Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ & ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 19/11

Χωρίς την απαιτούμενη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή ενημέρωση - συζήτηση, στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Κυθήρων την Κυριακή 19/11, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (βλ. ΕΔΩ).
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής που θα λειτουργεί επικουρικά στις ενέργειες του Δήμου Κυθήρων και θα παρέχει επιστημονικές συμβουλές για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2017 στα Κύθηρα, καθώς επίσης και το να τρέξουν εκπαιδευτικά προγράμματα τα επόμενα χρόνια στα Κύθηρα, σχετικά με την προστασία της φύσης.
Από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης βρέθηκαν στα Κύθηρα ο Πρόεδρος κ. Νίκος Πέτρου και η αναπλ. Γ.Γ. κα. Αλέξια Νικηφοράκη, ενώ από τον οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Καρέτσος.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κ. Κομηνός καλωσόρισαν τους επιστήμονες στα Κύθηρα, ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους για τις μέχρι τώρα δράσεις αλλά και τα επόμενα βήματα σχετικά με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος των Κυθήρων και τις μελέτες που θα συνταχθούν.
Από το κοινό τέθηκαν αρκετά θέματα κι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση.
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουμε ενημέρωση, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός, σχετικά με την διαδικασία υλοτόμησης των δένδρων στις καμένες εκτάσεις,  ενώ ο Δήμαρχος Κυθήρων αναφερόμενος στο θέμα, ανέφερε πως η διανομή της ξυλείας θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπεται.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στα Κύθηρα δασολόγοι από την επιστημονική ομάδα σύνταξης των μελετών αλλά και δασολόγοι από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που θα επισκεφθούν τις καμένες περιοχές.
Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση των σχετικών μελετών, θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, όπου φυσικά απαιτούνται.
ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης 
ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Παναγιώτης Κομηνός
ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Νίκος Πέτρου 
η Αναπλ. Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κα. Αλέξια Νικηφοράκη
ο Πρόεδρος του οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Γιώργος Καρέτσος

η συμμετοχή ήταν αποκαρδιωτική όπως και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις στα Κύθηρα, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει όλους
Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου