Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΌΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ 24/10 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Συνεδρίασε τη Τρίτη 24.10.2017, σε πλήρη σύνθεση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων προκειμένου να αποτιμήσει τις ενέργειες, που έγιναν στην περιοχή για την αντιπυρική προστασία και να κάνει το αναγκαίο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.α. )
Το Σ.Ο.Π.Π. συνεκλήθη από τους Αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς Γ. Γαβρίλη και Νήσων Π. Χατζηπέρο και συμμετείχαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Στρ. Δαβάκη, εκπρόσωποι όλων των Δήμων της περιοχής, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της ΔΕΔΔΗΕ, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων κ.ά.
Αποτιμώντας την αντιπυρική περίοδο ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος εστίασε στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις Σπέτσες (1.8.2017) και στα Κύθηρα (4.8.2017) κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι είναι απαραίτητο:
(α) Να ενισχυθούν τα πυροσβεστικά κλιμάκια των νησιών με προσωπικό και μέσα προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση παρέμβασή τους και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την έναρξή τους.
(β) Να συγκροτηθεί μητρώο υδροφόρων από την όμορη Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και τους γειτονικούς Δήμους.
(γ) Να δρομολογηθεί ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα στο αεροδρόμιο των Κυθήρων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις λόγω καθυστερήσεων.
(δ) Να επενδυθούν τα «γυμνά» ηλεκτροφόρα καλώδια σε δασικές εκτάσεις (Πευκοδάσος Σπετσών) από τη ΔΕΔΔΗΕ και
(ε) Να εκτελούνται επιμελώς οι εργασίες αποψίλωσης και αποξύλωσης.
Ως προς το σχεδιασμό της χειμερινής περιόδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης παρουσίασε εν συντομία τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής αλλά και τις μελέτες που γίνονται από τις υπηρεσίες των Π.Ε Πειραιά και Νήσων.
Στη συνεδρίαση αναδείχθηκε η ανάγκη για:
- Να υπάρχει επιμελής καθαρισμός των ρεμάτων από ογκώδη υλικά ή απορρίμματα.
Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις δύο Π. Ε. προϋπολογισμού 650.000€
- Καθαρισμό και συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών.
-Την έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αλατιού για την περίπτωση χιονοπτώσεων καθώς και την ανάγκη συντήρησης και ετοιμότητας των μηχανημάτων.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Αντιπεριφέρειας Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου