Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ 19/12

Για το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα και για το Αστέρι των Χριστουγέννων και την Αστρονομική ερμηνεία του, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των Κυθήρων που βρέθηκαν στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο στα Φράτσια, την Τρίτη 19/12.
Οι ομιλίες εντάσσονται στο αστρονομικό τριήμερο που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κυθήρων με το Εθνικό Αστεροσκοπίο Αθηνών, 18-20 Δεκεμβρίου στα Κύθηρα. Για το σκοπό αυτό τα Κύθηρα επισκέφθηκαν ο ερευνητής του ΕΑΑ Δρ. Βασίλης Αμοιρίδης, η αστροφυσικός του ΕΑΑ Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού και η συνεργάτης του ΕΑΑ, MSc εκαπαιδευτικός Γιώτα Ασημακοπούλου.
Παράλληλα με τις ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία του νησιού εκπαιδευτικά προγράμματα, για τους τεχνητούς δορυφόρους και την παρατήρηση της Γης από το διάστημα.
Σχετικά με το project δημιουργίας παρατηρητηρίου κλιματικής αλλαγής στα Αντικύθηρα ο κ. Αμοιρίδης έκανε μια εκτενή ενημέρωση αναπτύσσοντας όλα τα δεδομένα, τι προϋποθέσεις και τις προοπτικές.
Η γεωστρατηγική θέση των Αντικυθήρων σε συνδυασμό με την μορφολογία τους και την πολύ μικρή ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση πάνω σε αυτά, καθιστούν τα Αντικύθηρα μοναδικά για τη δημιουργία εκεί ενός κέντρου παρατήρησης, που θα δίνει στοιχεία και πληροφορίες στου επιστήμονες για όλη την ανατολική Μεσόγειο, στοιχεία που δεν έχουν στην διάθεσή τους τώρα.
Ο Δήμος Κυθήρων και η Περιφέρεια Αττικής είναι ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του project του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, καθώς τα οφέλη δεν θα είναι μόνο στο επιστημονικό πεδίο αλλά παράλληλα η συγκεκριμένη υποδομή, όταν υλοποιηθεί, θα βοηθήσει τα μέγιστα και στην ανάσχεση της ερημοποίησης των Αντικυθήρων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Κομηνός και κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων κ. Λάζαρος Βέζος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής πλειοψηφίας κα. Κασιμάτη Μαρία και κα. Μαρουλίδου Μελίνα, ο εφημέριος ιερέας των Φρατσίων πάτερ Ιωάννης Παπανδρόπουλος και κάτοικοι του νησιού.
Δυστυχώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάρα πολύ μικρή όπως επίσης παντελής ήταν και η απουσία εκπροσώπων από την Δημοτική αντιπολίτευση και τοπικούς φορείς των Κυθήρων, γεγονός κατά τη γνώμη μας απαράδεκτο και προσβλητικό για τους διοργανωτές αλλά κυρίως για τους επιστήμονες που ήρθαν στα Κύθηρα να μας ενημερώσουν για ένα έργο που θα αλλάξει το μέλλον των Αντικυθήρων και θα βοηθήσει γενικότερα την ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά στο κομμάτι της διοργάνωσης πρέπει να πούμε ότι εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος κλιματισμού στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φρατσίων (Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο) και μέχρι αυτό να συμβεί, καλό θα ήταν να μην φιλοξενούνται εκεί εκδηλώσεις και ειδικά μέσα στο Χειμώνα, για λόγους πρακτικούς κι ευνόητους.
Κλείνοντας ευχόμαστε σύντομα όσα παρακολουθήσαμε στην ομιλία και θα παρακολουθήσετε κι εσείς στο παρακάτω video, να γίνουν πραγματικότητα για τα νησιά μας.
ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης με την αστροφυσικό του ΕΑΑ Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού










ο ερευνητής του ΕΑΑ Δρ. Βασίλης Αμοιρίδης






η αστροφυσικός του ΕΑΑ Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού 








το video της ομιλίας:





Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6
Video: TSIRIGOTV.GR
Video: Dimos Kythiron - youtube.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτά παθαίνει όποιος δεν αφουγκραζεται τις ανάγκες του κόσμου. Δεν κατορθώνει να μαζέψει ούτε τους δικούς του σε μία εκδήλωση ,άκαιρη αλλά κ άτοπη!
    Έχει μια βιβλιοθήκη αραχνιασμενη γιατί δεν άντεχε την προηγούμενη επιτυχία.
    Δεν τολμά να συγχαρεί 16χρονα για την επιτυχία τους γιατί πίσω από το πετυχημένο πρόγραμμα κρύβεται εχθρός του.
    Δεν σχολιάζει τις δεσμεύσεις υπουργού πολιτισμού γιατί δεν ξεκίνησαν από αυτόν. Ή μήπως είχε φωτογράφιση μετά του προέδρου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή