Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

H ΟΜΙΛΙΑ TOY ΕΜΜ. ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ: ''ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΆΝΩ ΛΙΒΑΔΙ & Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΝΤΕΛΕΤΟΥ'' 10/7/2016 (VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ένα όμορφο και συνάμα επιμορφωτικό ταξίδι στο χρόνο και στην ανθρωπογεωγραφία των οικισμών του Άνω Λιβαδίου και στην ιστορία του Ιερού Ναού της Παναγίας Κοντελετούς, μας προσέφερε ο ερευνητής και εκδότης της εφημερίδας ''ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ'' κ. Μανώλης Καλλίγερος, την Κυριακή 10 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο της Κοντελετούς.
Ο κ. Καλλίγερος μας ανέπτυξε την έρευνά του σχετικά με τον χώρο αλλά και τους ανθρώπους που καθόρισαν την ιστορική πορεία του οικισμού Άνω Λιβάδι στην πορεία των χρόνων. Το Άνω Λιβάδι ως ονομασία μιας ευρύτερης περιοχής που περικλείει και αρκετούς μικρότερους οικισμούς, συναντάται συχνότερα τον 16ο αιώνα, ωστόσο ο κ. Καλλίγερος αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία σχετικά με έγγραφα είσπραξης φόρων στα μέσα του 15ου αιώνα μ.Χ. που αποτελούν τη μέχρι στιγμής παλαιότερη αναφορά ως ''Prado Livadi''.
Βασικός άξονας της έρευνας για το Άνω Λιβάδι είναι, όπως ανέφερε ο κ. Καλλίγερος, ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα που χρονολογείται τον 10ο αιώνα μ.Χ. (ίσως και παλαιότερα) και τα ευρήματα σε αυτόν, τα οποία μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Λιβάδι είχε αδιάλειπτη κατοίκηση από τότε μέχρι και σήμερα. Οι οικισμοί που συγκροτούν το Λιβάδι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις οικογένειες που έμεναν σε αυτούς και πήραν τα ονόματά τους από τα επίθετα των οικογενειών που κατοικούσαν εκεί.
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Κοντελετούς χρονολογείται τον 16o αιώνα μ.Χ. (υπάρχουν στοιχεία και για προγενέστερη ύπαρξη ναού στο ίδιο σημείο από τον 14ο αιώνα) και αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία αναφοράς της περιοχής.
Ο κ. Καλλίγερος αναφέρθηκε αναλυτικά σε έναν προς έναν τους οικισμούς του Λιβαδίου, τα νέα στοιχεία στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στην ιστορική πορεία του Ιερού Ναού της Παναγίας Κοντελετούς, που μπορείτε να τα ακούσετε στο video που ακολουθεί.
Την ιδέα για την ομιλία και την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο εφημέριος ιερέας Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης, ο επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Φατσέας, η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας κα. Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου περιουσίας Κυθήρων-Αντικυθήρων κ. Παναγιώτης Κομηνός, εκπρόσωποι Κυθηραϊκών Σωματείων και Ιδρυμάτων και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.
Μετά την ομιλία του ο κ. Καλλίγερος απάντησε σε ερωτήματα του κοινού. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κεράσματα στους παρευρισκομένους.
Ο κ. Μανώλης Καλλίγερος γεννήθηκε στα Κύθηρα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως στέλεχος Ελληνικών και ξένων τραπεζών. Από το 1988 εκδίδει την εφημερίδα ''ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ'', ενώ από το 1991 εκδίδει τον Ιστορικό και Τουριστικό Οδηγό ''ΚΥΘΗΡΑ'' που κυκλοφόρησε σε 5 γλώσσες και πολλαπλές εκδόσεις. Το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τη συνοπτική ιστορία των Κυθήρων έχοντας κάνει 4 εκδόσεις μέχρι σήμερα. Τέλος εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή μας αποτελούν τα δύο του πονήματα ''ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ'' (2002) και ''ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ'' (2011) από τις εκδόσεις της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών, που αποτελούν μοναδική παρακαταθήκη για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.



ο ερευνητής και εκδότης της εφημερίδας ''ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ'' κ. Μανώλης Καλλίγερος



ο κ. Βασίλης Λευθέρης 
ο Συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιμάτης, Πρόεδρος του Κ.Ι.Π.Α.  
ο εφημέριος ιερέας Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος

ο κ.Θοδωρής Καραβουσάνος επιμελήθηκε τον μπουφέ 

το video της εκδήλωσης - ολόκληρη η ομιλία του κ. Καλλίγερου


Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Κάμερα - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου