Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - Η ΛΑΝΕ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.6.2017

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι ματαιώσεις δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ (αμέσως μετά τη νόμιμη ετήσια ακινησία του) βρίσκομαι σε συνεχή επαφή τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και με τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας και με κάθε άλλο αρμόδιο, αλλά και με τη διοίκηση της ΛΑΝΕ. Είναι σαφές ότι ένας Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε πλοία να δρομολογεί, ούτε επισκευές να πραγματοποιεί σε αυτά, αλλά ούτε και να υποκαθιστά τις ναυτιλιακές εταιρείες, τους πράκτορες και το καθ΄ ύλιν αρμόδιο Υπουργείο που έχουν την απόλυτη ευθύνη σε τέτοια θέματα. Η ευθύνη του Δήμου είναι η άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης (με κάθε νόμιμο μέσο) προς τους αρμόδιους ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, κάτι που γίνεται από την πρώτη στιγμή.

Σήμερα είχα εκτεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, τους Βουλευτές κ. Θοδωρή Δρίτσα (πρώην Υπουργό Ναυτιλίας), κα. Γεωργία Γεννιά, κα. Ελένη Σταματάκη και κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παν. Χατζηπέρο καθώς και τα εμπλεκόμενα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από τη ΛΑΝΕ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΝΝΠ, και η οποία μου μεταφέρθηκε προ ολίγου από τον ίδιο τον Υφυπουργό, το πλοίο βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επισκευής της μηχανής (κουζινέτα), η οποία εκτελείται από εξειδικευμένα συνεργεία και επρόκειτο σήμερα να κάνει δοκιμαστικό πλου προκειμένου να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του. Ωστόσο αποφασίστηκε να αντικατασταθεί ακόμα ένα εξάρτημα στη μηχανή και η δέσμευση της ΛΑΝΕ είναι ότι θα επανέλθει στα δρομολόγια μέχρι την Παρασκευή.
Διαβίβασα στον Υφυπουργό και τους Βουλευτές την μεγάλη απογοήτευση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των κατοίκων, καθώς το πλοίο όφειλε να επιστρέψει από την ετήσια ακινησία του πλήρως επισκευασμένο και λόγω των συνεχών (μετά την ακινησία) βλαβών, οι ακυρώσεις εκδρομέων από την Κρήτη, το Γύθειο και τον Πειραιά είναι αρκετές, γεγονός που επιβαρύνει αρνητικά τα τοπικά εισοδήματα.
Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να εκτελεστούν τα δρομολόγια με άλλο πλοίο για όσο χρονικό διάστημα επισκευάζεται το ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ωστόσο λάβαμε την απάντηση ότι δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο πλοίο τουλάχιστον για την παρούσα περίοδο. Σύμφωνα με το άρθρο VI παρ.1 της σύμβασης της ΛΑΝΕ με το Ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των γραμμών μας, η αντικατάσταση του ΚΟΡΝΑΡΟΣ με άλλο πλοίο αναλόγων προσόντων δεν είναι υποχρεωτική αλλά δυνητική.
Αναμένω την αυριανή ενημέρωση από το ΥΝΝΠ για να καθορίσουμε περαιτέρω ενέργειες, ενώ ζήτησα από τον Υφυπουργό κ. Σαντορινιό να επισκεφθεί το νησί μας μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να συζητήσουμε για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις μετά το 2017, καθώς λόγω των συνδυασμένων μεταφορών και των διευρωπαϊκών δικτύων που προωθεί η Ε.Ε. θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και αλλαγές, στις οποίες οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν.

Πηγή: Στράτος Χααρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου