόταμο αλλά και μικρότερα σε άλλες περιοχές.
Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες το νησί μας να γίνει φιλικό για ιδιωτικές επενδύσεις.
Με όλο αυτό το γιγάντιο έργο σε εξέλιξη, ήταν εύκολη η επανεκλογή μας στις εκλογές του 2010. 
Νέες προκλήσεις με την οργάνωση του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Η ενσωμάτωση των Αντικυθήρων και η προσαρμογή στις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις, για τα νομικά πρόσωπα, την αναπτυξιακή Εταιρεία, με τροποποίηση του οργανισμού, τις νέες αρμοδιότητες, απαιτούσε εμπειρία γνώση και σκληρή δουλειά.
Αταλάντευτοι στις αρχές μας για διαφάνεια, δικαιοσύνη, αξιοκρατία εργαζόμαστε χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε ούτε να ευνοήσουμε κανένα. 
Εφαρμόσαμε εύστοχη οικονομική πολιτική, ολοκληρώσαμε τα προγραμματισμένα έργα, αλλά παρά την οικονομική κρίση, την δραστική περικοπή των χρηματοδοτήσεων, φροντίσαμε τα ταμειακά αποθέματα να αυξηθούν ώστε να μπορούν να συντάσσονται ισοσκελισμένοι αναπτυξιακοί προϋπολογισμοί τα επόμενα χρόνια.
Πετυχαίναμε κάθε στόχο, αυτό όμως εξόργιζε τους αντιπάλους μας και τα οικονομικά συμφέροντα που τους στήριζαν.
Μετά την ήττα τους το 2010, αγκαλιά με τη διαπλοκή, με ανώνυμες καταγγελίες στην αρχή και με επώνυμες στη συνέχεια, μας ενέπλεξαν σε δικαστική ταλαιπωρία. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας ήταν να χάσουμε την δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2014 παρότι ο συνδυασμός μας ήρθε πρώτος με μεγάλη διαφορά την πρώτη Κυριακή.

Παραδώσαμε οργανωμένο Δήμο διοικητικά και με οικονομική κατάσταση τέτοια όση, ελαχίστων Δήμων στην πατρίδα μας.
Περιμέναμε και εμείς, όπως πιστεύουμε και το σύνολο των συμπατριωτών μας, η νέα υπό τον κ. Χαρχαλάκη Δημοτική Αρχή, να πολιτευθεί με πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας, συνέχισης των θετικών ενεργειών των προκατόχων της. 
Μετά από δεκαπέντε μήνες, διαπιστώνουμε, "ενός ανδρός αρχή", αλαζονική, αυταρχική, με προφάσεις για δήθεν εφαρμογή των νόμων, αναποτελεσματική! 
Δείχνει να την ενδιαφέρει το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο, προσπαθεί να εμφανίσει τα ασήμαντα ως σημαντικά τα μικρά ως μεγάλα. Συνέπεια αυτής της αδυναμίας της, είναι οι συνεχείς επιθέσεις στην παράταξη μας για να κρύψει την ανεπάρκειά της.
Μας κατηγορεί ψευδώς για διάφορα, ότι δεν νομιμοποιήσαμε τα λιμάνια, για την διαχείρηση των κληροδοτημάτων, ότι διαγράφαμε παρανόμως λογαριασμούς ύδρευσης και άλλα ασήμαντα και φαιδρά. 
Στις επιθέσεις εναντίον μας συνεπικουρείται από κάποια εξαπτέρυγα ειδικευμένα στην προπαγάνδα στην παραπληροφόρηση και στον παρασιτισμό. 
Η περίοδος χάριτος παρήλθε, οι δεκαπέντε μήνες ήταν αρκετοί να ξεδιπλώσει την πολιτική της, να εμφανίσει τους στόχους της. Δυστυχώς αναλώθηκε σε σκιαμαχίες, στόχευσε την παράταξή μας ενώ στόχος της θα έπρεπε να είναι τα προβλήματα του τόπου. 
Γι αυτό αντιδρούμε και όχι γιατί έχουμε κάτι να φοβηθούμε η επειδή μας ενόχλησε η απώλεια της εξουσίας όπως συχνά γράφει. Λανθασμένα νομίζει, ότι με την λασπολογία και την κατασυκοφάντηση των στελεχών μας θα επιτύχει στο έργο της.

Λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του χρόνου που έφυγε, με τρία δημοσιεύματα συνεχίζει με ύβρεις, να συκοφαντεί, να απειλεί, χωρίς να απαντά όμως, σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που δημόσια θέσαμε. Δεν πτοούμεθα θα αντισταθούμε στην πρακτική τους, και την νέα χρονιά θα συνεχίσουμε με αλήθειες επιχειρήματα και προτάσεις για το καλό των νησιών μας και μόνο γιαυτό.

Ευχόμαστε σε όλους τους Κυθήριους και Αντικυθήριους
Ευτυχισμένο και παραγωγικό το 2016.

Πηγή: Νέα Πορεία Όραμα και Έργο (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου