Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.6.2017

Με αφορμή την σοβαρή μηχανική βλάβη που έχει εδώ και ημέρες υποστεί το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, και παρά το γεγονός ότι το θέμα αφορά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ο Δήμος Κυθήρων γνωστοποιεί με υπευθυνότητα και χωρίς ακρότητες τα εξής:
1. Από την πρώτη ημέρα κατά την οποία το πλοίο δεν επέστρεψε στα εγκεκριμένα του δρομολόγια, ο Δήμαρχος προσωπικά και η Δημοτική Αρχή βρίσκονται σε καθημερινή επαφή και επικοινωνία τόσο με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, όσο και με κάθε άλλο πολιτικό και υπηρεσιακό παράγοντα (Βουλευτές, Περιφέρεια, Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών κ.λπ). Εξαρχής διευκρινίστηκε από την εταιρεία ότι το ζήτημα είναι αμιγώς μηχανικό και δεν μπορούσε να προβλεφθεί το μέγεθος αλλά και η σοβαρότητα της βλάβης αυτής και μάλιστα εν μέσω θερινής περιόδου, κατά την οποία κάθε εταιρεία επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το κέρδος της λόγω της τουριστικής κίνησης. Θεωρούμε αδιανόητο η ΛΑΝΕ να μην επιθυμεί να εκτελέσει δρομολόγια τη θερινή περίοδο, τη στιγμή που τα εκτελούσε σε μήνες χαμηλής ή σχεδόν μηδενικής τουριστικής κίνησης (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος). 

2. Μόλις γνωστοποιήθηκε η σοβαρότητα της βλάβης, η Δημοτική Αρχή ζήτησε (προφορικά αλλά και εγγράφως) την αντικατάσταση του πλοίου με άλλο αναλόγων προσόντων, προκειμένου να μην παραμείνουν ανεκτέλεστα δρομολόγια με βάση τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί πολλές κρατήσεις δωματίων και ενοικιαζομένων ΙΧ στο νησί. Η ΛΑΝΕ με επιστολή της προς το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα καθώς λόγω της θερινής περιόδου δεν υπάρχει διαθέσιμο πλοίο που να δύναται να προσεγγίσει στους λιμένες Αντικυθήρων και Κισσάμου που πρέπει υποχρεωτικά να εξυπηρετηθούν με βάση τη σύμβαση της εταιρείας με το Δημόσιο. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να ζητά την πραγματοποίηση έκτακτων προσεγγίσεων στα Κύθηρα (έστω και χωρίς προσέγγιση στα Αντικύθηρα και την Κίσσαμο) με προτεινόμενο δρομολόγιο το Πειραιάς-Κύθηρα-Σούδα, κάτι για το οποίο αναμένεται απάντηση καθώς ζητήθηκε και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
3. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης έχει ήδη απευθύνει επιστολή και έχει επικοινωνήσει με τους Δημάρχους Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα και Κισσάμου κ. Θεόδωρο Σταθάκη, ζητώντας δυναμικές και εκ μέρους τους παρεμβάσεις για το ζήτημα, καθώς το ανεκτέλεστο των δρομολογίων επηρεάζει αρνητικά και τις δικές τους περιοχές.
4. Σε επικοινωνία του Δημάρχου με την πλοιοκτησία του τοπικού πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, ζητήθηκε η συνδρομή του τοπικού πλοίου στην άμβλυνση των συνεπειών της ακινησίας του ΚΟΡΝΑΡΟΣ και ήδη ανακοινώθηκε ότι το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ θα εκτελέσει (εφόσον απαιτηθεί από την κίνηση) έκτακτα δρομολόγια από και προς τη Νεάπολη Λακωνίας. Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά τους κ.κ. Τουρλομούση και Τσαϊλά για την διαρκή διάθεση προσφοράς τους προς το νησί.
5. Ήδη η Δημοτική Αρχή έχει επικοινωνήσει με την διοίκηση των αεροπορικών εταιρειών OLYMPIC AIR και SKY EXPRESS και ζήτησε την πραγματοποίηση περισσότερων πτήσεων από Αθήνα προς Κύθηρα με ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική, τουλάχιστον για το ερχόμενο δεκαήμερο. Εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις ήδη ανακοινωθείσες προγραμματισμένες πτήσεις των επομένων ημερών, ενώ εξετάζεται το αίτημα του Δημάρχου για πραγματοποίηση έκτακτων πτήσεων από Χανιά προς Κύθηρα μέχρι την επιστροφή του ΚΟΡΝΑΡΟΣ στα δρομολόγιά του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες του νησιού μας από την Κρήτη. Το ζήτημα εξετάζεται επιχειρησιακά.
6. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό για το ακτοπλοϊκό ζήτημα των Κυθήρων, στην οποία έχει ζητηθεί η παρουσία των τοπικών Βουλευτών, της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων. Η ακριβής ημέρα και ώρα θα καθορισθεί εντός των επομένων ημερών.
7. Είναι σαφές ότι οι δυνατότητες ενός Δήμου για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι περιορισμένες, αφού οι Δήμοι δεν διαθέτουν πλοία, ούτε δύνανται να τα επισκευάζουν, ούτε έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώσουν σε αντικατάσταση πλοίων. Η συγκεκριμένη βλάβη ήταν απρόβλεπτη και δεν σχετίζεται με την προ ολίγων ετών προσπάθεια της ΛΑΝΕ να διακόψει πρόωρα τη σύμβασή της, καθώς τότε το ζήτημα ήταν αμιγώς πολιτικό και όχι τεχνικής φύσεως και δικαιολογημένα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας με αποτέλεσμα την παραμονή της ΛΑΝΕ στη γραμμή. Τα περιθώρια παρέμβασης στο τωρινό πρόβλημα είναι εξαιρετικά περιορισμένα αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία να αντικαταστήσουν το ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ειδικά εν μέσω θερινής περιόδου.
8. Ο Δήμος στηρίζει όσους επαγγελματίες αξιώσουν αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος και προς τούτο συγκεντρώνει σχετικά στοιχεία. Ο Δήμος δεν μπορεί (νομικά) να υποκαταστήσει τον κάθε ιδιώτη στην αξίωση αποζημίωσης, όμως διαθέτει το Νομικό του Σύμβουλο για την παροχή εξειδικευμένης συνδρομής επί του θέματος. 
9. Η προσωρινή διακοπή δρομολογίων του ΚΟΡΝΑΡΟΣ δεν μας αποτρέπει από το να συνεχίσουμε τη δυναμική προώθηση των Κυθήρων ως ενός δυναμικά ανερχόμενου προορισμού, τόσο σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα. Ήδη ο Δήμος μας ανανέωσε τη σύμβασή του με τον ΟΤΕ και έτσι το τηλεοπτικό spot του Δήμου θα προβάλλεται μέσα από την πλατφόρμα του ΟΤΕ TV και OTE HISTORY για το επόμενο έτος εντελώς δωρεάν για το Δήμο. Παράλληλα, προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στη μεγάλη έκθεση περιπατητικού τουρισμού της Γερμανίας TOURNATUR στο Ντύσελντορφ τον προσεχή Σεπτέμβρη, ενώ βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΙΠΑ, την Paths of Greece και τον οργανισμό MEDINA για την ολοκληρωμένη ιστορική ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού, κάτι που μπορεί να διευρύνει σταθερά και ποιοτικά την τουριστική μας σεζόν.
10. Η Δημοτική Αρχή καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την διατήρηση του υψηλότατου επιπέδου καθαριότητας που υπάρχει στα Κύθηρα, αλλά και της ομάλης υδροδότησης του νησιού, καθώς οι βροχοπτώσεις του χειμώνα δεν κάλυψαν επαρκώς τη λειψυδρία του 2016. Επιπλέον, το νησί μας αναβαθμίζεται τουριστικά με τα μεγάλα έργα αναπλάσεων οικισμών (Μητάτα που ολοκληρώθηκε, Φράτσια που δημοπρατείται κ.λπ.), την τακτοποίηση και τον ευπρεπισμό δημοσίων χώρων (αποκατάσταση λακούβων, νέες πινακίδες σήμανσης, νέοι κάδοι και καλάθια απορριμμάτων, παγκάκια, δίκτυα φωτισμού κ.λπ.), την 12ωρη λειτουργία των αρχαιολογικών μας χώρων και μνημείων, την πραγματοποίηση δεκάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η προσπάθεια αυτή, αλλά και οι προσπάθειες εξωστρέφειας των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, δεν θα πέσουν στο κενό από ένα απρόβλεπτο πρόσκαιρο μηχανικό ζήτημα που προέκυψε στο ένα εκ των 2 πλοίων που εξυπηρετούν τη γραμμή μας. Το τοπικό πλοίο και οι αεροπορικές συνδέσεις εξακολουθούν να φέρνουν κόσμο στο νησί μας και θεωρούμε ότι η ζημία από τα ανεκτέλεστα δρομολόγια του ΚΟΡΝΑΡΟΣ θα καλυφθεί εν πολλοίς από άλλες πηγές.
11. Η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να στηρίζει το διαχωρισμό των επιδοτούμενων γραμμών δημόσιας υπηρεσίας σε περιφερειακή και τοπική, στηρίζει χωρίς αστερίσκους τη διατήρηση της σύνδεσης με τον Πειραιά και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι προτάσεις μας για τη νέα δρομολογιακή περίοδο, επιμένοντας σε πολυετείς συμβάσεις αλλά και σε αντικατάσταση των παλαιών πλοίων με νεότερα. 
Διαβεβαιώνουμε ότι παρακολουθούμε στενά το ζήτημα, όμως η επίλυση μιας εξαιρετικά σοβαρής μηχανικής βλάβης ενός πλοίου δεν εμπίπτει στη σφαίρα των δυνατοτήτων κανενός Δήμου. Χρέος μας είναι η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων και αυτό κάνουμε με όλες τις παραπάνω ενέργειες. Θεωρούμε ότι στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι επαγγελματίες του νησιού μας, τους οποίους πάντα θα στηρίζουμε σε κάθε ενέργειά τους.
Αναμένουμε τέλος από τη ΛΑΝΕ να υλοποιήσει την γραπτή δέσμευσή της προς το αρμόδιο υπουργείο σύμφωνα με την οποία "το πλοίο θα είναι σε ετοιμότητα για εκτέλεση των εγκεκριμένων δρομολογίων του την 29-6-2017".

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου