Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Το θέμα της αντιπυρικής προετοιμασίας της χώρας εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, με Επίκαιρη Ερώτησή του.
Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για το εάν υπάρχει σαφής σχεδιασμός που να βασίζεται στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, έτσι ώστε να μη ξαναζήσει η χώρα μας την εφιαλτική εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, όπου χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Μάλιστα, ο κ. Κατσαφάδος στην ερώτησή του επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση ακραίων πυρκαγιών από 20% έως 50% τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. 
Ο Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, τον ακριβή αριθμό των διαθέσιμων εναέριων πυροσβεστικών μέσων και πώς θα κατανεμηθούν στην επικράτεια  κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, αλλά και πώς θα ενισχυθούν τα πυροσβεστικά κλιμάκια όλης της χώρας, «προκειμένου να προλάβουμε ένα εκτεταμένο συμβάν και όχι κατόπιν εορτής -και καταστροφής- να αναρωτιόμαστε τι έφταιξε και ποιος μπορεί να αναλάβει τέτοιες ευθύνες».
Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο, σοβαρές ανησυχίες εγείρονται, σχετικά με την αντιπυρική προετοιμασία της χώρας μας και τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών. Ιδιαίτερα μετά από την εφιαλτική εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, όπου είδαμε χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα να γίνονται στάχτη και να απειλούνται ανθρώπινες ζωές, κρίνεται επιτακτικό να ενημερωθούν οι πολίτες κατά πόσο η χώρα είναι σωστά προετοιμασμένη, ώστε, όχι μόνο να μειώσουμε τον αριθμό και την έκταση των πυρκαγιών, αλλά και να υπάρξει ένας σαφής σχεδιασμός που να βασίζεται στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. 
Μάλιστα τα επιστημονικά δεδομένα καθιστούν την κατάσταση ακόμα σοβαρότερη καθώς, σχεδόν σύσσωμοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι ακραίες πυρκαγιές θα αυξηθούν από 20% έως και 50%, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Επειδή χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες ελλείψεις στο σύστημα δασοπυροπροστασίας της χώρας μας,
Επειδή οφείλουμε να προλάβουμε ένα εκτεταμένο συμβάν και όχι κατόπιν εορτής -και καταστροφής- να αναρωτιόμαστε τι έφταιξε και ποιος μπορεί να αναλάβει τέτοιες ευθύνες,
Επειδή η χώρα έχει ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού που να βασίζεται στην πρόληψη
Επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να είναι η χώρα σε ετοιμότητα και να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε πέρσι;
2. Τι πρόκειται να κάνει προκειμένου να ενισχύσει τα πυροσβεστικά κλιμάκια όλης της χώρας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχει γίνει; Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των διαθεσίμων εναέριων πυροσβεστικών μέσων και πώς κατανέμονται αυτά σε επίπεδο επικράτειας κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο;

Πειραιάς, 27 Απριλίου 2018

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου