Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ, ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΠ - ΠΓΕ ΑΛΛΑ & ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 27/5

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αγροτών και παραγωγών των Κυθήρων πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την ελαιοκομία στη σύγχρονη εποχή και την δακοκτονία που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Κυθήρων, το Σάββατο 27 Μαΐου στο Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτού.
Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο γεωπόνος μελετητής κ. Ιωάννης Γρηγοράτος και μαζί με τον συνεργάτη του γεωπόνο κ. Τάσο Λάμπρου παρουσίασαν στο κοινό τα δεδομένα της ελαιοκομίας στην εποχή μας μέσα από αναλυτικούς πίνακες, αριθμούς και με συγκριτικά δεδομένα από μεσογειακές χώρες που διεκδικούν, χρόνο με το χρόνο, όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενδυνάμωσης των συνεταιρισμών και στην συλλογική δράση που μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στην περιοχή μας καθώς και για την διαδικασία κατοχύρωσης τοπικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).
Χαρακτηριστικά παραδείγματα το τσιριγώτικο μέλι, τα παξιμάδια και το ελαιόλαδο, τοπικά προϊόντα των Κυθήρων που θα έπρεπε ήδη να έχουν κατοχυρωθεί αν όχι ως ΠΟΠ σίγουρα ως ΠΓΕ, αλλά η προχειρότητα προσέγγισης της διαδικασίας από πλευράς των Κυθηρίων υπευθύνων, μέχρι τώρα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.
Τέλος οι ομιλητές γεωπόνοι έκαναν εκτενή αναφορά στον δάκο και στους τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισής του. Ο δάκος είναι ένα απ τα βασικότερα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών στα Κύθηρα αλλά και γενικότερα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας έγινε και παρουσίαση μιας νέας παγίδας κατά του δάκου η οποία στην μέχρι τώρα εφαρμογή της στην Λακωνία έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.
Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη στα Κύθηρα της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου, το έργο της οποίας έχει ήδη αποτελέσματα στα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, την ΕΑΣ Λακωνίας και συνεργαζόμενους γεωπόνους έχει διοργανώσει δράσεις, ενημερώσεις προγράμματα που ωφελούν τα μέλη της αλλά και γενικότερα όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, γι' αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενδυναμωθεί στο μέλλον.




ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Κυθήρων κ. Νίκος Δάβαρης 


ο γεωπόνος μελετητής κ. Ιωάννης Γρηγοράτος 








ο γεωπόνος μελετητής κ. Τάσος Λάμπρου 




το video της εκδήλωσης:
 


Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου