Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21.3.2018


O Δήμος Κυθήρων συμμετείχε για πρώτη φορά, στη διεθνή έκθεση Destinations Nature στο Παρίσι, που εξειδικεύεται στον πεζοπορικό και βιώσιμο τουρισμό.
Το περίπτερο των μονοπατιών των Κυθήρων, ‘Kythera Hiking’, παρουσίασε με επιτυχία στο γαλλικό κοινό μια ολοκληρωμένη πρόταση πεζοπορίας και ποιοτικού τουρισμού.
Η παρουσίαση στηρίχθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Κυθήρων, όπως η εντυπωσιακή εναλλαγή τοπίου, η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η πανέμορφη ακτογραμμή και το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μονοπατιών. Την παρουσίαση ενίσχυσε και η προβολή αποσπάσματος της δημοφιλούς εκπομπής «Des Racines Et Des Ailes» της γαλλικής τηλεόρασης France 3 με θέμα τα μονοπάτια των Κυθήρων. Πέρα από το υλικό του δήμου και του προγράμματος μονοπατιών, έγινε και προώθηση τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό. Το περίπτερο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο κορυφώθηκε την τελευταία μέρα της έκθεσης.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Κυθήρων έκαναν σημαντικές επαφές με τα μεγαλύτερα γαλλικά γραφεία πεζοπορικού τουρισμού και κάποια από αυτά εκδήλωσαν ενδιαφέρον διοργάνωσης προγραμμάτων στα Κύθηρα. Είδη, σε συνέχεια των επαφών μας τον τελευταίο χρόνο, το La Balaguere περιλαμβάνει πλέον τα Κύθηρα στο πολυήμερο πρόγραμμα που έχει στο Ιόνιο.
Τέλος, έγιναν συναντήσεις με φορείς ανάπτυξης υποδομών πεζοπορικού τουρισμού από τη Νότιο Ιταλία και Πορτογαλία, περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και προκλήσεις στην προσπάθεια ανάδειξης των παραδοσιακών τους μονοπατιών. Οι επαφές θα συνεχιστούν με ορίζοντα το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών στο Σαντιάγο της Ισπανίας το Σεπτέμβριο του 2018, που θα συμμετέχουν και τα Κύθηρα.
Στόχος του Δήμου είναι η υλοποίηση περισσότερων προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού στα Κύθηρα με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ικανοποίησης των πεζοπόρων. Με τον τρόπο αυτό αποσκοπούμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αυτός ο στόχος όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των φορέων και επαγγελματιών τουρισμού στα Κύθηρα. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αρχίσει να εφαρμόζεται η πιστοποίηση καταλυμάτων Hikers’ Friendly και στα Κύθηρα, που είχε δυναμική παρουσία στην έκθεση, με σκοπό να προσαρμόσει τις υπηρεσίες φιλοξενίας στις ανάγκες των πεζοπόρων. Επίσης, 11-13 Μαΐου, θα γίνει επιμορφωτικό εργαστήρι ερμηνείας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς για ξεναγήσεις στα Κύθηρα με την πρωτοβουλία του Μεσογειακού Ινστιτούτου MedINA.
Η παρουσία των Κυθήρων στη έκθεση Destinations Nature πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Κυθήρων και την Τουριστική του Επιτροπή σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece και εκπροσωπήθηκε από τους Μανώλη Χάρο, Φοίβο Τσαραβόπουλο και Ρήγα Ζαφειρίου.

Kythera Hiking: Είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικού τουρισμού των Κυθήρων που υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.), το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).



Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου