Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ''ΛΑΔΩΜΑ'' ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 27/10 - ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΌΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΣΕ ΈΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα πρωτοβρόχια στα Κύθηρα σήμαναν και την εκκίνηση της φετινής ελαιοκομικής περιόδου. Την Παρασκευή 27/10 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λειβαδίου πραγματοποίησε το λεγόμενο ''λάδωμα'' του εργοστασίου του, βγάζοντας τις πρώτες παρτίδες ελαιολάδου για την φετινή χρονιά.
Το ''ποδαρικό'' με τις ελιές τους έκαναν ο κ. Ιερώνυμος Τζάννες και η οικογένεια Στάθη (από το Κεραμωτό).
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λειβαδίου μπαίνοντας σε μια νέα εποχή, με πολλά τμήματά του πλήρως εκσυγχρονισμένα, περιμένει κι εφέτος τους παραγωγούς να βγάλουν ποιοτικό ελαιόλαδο δίνοντας παράλληλα και την δυνατότητα, κατόπιν συνεννόησης, να βγάζει  ελαιόλαδο από ελιές βιολογικής καλλιέργειας, ξεχωριστά.
Καλή ελαιοκομική χρονιά!

Ο TSIRIGO FM 105,6 συμμετείχε στο φετινό ''λάδωμα'' του Συνεταιρισμού Λειβαδίου και σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και όλους τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού για την υποδοχή και την φιλοξενία στο χώρο του εργοστασίου.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλα τα στάδια για να βγει το ελαιόλαδο από το εργοστάσιο, σε ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ :
Κατ' αρχήν έχουμε το ζύγισμα των ελιών στην μεγάλη εξωτερική πλάστιγγα του Συνεταιρισμού
Στη συνέχεια ανοίγουν τα τσουβάλια και οι ελιές ρίχνονται στην Κοφινίδα (δοχείο παραλαβής ελαιοκάρπου) 
o κ. Θοδωρής Τζάννες ξεφορτώνει τις ελιές 


Από την κοφινίδα οι ελιές ανεβαίνουν με μεταφορική ταινία (αναβατόριο) στο  αποφυλλωτήριο. Η ταινία του Συνεταιρισμού Λειβαδίου είναι πιστοποιημένη για χρήση και επαφή με τρόφιμα.
μετά οι ελιές πλένονται στο πλυντήριο ελαιοκάρπου 
Στην συνέχεια οι ελιές καθαρές περνούν απ' το δονητικό κόσκινο και μετά πέφτουν σε ένα νέο δοχείο απ' όπου με τροχαλία ανεβαίνουν στο σπαστήρα


η τροχαλία, ο σπαστήρας και ο μαλακτήρας
οι ελιές μετά το σπαστήρα πολτοποιημένες περνούν στους μαλακτήρες, όπου και μαλάσσονται για περίπου 30 - 45 λεπτά.






μετά την μάλαξη οι πολτοποιημένες ελιές συνεχίζουν στον οριζόντιο διαχωρηστήρα, στον οποίο γίνεται ο διαχωρισμός στερεών και υγρών (πάνω) βλέπουμε πως βγαίνει η πυρήνα διαχωρισμένη από τα υγρά της ελιάς.
(κάτω) βλέπουμε το δίκτυο διαχωριστήρων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λειβαδίου στους οποίους γίνεται η τελική επεξεργασία. Στο βάθος στους κάθετους διαχωριστήρες διαχωρίζεται το νερό από το ελαιόλαδο το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται πριν φτάσει στη δεξαμενή για ζύγισμα.
Φιλτραρισμένο το πεντανόστιμο και μυρωδάτο αγουρόλαδο είναι έτοιμο, τοποθετείται σε ανοξείδωτα δοχεία για να ζυγιστεί και μετά να συσκευαστεί
το πρώτο ελαιόλαδο για τη φετινή σεζόν!


το σύστημα που οδηγεί εκτός εργοστασίου τα στερεά υποπροϊόντα της ελιάς μετά το διαχωρισμό από το decanter (οριζόντιος διαχωριστήρας) 
η πυρήνα συγκεντρώνεται και κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ακολουθήσει άλλη διαδικασία επεξεργασίας 
ο κεντρικός λέβητας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λειβαδίου 


δοχεία μεταφορά και αποθήκευσης του ελαιολάδου 
το δίκτυο των επιβλητικών ανοξείδωτων δεξαμενών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λειβαδίου
από δεξιά ο γενικός Γραμματέας του Αγρ. Συν. Λειβαδίου κ. Κώστας Κασιμάτης, ο Πρόεδρος του Αγρ. Συν. Λειβαδίου κ. Αριστείδης Καλλίγερος, ο κ. Βρεττός Τζάννες μέλος του Συνεταιρισμού, η Γραμματέας του Δ.Σ. του Αγρ. Συν. Λειβαδίου κα. Τασία Πετροχείλου και ο κ. Γιάννης Κασιμάτης Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ο οποίος αφιλοκερδώς και άοκνα προσφέρει τις υπηρεσίες και τη βοήθειά του στον Αγρ. Συν. Λειβαδίου
λαχταριστοί λουκουμάδες από τα χέρια της κας. Τασίας Πετροχείλου προσφέρθηκαν σε όσους βρέθηκαν στον Συνεταιρισμό 
ο κ. Χάρης Σεμιτέκολος και κ. Δημήτρης Φατσέας επί το έργον  


εξωτερική άποψη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λειβαδίου Κυθήρων 

Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Πληροφορίες: Κώστας Κασιμάτης
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου