Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7.6.2017


Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης 7/6 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου με 16 θέματα ημερήσιας διάταξης.
Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης ενημέρωσε για την άκρωςικανοποιητική πορεία των έργων αποκατάστασης των παράνομων ΧΑΔΑ στο Λαχνό και στα Αντικύθηρα, για τα οποίά θα υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι επίσκεψη στο νησί της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας της Περιφέρειας. Επίσης ανέφερε για την χρηματοδότηση του Δήμου με 25.000€ από το Πράσινο Ταμείο, για την εντός των επομένων ημερών ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης των Μητάτων που θα εγκαινιαστεί στις αρχές Ιουλίου από τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. John Griffin αλλά και για τα τεράστια προβλήματα στις δημοπρασίες των έργων λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στη νομοθεσία, στις οποίες οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι αδυνατούν αντικειμενικά να προσαρμοστούν. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος ξεκίνησε τις κατασχέσεις οφειλών και την ποινική διαδικασία για περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών που αγνοούν συστηματικά και προκλητικά τις οφειλές τους προς το Δήμο, δεν εντάσσονται σε ρύθμιση ή δεν την εξυπηρετούν και έχουν αποδεδειγμένη οικονομική και περιουσιακή δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους. 
Το Δ.Σ. όρισε τις 3 ειδικότητες που θα προσληφθούν στο Δήμο μέσα από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ για την κάλυψη κενών μόνιμων οργανικών θέσεων και αποφάσισε την πρόσληψη α) ενός ΠΕ κλάδου Μηχανολόγων Μηχανικών, β) ενός ΠΕ κλάδου Χημικών Μηχανικών και γ) ενός ΤΕ κλάδου Διοικητικού – Λογιστικού. Σημειώνεται πως ακόμα και με αυτές τις τρεις προσλήψεις που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον Δήμο μας δεν μειώνεται, καθώς οι ανάγκες σε μόνιμες προσλήψεις παραμένουν μεγάλες, τόσο για το Δήμο όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα. 
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε την χρηματοδότηση ύψους 1.981.396€ από το Π.Ε.Π. Αττικής που αφορά στην Πράξη με τίτλο «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Θέση σε Λειτουργία Εξοπλισμού Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού για την Ασφαλή Επίβλεψη και Λειτουργία των Δικτύων Ύδρευσης του Δήμου Κυθήρων». Το έργο αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του δικτύου ύδρευσης, θα μειώσει πολύ τις αδιάγνωστες διαρροές εξοικονομώντας μεγάλη ποσότητα υδάτων που σήμερα χάνονται και θα εκσυγχρονίσει συνολικά 51 εγκαταστάσεις (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, βανοστάσια) του δημοτικού δικτύου ύδρευσης. 
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίασή του, το Δ.Σ.:
Ενέκρινε το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κυθήρων για το 2017. Το «3ο Ταξίδι στα Κύθηρα» περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, τόσο ιδιωτών και φορέων, όσο και αμιγώς δημοτικές, που συμβάλουν στην ευρύτερη προβολή του νησιού μας. Το πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών. 
Αποδέχθηκε τις μελέτες και όρισε τον τρόπο εκτέλεσης των έργων: 
α) Συντήρηση Κτιρίων Στέγασης Σχολικών Μονάδων, προϋπολογισμού 100.000€. Θα γίνουν εργασίες συντήρησης στο Γυμνάσιο-Λύκειο, το Δ.Σ. Χώρας, το Δ.Σ. Ποταμού και το Νηπιαγωγείο Αγ. Πελαγίας.
β) Πλακόστρωση οικισμού Σκλαβιάνικα Τ.Κ. Μητάτων, προϋπολογισμού 65.000€. Πρόκειται για πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που δεν είχε συμπεριληφθεί στην μελέτη ανάπλασης του οικισμού, αν και έχει άμεση συνάφεια με αυτήν. 
Υπενθυμίζεται ότι με τις διαρκείς νομοθετικές αλλαγές σχετικά με τα δημόσια έργα, πλέον όλες οι δημοπρασίες γίνονται στον Πειραιά με πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, που επιβαρύνουν διοικητικά αλλά και οικονομικά τους μικρούς Δήμους. 
Το Δ.Σ. έλαβε αποφάσεις και για άλλα τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. 
Πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ., συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή η οποία ενέκρινε τις διακηρύξεις για 4 νέα σημαντικά έργα: 
α) Κατασκευή προστατευτικού τοιχίου Καψαλίου με προϋπολογισμό 20.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 27/6)
β) Επισκευή Δημοτικού Καταστήματος Ποταμού με προϋπολογισμό 200.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 4/7)
γ) Συντήρηση – Επισκευή Δημοτικής Οδοποιίας με προϋπολογισμό 310.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 6/7)
δ) Επισκευή Δεξαμενών – Αντλιοστασίων Δήμου Κυθήρων – Β΄ Φάση με προϋπολογισμό 100.000,00€ (ημ/νία δημοπρασίας: 11/7)
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την δημοπράτηση κατά τις ημερομηνίες αυτές των ανωτέρω έργων είναι η έκδοση της αναμενόμενης επί 2 εβδομάδες Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την μη άμεση εφαρμογή των νέων τιμολογίων στα δημόσια έργα (που ισχύουν αιφνιδιαστικά από 19/5), σε διαφορετική περίπτωση οι ημερομηνίες των δημοπρατήσεων θα μετατεθούν για αρκετά αργότερα καθώς οι μελέτες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας με τις νέες τιμές.

Πηγή: kythira.gr
Φωτογραφία: PhotoCerigo (αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου