Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΟΙΩΝ

Για άλλη μια χρονιά ανοίγει τις «πύλες» του το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, στην Τ.Κ. του Αγίου Νικολάου Βοιών, στον Καβομαλιά.
Αρχής γενομένης από το Σάββατο, 9 Ιουλίου, και μέχρι την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, το Ενημερωτικό Κέντρο στο Απολιθωμένο Δάσος θα είναι ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ, κάθε μέρα, ενώ θα προσφέρεται ξενάγηση στον χώρο από τις Χριστίνα Δαμιανάκη και Μαρία Γαλήνη Πατσάκη.
Το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας το συναντάμε στον Δήμο Μονεμβασίας, πάνω στην ακτή, περίπου 18 χιλιόμετρα νοτίως της Νεάπολης και 7-8 χιλιόμετρα (τα 2-3 τελευταία καλά συντηρημένος χωματόδρομος) από το νοτιότερο χωριό της ηπειρωτικής Ευρώπης, τον Άγιο Νικόλαο Βοιών. Ενταγμένο σ’ ένα αρχετυπικό, εξαιρετικού φυσικού κάλλους τοπίο, απέναντι από τον ξακουστό «βράχο του Καβομαλιά»...
Πρόκειται, όπως έχουν αποδείξει οι επιστημονικές μελέτες του ομότιμου καθηγητή Παλαιοντολογίας – Παλαιοβοτανικής του ΕΜΠ, Ευάγγελου Βελιτζέλου, για ένα τεράστιο «ανοιχτό» γεωλογικό μουσείο, μοναδικό στον πλανήτη, λόγω της σπανιότατης μορφής απολίθωσης (ασβεστίωση).
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, λοιπόν, «…πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, στην περιοχή του σημερινού Καβομαλιά, αλλά και σ' ολόκληρη την ακτογραμμή των Βατίκων, υπήρχε ένα τεράστιο φοινικόδασος, το οποίο ευνοούσε το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Στο δάσος αυτό, οι φοίνικες και οι χουρμαδιές φύονταν δίπλα δίπλα με κωνοφόρα και πλατύφυλλα δέντρα. Ωσπου, μια βίαιη θαλάσσια επίκλιση έπληξε την παραλιακή ζώνη»…
…Περισσότερα για το γοητευτικό αυτό «παραμύθι», κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή!
Ως Σύλλογος Αγιονικολαϊτών «Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ» ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Μονεμβασίας και το Τοπικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου για τις προσπάθειες ανάδειξης του γεωλογικού μας πλούτου. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους μέχρι τώρα ξεναγούς μας: τη Μαρία Ζευγολατάκου, τον Κώστα Αναστασάκη, τη Χριστίνα Δαμιανάκη, την Κωνσταντίνα Καρρά και τον Πάνο Τσέγκα.


Το ΔΣ του Συνδέσμου Αγιονικολαϊτών «Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ».

Πηγή: Καλλιόπη Λιβανού (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου