Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΌΡΑΜΑ ΚΑΙ ΈΡΓΟ - ΠΕΡΙ ΔΑΙΔΑΛΩΔΟΥΣ, ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Ο κ. Χαρχαλάκης μετά την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης των δεξαμενών και των αντλιοστασίων, έργο αναγκαίο και χρήσιμο, με ανακοίνωση του προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες για την σπουδαιότητα του έργου, δεν παρέλειψε όμως, όπως το συνηθίζει, να αναφερθεί με υποτιμητικό τρόπο για το παρελθόν.
Διόρθωσε βέβαια τα ψεύδη και τις υπερβολές, τα οποία είχαν ακουστεί κατά την ενημέρωση των Κυθηραικών Σωματείων στην Αθήνα και όχι μόνον.
Ακολούθησε όμως ανακοίνωση του γνωστού εκπροσώπου του, ο οποίος για μιά ακόμη φορά με τα ειρωνικά σχόλια και τα γνωστά ψεύδη, έριξε λάδι στη φωτιά.
Πράγματι για να υδροδοτηθούν όλοι οικισμοί του νησιού, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν σαράντα οκτώ (48) δεξαμενές, δίκτυα αρκετές χιλιάδες μέτρα μήκος.
Το σύστημα ύδρευσης, άρχισε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 1960, από τις τότε Κοινότητες του νησιού και τους συνδέσμους Κοινοτήτων, "ΠΕΡΑΤΗ" για τις κοινότητες του Νοτίου τμήματος και "ΟΧΕΛΕΣ" για το Βόρειο τμήμα.
Από την ίδρυση του Δήμου γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των δικτύων, ώστε να υπάρχουν εναλακτικές λύσεις σε περίπτωση βλαβών, και κατά τις εργασίες συντήρησης και επέκτασης των δικτύων.
Την περίοδο 2007-2014, κατασκευάστηκαν επτά (7) νέες δεξαμενές, υδροδοτήθηκαν όσοι οικισμοί δεν είχαν υδροδοτηθεί ακόμη, όπως του Διακοφτιού, Προγκίου, Κλαραδίκων, κλπ. 
Αξιοποιήθηκαν πήγες οι οποίες δεν είχαν αξιοποιηθεί.
Οι πολυσυζητημένες γεωτρήσεις του Κακάβου υδροδοτούσαν μόνο τα Βιαράδικα των λίγων κατοίκων. 
Σήμερα το νερό του Κακάβου, με την κατασκευή δικτύου πολλών χιλιομέτρων και νέας δεξαμενής, φθάνει μέχρι την Καρβουνάδα.
Με μικρά έργα χαμηλού κόστους τριπλασιάσαμε την παροχή ύδατος από τις πήγες της Γωνίας, τους χειμερινούς μήνες το μισό νησί υδροδοτείται από αυτές τις πηγές.
Αντικαταστάθηκαν χιλιάδες μέτρα δικτύου αμιαντοσωλήνων, και έγιναν επεκτάσεις δικτύων στα Μητάτα, τον Μηλοπόταμο, τον Καραβά, τα Φράτσια, το Καψάλι, το Διακόφτι, τα Αρωνιάδικα, το Λιβάδι, τα Δόκανα, τα Καστρισιάνικα, την Παλαιόπολη, τα Λογοθετιάνικα κλπ.
Αξιοποιήθηκε η γεώτρηση στο Πρινολάγκαδο, ηλεκτροδοτήθηκε κατασκευάστηκε νέο δίκτυο και νέα δεξαμενή.
Αξιοποίηθηκε η γεώτρηση στα Κοκκινοχώραφα, από την οποία υδροδοτήθηκε το Διακόφτι, κατασκευάστηκε δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων και νέα δεξαμενή.
Αντικαταστάθηκε το δίκτυο από την γεώτρηση στην κακή Μέλισσα προς Μανιτοχώρι και Χώρα, κατασκευάστηκε νέα δεξαμενή ώστε να υδροδοτηθεί η περιοχή Μανιτοχωρίου και να υπάρχει εναλακτική λύση για την αναγκαία επισκευή της δεξαμενής της Χώρας.
Η Χώρα υδροδοτείται από την νέα δεξαμενή.
Παραλήφθηκαν συστήματα φίλτρων για τις περιοχές Πλατείας ´Αμμου, Καραβά και Αγίας Πελαγίας για την βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Τοποθετήθηκαν συστήματα αυτοματισμού για την λειτουργία των αντλιών και την πλήρωση των δεξαμενών.
Κάθε χρόνο περιοδικά γινόταν συστηματικός καθαρισμός των δεξαμενών από τις υπηρεσίες του Δήμου με το μόνιμο και εποχικό προσωπικό.
Εκτός αυτών, αποτυπώθηκαν όλα τα δίκτυα και αδειοδοτήθηκαν όλες οι υδροληψίες, εργασία επίπονη και χρονοβόρα.
Υπήρξε όμως πρόνοια και για το μέλλον, εκπονήθηκε μελέτη για την αξιοποίηση των πηγών στις ΟΧΕΛΕΣ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της υπηρεσίας υδάτων, στην περιοχή 1.500 κυβικά ημερησίως χάνονται στην θάλασσα. 
Εκπονήθηκαν μελέτες για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης στην Αγία Πελαγία και το Διακόφτι, δυναμικότητας 500 κυβικών ημερήσιως η κάθε μια.
Εκπονήθηκε επίσης πλήρης μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου στην Αγία Πελαγία.
Τα έργα αυτά είχαν υψηλό κόστος, έγινε προσπάθεια να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης. Λόγω της κρίσης δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν, όμως οι μελέτες είναι όριμες, υπάρχουν ως παρακαταθήκη για να υλοποιηθούν στο μέλλον.
Επιπλέον έγκαιρα ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης νέων γεωτρήσεων, οι τέσσερεις (4) γεωτρήσεις που διανείχθηκαν πρόσφατα ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού και ενεργειών της προηγούμενης Δημοτικής αρχής.
Χάρη σ αυτή την επιτυχή προνόηση, έχει την δυνατότητα η σημερινή Δημοτική αρχή, αν αξιοποιήσει τις σημαντικές ποσότητες νερού που βρέθηκαν, να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην παροχή ύδατος το καλοκαίρι παρά την χαμηλή βροχόπτωση.
Όλα αυτά, το τεράστιο έργο στον τομέα της ύδρευσης, προσπαθούν να μηδενίσουν, ίσως να μην είναι γνωστό γιατί δεν έγινε με τυμπανοκρουσίες και διαφήμιση, έγινε αθόρυβα με σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, δεν έβγαινε ανακοίνωση για κάθε ασήμαντη αφορμή.
Η σημερινοί υπεύθυνοι του Δήμου τα γνωρίζουν, αλλά τα αποσιωπούν.
Μάλλον ο κ. Χαρχαλάκης και οι υπόλοιποι σχολιαστές, νομίζουν ότι με το να κατηγορούν συνεχώς τους προκατόχους τους, και με το να προσπαθούν να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο, θα επιτύχουν. 
Μετά από 20 μήνες διοίκησης είναι ευχαριστημένοι γιατί κατάφεραν να καθαρίσουν πέντε δεξαμενές από τις σαράντα οκτώ;
Αναλώνονται στην επικοινωνία πολλά λόγια, με τις συνεχείς ανακοινώσεις τους δημιουργούν σύγχυση, αυτό πέτυχαν για το νερό, αλλά και με άλλες ανακοινώσεις το ίδιο κάνουν.
Πρόσφατα πρωτοκλασάτο στέλεχος ανακοίνωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας έχει μισθώσει στο ΝΑΤΟ έκταση 52 στρεμμάτων δίπλα στο Ναυτικό Παρατηρητήριο για την δημιουργία βάσης!
Περιμέναμε περισσότερη εγκράτεια από ορισμένους τουλάχιστον της δημοτικής αρχής για συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα.

Πηγή: Νέα Πορεία Όραμα και Έργο (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου