Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ!

Χτες είχαμε εκδήλωση πυρκαγιάς στη θέση "Ορθόλιθος", σε απόσταση αναπνοής από το Δάσος Γερακαρίου. Η φωτιά ξεκίνησε από "ελεγχόμενη" καυσή λιόκλαδων σε λιόφυτο της περιοχής.
Το πόσο ελεγχόμενη ήταν αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα. Ζητήσαμε εξαρχής τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση δυνάμεων, με αποτέλεσμα να γίνουν ρίψεις από 2 Canadair (λίγες λόγω παρέλευσης της ώρας) και να έρθουν στο νησί 15 οχήματα με περίπου 60 άνδρες από όλη την Πελοπόννησο. Η περιοχή είναι δύσβατη, με απότομες κλίσεις και σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν δρόμοι.
Η άμεση παρέμβαση των τοπικών δυνάμεων, του Π.Κ., των εθελοντών και των κατοίκων αποσόβησαν τα χειρότερα.
Οφείλω να εξάρω τη συμβολή των πλοιοκτητών του ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ που για ακόμα μία φορά εκτέλεσε έκτακτο δρομολόγιο μεταφέροντας τις δυνάμεις στο νησί, χωρίς τις οποίες ίσως σήμερα να είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις.
Η κλιματική αλλαγή είναι ΕΔΩ. Στο Δάσος Γερακαρίου δεν έχει βρέξει, οι δρόμοι είναι στεγνοί, η παρατεταμένη ανομβρία σε όλο το νησί είναι πολύ επικίνδυνη. Όσοι καίτε λιόκλαδα να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που σας ξεφύγει η καύση, οι ευθύνες είναι τεράστιες. Είναι προτιμότερο να περιμένετε λίγες μέρες μέχρι να βρέξει καλά και να κάψετε τότε, παρά τώρα που εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.
Η αντιπυρική περίοδος έχει λήξει και δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. Η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς σε ένα τόσο δύσκολο σημείο, απαιτεί κινητοποίηση από όλους και όχι δικαιολογίες "μαζεύω ελιές και δεν μπορώ να έρθω να βοηθήσω". Το νησί ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Κυθήριους και μια φωτιά όπου και αν είναι αφορά τους ΠΑΝΤΕΣ και όχι μόνο τους κατοίκους της γύρω περιοχής!
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΥΣΕΙΣ ΛΙΟΚΛΑΔΩΝ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΤΕ ΜΕΤΑ... Τώρα ήμασταν τυχεροί γιατί δεν φύσαγε και είχε υγρασία και μπόρεσαν και ήρθαν τόσες δυνάμεις από την Πελοπόννησο.. την επόμενη φορά ίσως να μην έχουμε την ίδια τύχη!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου