Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΈΘΕΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ & ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ 18.4.2018

Προ των ευθυνών τους έθεσε ο Δήμαρχος Κυθήρων την Πολιτεία και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, με την εισήγηση που έκανε στη διάρκεια του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας των περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων, την Τετάρτη 18/4.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας εκτενή αναφορά στην καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τον Αύγουστο του 2017 περίπου το 15% της συνολικής έκτασης του νησιού, στο μπάχαλο που επικράτησε τότε, οπως το χαρακτήρισε, από την έλλειψη σωστού συντονισμού με προσωπική ευθύνη του τότε υπαρχηγού επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειάδη, που είχε έρθει στα Κύθηρα για να συντονίσει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και εκ του αποτελέσματος απέτυχε, αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης σωστού συντονισμού, από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, για να αποφευχθούν παρόμοια καταστροφικά περιστατικά στο μέλλον.
Στη συνέχεια ανέπτυξε τις θέσεις και τα αιτήματα του Δήμου Κυθήρων για την φετινή αντιπυρική περίοδο:
1) Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων σε Πυροσβεστική Υπηρεσία 4ης Τάξεως.
2) Πλήρης ενίσχυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων, με κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και άριστη λειτουργία όλων τον οχημάτων του, με αποκλειστική ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων παρουσίασε στο συντονιστικό όργανο στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό αν αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες ενίσχυσης σε έμψυχο δυναμικό του Π.Κ. Κυθήρων αλλά και το γεγονός ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2018 μόνο το 1 από τα συνολικά 7 οχήματα του Π.Κ. Κυθήρων ηταν σε λειτουργία κι επιχειριασιακή ετοιμότητα και χρειάστηκε να μεσολαβήσει επιστολή του κ. Χαρχαλάκη προς τον Υπουργό κ. Τόσκα για να κινηθούν οι διαδικασίες και να επισκευαστούν και τα υπόλοιπα οχήματα.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός το οποίο ανέφερε ο Δήμαρχος Κυθήρων, πως έχει στείλει 6 επιστολές σε τρεις διαφορετικούς Αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, από όταν ανέλαβε την Δημαρχία μεχρι σήμερα και κανείς τους δεν απάντησε, ανέφεροντας πως οι ευθύνες της ηγεσίας της Πυρσοσβεστικής για την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα και την υποστελέχωση στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων δεν είναι μόνο ηθικές ή υπηρεσιακές αλλά και ποινικές, καθώς τα προβλήματα αλλά και οι κίνδυνοι για τέτοια καταστροφικά περιστατικά, αναφέρονταν εκτενώς στις επιστολές που τους είχε αποστείλει.
3) Περιοδική στάθμευση εναέριου πυροσβεστικού μέσου στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων.
Είναι μείζονος σημασίας αίτημα, καθώς τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα έχουν πολύ μεγάλη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα σε ένα συμβάν και όσο πιο γρήγορα επιχειρήσουν, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετοπιστεί ένα περιστατικό δασική πυρκαγιάς. Ο κ. Χαρχαλάκης έφερε σαν παράδειγμα τον χρόνο που χάθηκε στην πυρκαγιά του καλοκαιριού, καθώς τα εναέρια μέσα έπρεπε να πηγαίνουν στην Ανδραβίδα για ανεφοδιασμό και συντήρηση με αποτέλεσμα να επιχειρούν πολύ λίγη ώρα στα Κύθηρα. Κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Καμμένο και κ.Τόσκα να κάνουν δεκτό το αίτημα του Δήμου Κυθήρων και να βρεθεί τρόπος, εναέριο πυροσβεστικό μέσο να σταθμεύει περιοδικά στα Κύθηρα.
4) Να αποσταλεί πυροσβεστικό όχημα με το πλήρωμά του στα Αντικύθηρα, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Τα Αντικύθηρα όπως ανέφερε ο κ. Χαρχαλάκης δεν έχουν κανένα μέσο πυρόσβεσης κι ένα αποσυρμένο όχημα που είχε δωρηθεί το 2016 από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και προοριζόταν να καλύψει αυτό το κενό στα Αντικύθηρα, λόγω της γραφειοκρατίας δεν θα προλάβει να είναι επιχειρησιακά έτοιμο ούτε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Για την ελαχιστοποίηση των εξόδων του κράτους αλλά και για να ενισχυθεί το αίτημα αποστολής πυροσβεστικού οχήματος στα Ατικύθηρα, ο κ. Χάρχαλάκης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Κυθήρων θα καλύψει πλήρως τα έξοδα διαμονής του πληρώματος του οχήματος.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων πέρα από τα αιτήματα αναφέρθηκε σε ένα ενδεικτικό περιστατικό που δείχνει ξεκάθαρα την παθογένεια, όπως την χαρακτήρισε, στη λειτουργία των διαδικασιών και των υπηρεσιών.
Ενώ υπάρχουν από το 2016 ενταγμένες από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε προγραμματα χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στην προμήθεια 79 σύγχρονων οχημάτων δασοπυροσβεσης, η πολύμηνη καθυστέρηση διενέργειας του διαγωνισμού από το Αρχηγείο της Πυρσοσβεστικής (14 μήνες), έχει στερήσει τις υπηρεσίες των 79 αυτών νέων οχημάτων, σε πολλές και σημαντικές περιοχές, για 3 τουλάχιστον αντιπυρικές περιόδους, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τέλος ο κ. Χαρχαλάκης δεμέυτηκε πως ο Δήμος Κυθήρων είναι και θα είναι έτοιμος με τα μέσα που διαθέτει (2 υδροφόρες, 10 πιστοποιημένους και κατάλληλα εξοπλισμένους εθελοντές πυροσβέστες κι ένα εκτεταμένο και καόσυντηριμένο δίκτυο κρουνών) για τη νέα αντιπυρική περίοδο.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδώσει έναν χάρτη των Κυθήρων δασοπυρόσβεσης και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο και αναγράφει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται (δίκτυο αγροτικών οδών, σημεία υδροληψίας κτλ) στις δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί.
Πρέπει να αναφέρουμε πως μετά το τέλος της εισήγησης του Δημάρχου Κυθήρων, ο Αντιπεριφέρειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος έκανε λόγο για μια πολύ τεκμηριωμένη τοποθέτηση του κ. Χαρχαλάκη, οι παρατηρήσεις του οποίου αφορούν και τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Νήσων ενώ ο εκπρόσωπος του Δήμου Πόρου κ. Νικολετόπουλος είπε πως ''η τοποθέτηση του Δημάρχου Κυθήρων ήταν καταιγιστική και ιστορική. Προτείνω να αποσταλεί άμεσα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Επιτέλους κάποιος είπε τα πράγματα με το όνομά τους".









και το video με την εισήγηση του Δημάρχου Κυθήρων:


Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Κάμερα - φωτογραφίες: Διονύσης Ανδρόνικος
Video: Διονύσης Ανδρόνικος
Επιμέλεια video: Παναγιώτης Μπαχτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου